Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
9. októbra 2021, 9:31
Čas čítania 6:48
Kamila Šebestová

Šli sme do viníc za Michalom Bažalíkom. Takto vyzerá život mladého vinára, ktorý sa z veľkomesta presťahoval do maringotky

Šli sme do viníc za Michalom Bažalíkom. Takto vyzerá život mladého vinára, ktorý sa z veľkomesta presťahoval do maringotky
Zdroj: Refresher/Jakub Šuvada
OSOBNOSTI ALKOHOL BRATISLAVA VINÁRSTVO BAŽALÍK VÍNO
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Michal Bažalík nám vo svojich vinohradoch rozpráva príbeh o tom, ako sa z amatéra môže stať úspešný vinár. Hrozno pestuje ekologicky a žije v spojení s prírodou.

Z veľkomesta sa presťahoval do maringotky nad svätojurskými vinicami. Nepochádza z vinárskej rodiny, vzťah k vínu si vytvoril sám. Dnes je z neho úspešný vinár, ktorého víno nájdete napríklad vo Vieche malých vinárov, na Street Foode pred Starou tržnicou vo vínomobile, dokonca ho exportuje aj do Nemecka či Japonska. 

Bratislavčan Michal Bažalík žije spolu s rodinou v súlade s prírodou a počasím. V dome na kolesách vychováva tri deti, pri ňom na troch hektároch vinohradov ekologicky pestuje hrozno. Boli sme sa pozrieť, ako ho premieňa na víno. Počas rozhovoru nám ponúka jazdu na traktore aj čerstvý burčiak. „Vitajte vo vinohrade,“ hovorí Michal Bažalík, keď vystúpime z dodávky vo viniciach. Hovorí nám o tom, ako sa z vinárskeho amatéra stal úspešný vinár.  

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako sa stal z amatéra úspešný vinár.
  • Prečo Michal Bažalík pestuje hrozno ekologicky.
  • Ako presne vyrába svoje víno. 
  • Prečo žije s tromi deťmi v maringotke. 
  • Ako sa mu podarilo expandovať z KC Dunaj až do Japonska. 
  • Čo je vínomobil. 
  • Prečo sa rozhodol postaviť domček na strome, za ktorý dostali architektonickú cenu. 

Nachádzame sa vo vinohradoch vo Svätom Jure. Ako vyzerá tvoj bežný deň?

Všetko je to sezónne, musíme sa prispôsobovať prírode. V lete sú dni dlhšie, a tak pracujeme už skoro ráno, cez obed vzhľadom na horúčavu oddychujeme. Vtedy je aj veľmi veľa vinárskych akcií, robíme aj veľa rozvozov. Okrem romantickej manuálnej práce vo vinohradoch a v pivnici mám aj množstvo byrokratickej práce v officee. 

Odporúčané
Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy 24. apríla 2024, 15:00

V zime je to pokojnejšie, máme viac času na oddych. Príroda má svoje rytmy a ročné obdobia a my s nimi súznieme. Tu zisťujem, ktoré odrody má zmysel pestovať a vyrábať z nich víno.

Ak by som chodil popri vinárstve do práce, nebol by som ani tam, ani vo vinohradoch. Nerobil by som potom naplno to, čo chcem naozaj robiť. 

Michal Bažalík vo svojich vinohradoch.
Michal Bažalík vo svojich vinohradoch. Zdroj: Refresher/Jakub Šuvada

Bývate s rodinou blízko – v maringotke vo vinohradoch. Vyhovuje ti takýto alternatívny spôsob života?

S manželkou sme chceli žiť v prírode a nechceli sme si brať hypotéku. Mysleli sme si, že tam zostaneme, len pokiaľ budeme sami dvaja. Nakoniec sme tu už sedem rokov aj s tromi deťmi. 

Na našom dome na kolesách je úžasné to, že sme priamo v krajine, okolo nás sú lúky a lesy. Náš prístrešok „s teplom domova“ je akoby jedna z izieb tej krajiny. Rozhodli sme sa teda pre takéto nízkorozpočtové bývanie aj preto, aby sme sa mohli naplno venovať vinárstvu. Motivovala nás vnútorná sloboda robiť si, čo chceme.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

Příspěvek sdílený Michal a Slávka Bažalíkovci (@vinobazalik)

Začiatky s vinárstvom boli zrejme ťažké. Vinárstvo je minimálne v začiatkoch skôr čierna diera než zárobková činnosť. Musíš si nakúpiť pôdu a technológiu. Dáš do toho veľa finančných vstupov, výstupy sa ukážu až o pár rokov. Pokiaľ by som si zobral úver, z vína by som to neutiahol. Ak by som chodil popri vinárstve do práce, nebol by som ani tam, ani vo vinohradoch. Nerobil by som potom naplno to, čo chcem naozaj robiť. 

Znie to ako tvoje poslanie. Zatiaľ sa mi táto cesta veľmi páči. Uvidíme, kam nás ešte život zaveje, no teraz sa z neho teším. 

Na rozdiel od mnohých slovenských vinárov nepochádzaš z vinárskeho prostredia či z vinárskej rodiny. Ako si sa teda naučil pracovať s vínom? 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 104005 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako sa stal z amatéra úspešný vinár.
  • Prečo Michal Bažalík pestuje biovíno.
  • Ako presne vyrába svoje víno.
  • Ako sa mu podarilo expandovať z Bratislavy až do Japonska.
  • Čo je vínomobil.
  • Prečo sa rozhodol postaviť domček na strome, za ktorý dostali architektonickú cenu.
Domov
Zdieľať
Diskusia