Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Domov

Ľudia

Skvelá gastronómia nie je bez skvelých ľudí.

Prevádzky Testy Recepty Ľudia
Články kategórie
Najnovšie
Najčítanejšie
Majiteľ nového Kácečka: Vyvolali sme davovú psychózu. Náš priestor už nebude zanedbaný, nálepky budeme strhávať (Rozhovor)
refresher+
Odporúčané
Majiteľ nového Kácečka: Vyvolali sme davovú psychózu. Náš priestor už nebude zanedbaný, nálepky budeme strhávať (Rozhovor)
20. 7. 2023 12:30
Ako bude vyzerať nové Kácečko a na čo všetko sa môžeš tešiť? Všetko nám zodpovedal jeho dlhoročný majiteľ Ivan Pätoprstý.
Ervin si otvoril kórejské bistro: Kimči som kedysi robil v detskej vaničke a zakopával na záhrade v 50-kilových sudoch
refresher+
Odporúčané
Ervin si otvoril kórejské bistro: Kimči som kedysi robil v detskej vaničke a zakopával na záhrade v 50-kilových sudoch
19. 7. 2023 9:30
Aby Kórejčanom navaril halušky, dal si doniesť zo Slovenska až 200 kíl bryndze a oravskú slaninu. Rozprávali sme sa s majiteľom nového bistra Banchan Ervinom Polivkom, ktorý v tejto exotickej krajine strávil skoro 9 rokov.
Expert na zmrzlinu: Zmrzlina „z prášku“ nie je vôbec zlá, sušené mlieko dnes používa takmer každý (Rozhovor)
refresher+
Odporúčané
Expert na zmrzlinu: Zmrzlina „z prášku“ nie je vôbec zlá, sušené mlieko dnes používa takmer každý (Rozhovor)
9. 6. 2023 14:30
Ochutnáš tu zmrzlinu z červenej ryže, ktorú si majiteľ doniesol až z Južnej Kórey, pistáciový cheesecake ťa zas dostane do siedmeho neba. Zmrzlinového technológa Petra Matuščíka sme navštívili v jeho novootvorenej prevádzke Dželato.
Ukrajinky Kseniia a Alena ušli pred vojnou a v Bratislave si otvorili modernú reštauráciu. Už prvé týždne mali úplne plno
refresher+
Odporúčané
Ukrajinky Kseniia a Alena ušli pred vojnou a v Bratislave si otvorili modernú reštauráciu. Už prvé týždne mali úplne plno
13. 4. 2023 12:30
Aj keď im ľudia hovorili, že všetko robia naopak, ich reštaurácia si veľmi rýchlo získala srdcia ľudí. Navštívili sme reštauráciu Inside, za ktorou stoja Ukrajinky Kseniia a Alena. V rozhovore sa s nami podelili o svoj životný a kariérny príbeh.
Kristína varí v najlepšej reštaurácii sveta: Pracujem 17 hodín denne, v prvej michelinskej reštaurácii som každý deň plakala
refresher+
Odporúčané
Kristína varí v najlepšej reštaurácii sveta: Pracujem 17 hodín denne, v prvej michelinskej reštaurácii som každý deň plakala
31. 3. 2023 12:30
„V michelinskej reštaurácii sa od vás očakáva, že všetko bude perfektné. Prvé dva mesiace som cestou domov vždy plakala,“ hovorí pre Refresher len 21-ročná Kristína Nemčková.
Varil pre kráľovnú aj Rytmusa, v šou Na nože bude zachraňovať reštaurácie: S majiteľmi reštík na seba občas kričíme (Rozhovor)
refresher+
Odporúčané
Varil pre kráľovnú aj Rytmusa, v šou Na nože bude zachraňovať reštaurácie: S majiteľmi reštík na seba občas kričíme (Rozhovor)
5. 2. 2023 16:30
Martin Novák bude od 8. februára zachraňovať reštaurácie v novej markizáckej šou Na nože. Navštívili sme ho v jeho reštaurácii v Pezinku, kde nám porozprával, ako prebiehalo nakrúcanie slovenskej verzie Áno, šéfe!
Prvý Slovák s michelinskou hviezdičkou Peter Duranský: Luxusné reštaurácie čakajú zmeny, ľudia dnes už nechcú len homáre
refresher+
Odporúčané
Prvý Slovák s michelinskou hviezdičkou Peter Duranský: Luxusné reštaurácie čakajú zmeny, ľudia dnes už nechcú len homáre
24. 1. 2023 12:30
Peter Duranský je prvý Slovák, ktorý získal michelinskú hviezdičku. V rozhovore pre Refresher vysvetľuje, aké zmeny čakajú luxusné reštaurácie, ako rakúska vláda podporuje gastro a čo si myslí o zatvorení najlepšej reštaurácie sveta Noma.
Špičkový someliér Tomáš Šajgal: Čapované prosecco neexistuje, dobré víno za 3,50 eura nenájdeš (Rozhovor)
refresher+
Odporúčané
Špičkový someliér Tomáš Šajgal: Čapované prosecco neexistuje, dobré víno za 3,50 eura nenájdeš (Rozhovor)
21. 1. 2023 14:30
Refresher navštívil novú vináreň Tomáša Šajgala, jedného z najlepších someliérov na Slovensku. V rozhovore nám prezradil, čo si myslí o vínach za 3,50 eura, prečo neuznáva pojem „naturálne víno“ a aké víno sa hodí k sviečkovej či haluškám.
Slovák šéfuje reštaurácii v luxusnom 5* hoteli: Keď som z obedov odstránil všetko mäso, hostia na mňa začali útočiť (Rozhovor)
refresher+
Odporúčané
Slovák šéfuje reštaurácii v luxusnom 5* hoteli: Keď som z obedov odstránil všetko mäso, hostia na mňa začali útočiť (Rozhovor)
12. 12. 2022 14:30
Keď z obedov odstránil mäso, hoteloví hostia mu povedali, že „nie sú králiky a nebudú to žrať“. Slovák Miroslav Matejkin varil aj pre Petru Vlhovú a dnes vedie reštauráciu v 5-hviezdičkovom hoteli Falkensteiner v Mariánskych Lázňach.
Iba 24-ročný Filip ide variť do najlepšej reštaurácie Európy: Šéfkuchár na mňa 10 minút kričal, že som mu dal tupý nôž (Rozhovor)
Odporúčané
Iba 24-ročný Filip ide variť do najlepšej reštaurácie Európy: Šéfkuchár na mňa 10 minút kričal, že som mu dal tupý nôž (Rozhovor)
25. 11. 2022 14:30
Dánska gastronómia je na veľmi vysokej úrovni, pretože sa jej venujú ľudia, ktorí ju chcú naozaj robiť. Kuchár Filip Urbanič tento odbor študoval v dánskom Odense, prax získal v 250-ročnej reštaurácii a teraz smeruje do michelinskej reštaurácie.
Čokolatér Karol: Moje deti milovali Kinder čokoládu, vyrobil som im kvalitnejšiu náhradu. Jahodovou Milkou ma ranili (Rozhovor)
refresher+
Odporúčané
Čokolatér Karol: Moje deti milovali Kinder čokoládu, vyrobil som im kvalitnejšiu náhradu. Jahodovou Milkou ma ranili (Rozhovor)
4. 11. 2022 9:30
„Antioxidanty začnú z kakaa vyprchávať už pri 80 stupňoch. Dvaja najväčší spracovávatelia ho pritom pražia pri teplote od 250 do 300 stupňov,“ vysvetľuje profesionálny chocolatier Karol Stýblo.
Lenka varila v Japonsku: Japonci pracujú, aj keď sú chorí, lekár mi dal sedem druhov liekov, lebo „musím ísť zajtra do práce“
refresher+
Odporúčané
Lenka varila v Japonsku: Japonci pracujú, aj keď sú chorí, lekár mi dal sedem druhov liekov, lebo „musím ísť zajtra do práce“
1. 11. 2022 16:30
„Všetci boli ticho, každý iba oddane robil a sústredil sa na to svoje. Hovorila som si: Bože, akí sú oni gangstri,“ opisuje Zvolenčanka Lenka Brindzová svoju skúsenosť s michelinskou reštauráciou v Tokiu. Dnes pečie v bratislavskej reštaurácii Irin.
Kuchárka a víťazka Masterchef Besky: Som ohnivá Slovenka, chcem ukázať, že žena môže aj pri varení vyzerať dobre (Rozhovor)
refresher+
Odporúčané
Kuchárka a víťazka Masterchef Besky: Som ohnivá Slovenka, chcem ukázať, že žena môže aj pri varení vyzerať dobre (Rozhovor)
25. 8. 2022 12:30
„Chcem ľuďom ukázať, že ženy síce rady varia, ale jedlo si aj rady vychutnávajú,“ hovorí víťazka šou Masterchef Česko Veronika „Besky“ Beskydiarová.
Chlieb sa pečie pol minúty, mäso päť. Nazreli sme do kuchyne novej indickej reštaurácie s degustačným menu MumBhai Central
refresher+
Odporúčané
Chlieb sa pečie pol minúty, mäso päť. Nazreli sme do kuchyne novej indickej reštaurácie s degustačným menu MumBhai Central
21. 6. 2022 14:30
Obedové „butter chicken“ si tu vychutnáš z elegantnej drevenej dosky, večer si užiješ degustačnú večeru v indickom štýle. Šéfkuchár Shrey Kadam otvoril reštauráciu, v ktorej búra predsudky o indickej kuchyni.
Obľúbeným obedom ikonickej šéfky Vogue Anny Wintourovej je steak a šalát caprese za viac ako 77 dolárov
Obľúbeným obedom ikonickej šéfky Vogue Anny Wintourovej je steak a šalát caprese za viac ako 77 dolárov
17. 5. 2022 21:46
Anna je známa tým, že si rada vychutná to najlepšie z najlepšieho.
Dvaja kamaráti z Indie a Miška zo Sexuálnej výchovy rozbehli street food Rolltown. Jedlo je fusion troch krajín, vznikalo 4 roky
refresher+
Odporúčané
Dvaja kamaráti z Indie a Miška zo Sexuálnej výchovy rozbehli street food Rolltown. Jedlo je fusion troch krajín, vznikalo 4 roky
14. 4. 2022 9:30
Puneet Dhiman stretol svojho kamaráta (a v súčasnosti aj biznis partnera) Arihanta Siyala prvý deň po príchode na Slovensko. Obaja študovali technické smery, no ich vášňou vždy bolo jedlo. Teraz spolu rozbiehajú farebný indický street food Rolltown.
Dve sestry otvorili autentický tapas bar Zrzky, kde nie je signál. „Ľudia čakali počas očkovacej lotérie s mobilom na schodoch.“
refresher+
Odporúčané
Dve sestry otvorili autentický tapas bar Zrzky, kde nie je signál. „Ľudia čakali počas očkovacej lotérie s mobilom na schodoch.“
29. 1. 2022 9:30
K reštauračnému biznisu ich priviedol otec, lásku k Španielsku im zas vštepila mama. Sestry Izabela a Klaudia vravia, že víno kedysi pili na ex, dnes vedú španielsku vináreň v bratislavskom Starom Meste.
Mykola Nevrev: Na pohovor do Fachu som priniesol svoj chlieb namiesto životopisu (Rozhovor)
refresher+
Odporúčané
Mykola Nevrev: Na pohovor do Fachu som priniesol svoj chlieb namiesto životopisu (Rozhovor)
14. 1. 2022 14:30
Ukrajinec Mykola Nevrev spravil vo Fachu revolúciu – všetok sortiment premenil na kváskový. Dnes vlastní pekáreň The Midnight Bakery, v ktorej používa vyše 9-ročný kvások.
Iba 24-ročný Filip ide variť do najlepšej reštaurácie Európy: Šéfkuchár na mňa 10 minút kričal, že som mu dal tupý nôž (Rozhovor)
Odporúčané
Iba 24-ročný Filip ide variť do najlepšej reštaurácie Európy: Šéfkuchár na mňa 10 minút kričal, že som mu dal tupý nôž (Rozhovor)
25. 11. 2022 14:30
Dánska gastronómia je na veľmi vysokej úrovni, pretože sa jej venujú ľudia, ktorí ju chcú naozaj robiť. Kuchár Filip Urbanič tento odbor študoval v dánskom Odense, prax získal v 250-ročnej reštaurácii a teraz smeruje do michelinskej reštaurácie.
Slovák šéfuje reštaurácii v luxusnom 5* hoteli: Keď som z obedov odstránil všetko mäso, hostia na mňa začali útočiť (Rozhovor)
refresher+
Odporúčané
Slovák šéfuje reštaurácii v luxusnom 5* hoteli: Keď som z obedov odstránil všetko mäso, hostia na mňa začali útočiť (Rozhovor)
12. 12. 2022 14:30
Keď z obedov odstránil mäso, hoteloví hostia mu povedali, že „nie sú králiky a nebudú to žrať“. Slovák Miroslav Matejkin varil aj pre Petru Vlhovú a dnes vedie reštauráciu v 5-hviezdičkovom hoteli Falkensteiner v Mariánskych Lázňach.
Expert na zmrzlinu: Zmrzlina „z prášku“ nie je vôbec zlá, sušené mlieko dnes používa takmer každý (Rozhovor)
refresher+
Odporúčané
Expert na zmrzlinu: Zmrzlina „z prášku“ nie je vôbec zlá, sušené mlieko dnes používa takmer každý (Rozhovor)
9. 6. 2023 14:30
Ochutnáš tu zmrzlinu z červenej ryže, ktorú si majiteľ doniesol až z Južnej Kórey, pistáciový cheesecake ťa zas dostane do siedmeho neba. Zmrzlinového technológa Petra Matuščíka sme navštívili v jeho novootvorenej prevádzke Dželato.
Kristína varí v najlepšej reštaurácii sveta: Pracujem 17 hodín denne, v prvej michelinskej reštaurácii som každý deň plakala
refresher+
Odporúčané
Kristína varí v najlepšej reštaurácii sveta: Pracujem 17 hodín denne, v prvej michelinskej reštaurácii som každý deň plakala
31. 3. 2023 12:30
„V michelinskej reštaurácii sa od vás očakáva, že všetko bude perfektné. Prvé dva mesiace som cestou domov vždy plakala,“ hovorí pre Refresher len 21-ročná Kristína Nemčková.
Varil pre kráľovnú aj Rytmusa, v šou Na nože bude zachraňovať reštaurácie: S majiteľmi reštík na seba občas kričíme (Rozhovor)
refresher+
Odporúčané
Varil pre kráľovnú aj Rytmusa, v šou Na nože bude zachraňovať reštaurácie: S majiteľmi reštík na seba občas kričíme (Rozhovor)
5. 2. 2023 16:30
Martin Novák bude od 8. februára zachraňovať reštaurácie v novej markizáckej šou Na nože. Navštívili sme ho v jeho reštaurácii v Pezinku, kde nám porozprával, ako prebiehalo nakrúcanie slovenskej verzie Áno, šéfe!
Najväčším klamstvom v ich biznise je, čím drahšie tým lepšie. Kvalitné slovenské víno kúpite už od 5 eur za fľašu
Najväčším klamstvom v ich biznise je, čím drahšie tým lepšie. Kvalitné slovenské víno kúpite už od 5 eur za fľašu
14. 7. 2020 16:03
Svoje víno vyrábajú s láskou a nadšením. Vinárstvo z Modry je generačnou firmou, ktorá sa nebojí zmien.
Špičkový someliér Tomáš Šajgal: Čapované prosecco neexistuje, dobré víno za 3,50 eura nenájdeš (Rozhovor)
refresher+
Odporúčané
Špičkový someliér Tomáš Šajgal: Čapované prosecco neexistuje, dobré víno za 3,50 eura nenájdeš (Rozhovor)
21. 1. 2023 14:30
Refresher navštívil novú vináreň Tomáša Šajgala, jedného z najlepších someliérov na Slovensku. V rozhovore nám prezradil, čo si myslí o vínach za 3,50 eura, prečo neuznáva pojem „naturálne víno“ a aké víno sa hodí k sviečkovej či haluškám.
Čokolatér Karol: Moje deti milovali Kinder čokoládu, vyrobil som im kvalitnejšiu náhradu. Jahodovou Milkou ma ranili (Rozhovor)
refresher+
Odporúčané
Čokolatér Karol: Moje deti milovali Kinder čokoládu, vyrobil som im kvalitnejšiu náhradu. Jahodovou Milkou ma ranili (Rozhovor)
4. 11. 2022 9:30
„Antioxidanty začnú z kakaa vyprchávať už pri 80 stupňoch. Dvaja najväčší spracovávatelia ho pritom pražia pri teplote od 250 do 300 stupňov,“ vysvetľuje profesionálny chocolatier Karol Stýblo.
Prvý Slovák s michelinskou hviezdičkou Peter Duranský: Luxusné reštaurácie čakajú zmeny, ľudia dnes už nechcú len homáre
refresher+
Odporúčané
Prvý Slovák s michelinskou hviezdičkou Peter Duranský: Luxusné reštaurácie čakajú zmeny, ľudia dnes už nechcú len homáre
24. 1. 2023 12:30
Peter Duranský je prvý Slovák, ktorý získal michelinskú hviezdičku. V rozhovore pre Refresher vysvetľuje, aké zmeny čakajú luxusné reštaurácie, ako rakúska vláda podporuje gastro a čo si myslí o zatvorení najlepšej reštaurácie sveta Noma.
Odhaľovali sme záhady, tajomstvá a postupy piatich ľudových liečiteľov a bylinkárok z východného Slovenska
refresher+
Odporúčané
Odhaľovali sme záhady, tajomstvá a postupy piatich ľudových liečiteľov a bylinkárok z východného Slovenska
21. 11. 2019 17:58
V Medzanoch nás diagnostikovali pomocou kyvadla a bábiky, v Ortutovej sme zažili bizarné kúzlo s mincou. Dozvedeli sme sa prečo sa dnes strácajú liečivé byliny a kde všade chodili liečiť slávni slovenskí olejkári.
Čo ochutnať v metropole východu? Košice ponúkajú aj týchto 10 geniálnych podnikov
Odporúčané
Čo ochutnať v metropole východu? Košice ponúkajú aj týchto 10 geniálnych podnikov
6. 3. 2018 17:12
Košice nám po gastronomickej stránke rozhodne majú čo ponúknuť.
Porotkyňa z Pečie celé Slovensko: Na pohovore na letušku som musela rozhodovať, či hodím cez palubu kňaza alebo prezidenta
refresher+
Odporúčané
Porotkyňa z Pečie celé Slovensko: Na pohovore na letušku som musela rozhodovať, či hodím cez palubu kňaza alebo prezidenta
15. 12. 2021 9:30
„Často dostávame otázku, prečo sme zákusky nedoniesli do detských domovov a podobne. Problém je, že z hľadiska hygieny aj zákona to nie je možné,“ hovorí Petra Tóthová, bývalá letuška a odborníčka na cake design.
Majiteľ nového Kácečka: Vyvolali sme davovú psychózu. Náš priestor už nebude zanedbaný, nálepky budeme strhávať (Rozhovor)
refresher+
Odporúčané
Majiteľ nového Kácečka: Vyvolali sme davovú psychózu. Náš priestor už nebude zanedbaný, nálepky budeme strhávať (Rozhovor)
20. 7. 2023 12:30
Ako bude vyzerať nové Kácečko a na čo všetko sa môžeš tešiť? Všetko nám zodpovedal jeho dlhoročný majiteľ Ivan Pätoprstý.
Kuchárka a víťazka Masterchef Besky: Som ohnivá Slovenka, chcem ukázať, že žena môže aj pri varení vyzerať dobre (Rozhovor)
refresher+
Odporúčané
Kuchárka a víťazka Masterchef Besky: Som ohnivá Slovenka, chcem ukázať, že žena môže aj pri varení vyzerať dobre (Rozhovor)
25. 8. 2022 12:30
„Chcem ľuďom ukázať, že ženy síce rady varia, ale jedlo si aj rady vychutnávajú,“ hovorí víťazka šou Masterchef Česko Veronika „Besky“ Beskydiarová.
Dve sestry otvorili autentický tapas bar Zrzky, kde nie je signál. „Ľudia čakali počas očkovacej lotérie s mobilom na schodoch.“
refresher+
Odporúčané
Dve sestry otvorili autentický tapas bar Zrzky, kde nie je signál. „Ľudia čakali počas očkovacej lotérie s mobilom na schodoch.“
29. 1. 2022 9:30
K reštauračnému biznisu ich priviedol otec, lásku k Španielsku im zas vštepila mama. Sestry Izabela a Klaudia vravia, že víno kedysi pili na ex, dnes vedú španielsku vináreň v bratislavskom Starom Meste.
Ervin si otvoril kórejské bistro: Kimči som kedysi robil v detskej vaničke a zakopával na záhrade v 50-kilových sudoch
refresher+
Odporúčané
Ervin si otvoril kórejské bistro: Kimči som kedysi robil v detskej vaničke a zakopával na záhrade v 50-kilových sudoch
19. 7. 2023 9:30
Aby Kórejčanom navaril halušky, dal si doniesť zo Slovenska až 200 kíl bryndze a oravskú slaninu. Rozprávali sme sa s majiteľom nového bistra Banchan Ervinom Polivkom, ktorý v tejto exotickej krajine strávil skoro 9 rokov.
Pápež mu navrhol, nech si spravia selfie. Michal Fajin mal byť kňazom, dnes je úspešný hotelier, jeho kávu pila Merkelová aj Putin
refresher+
Odporúčané
Pápež mu navrhol, nech si spravia selfie. Michal Fajin mal byť kňazom, dnes je úspešný hotelier, jeho kávu pila Merkelová aj Putin
1. 10. 2021 9:30
„Pamätám si, že som ako osemročný behal po tatranskom hoteli, kde sme s rodičmi dovolenkovali, a zamestnancom som hovoril, že raz tam budem riaditeľom. Napokon sa mi to vyplnilo,“ povedal pre Refresher.
Mykola Nevrev: Na pohovor do Fachu som priniesol svoj chlieb namiesto životopisu (Rozhovor)
refresher+
Odporúčané
Mykola Nevrev: Na pohovor do Fachu som priniesol svoj chlieb namiesto životopisu (Rozhovor)
14. 1. 2022 14:30
Ukrajinec Mykola Nevrev spravil vo Fachu revolúciu – všetok sortiment premenil na kváskový. Dnes vlastní pekáreň The Midnight Bakery, v ktorej používa vyše 9-ročný kvások.
Zapni upozornenia a už ti nič neujde!

Chceš vedieť čo sa deje a mať prehľad? Dostávaj upozornenia o najhorúcejších správach na Refresheri.

(Príklady: Horel Notre Dame, Zomrel Mac Miller, Trailer na Avengerov)
(Príklady: Sagan skončil prvý, Nový zákon s vplyvom na moderných ľudí, Dnes nás čaká zatmenie slnka)
Ak chceš, aby sme ti poslali takmer všetky novinky, vyber túto možnosť.