K reštauračnému biznisu ich priviedol otec, lásku k Španielsku im zas vštepila mama. Sestry Izabela a Klaudia vravia, že víno kedysi pili na ex, dnes vedú španielsku vináreň v bratislavskom Starom Meste.
Obe sú ryšavé, pracujú v televízii a milujú Španielsko. Vo svojom tapas bare na Michalskej ulici ponúkajú prvotriedne vína, chutný tapas a zážitok zo španielskej kultúry v podobe živej hudby a nespútaného tradičného španielskeho tanca. Zároveň však vravia, že si občas rady dajú aj remeselné pivo a „tvrdé“ – „ako sa na baby z východu patrí“.
Sestry Klaudia a Izabela Bedajové sa vždy pohrávali s myšlienkou, že si raz otvoria vlastnú prevádzku. Viedol ich k tomu už od pätnástich rokov ich otec, ktorý vlastnil niekoľko gastroprevádzok v ich rodných Michalovciach a na Zemplínskej šírave. „Cepoval nás do detailov. Zarábali sme málo, a ak sme spravili niečo zle, strhol nám aj trojhodinový zárobok, záviselo to vždy od úrovne danej chyby,“ spomínajú dnes už s úsmevom „zrzky“, ktoré gastro sprevádza po celý život.
Ak sa ti páčia témy a rozhovory o nových gastropodnikoch, sleduj témy gastro a gastro Bratislava. Refresher sa usiluje predstavovať najlepšie prevádzky, ľudí a talenty za nimi, podporovať lokálnu gastronómiu. Môžeš nám s tým pomôcť, ak sa pridáš do REFRESHER+ klubu.
Do Španielska sa zamilovali na vysokej škole a podľa ich slov to bola láska na prvý pohľad. „Mamina mala túto krajinu precestovanú a vždy nám hovorila, že ju musíme navštíviť, pretože je pre nás ako stvorená. Rozhodla som sa tam ísť na Erasmus a okamžite som jej dala za pravdu. Izabel som vtedy vravela: Tá krajina je naozaj ako pre nás, oni tu spia poobede a žijú do rána!“ smeje sa Klaudia. „Pôžitkárska“ kultúra sa im zapáčila natoľko, že tam onedlho obe začali študovať.
Víno kedysi pili na ex
Izabela sa napokon presťahovala do Bratislavy a zamestnala sa v škole varenia Chefparade, kde pôsobila štyri roky. Z hostesky sa postupne vypracovala až na event manažérku.
„So sestrou, ktorá vtedy bola ešte na východnom Slovensku, sme sa vídavali raz za mesiac, ale nestačilo nám to. Sme si veľmi blízke. Napokon prišla za mnou do hlavného mesta a podarilo sa jej získať prácu v obchodnom oddelení TV Joj, kde pôsobí už piaty rok,“ vraví Izabela, ktorá časom zatúžila po zmene a do televízie pred troma rokmi nastúpila tiež.
Popri práci sestry brigádovali v rôznych bratislavských podnikoch, aby spoznali bratislavskú klientelu a zistili, čo v hlavnom meste chýba. Získali vďaka tomu množstvo užitočných kontaktov. Dlho sa však nevedeli rozhodnúť, do akého konceptu sa pustia – k vínu si totiž budovali vzťah postupne.
„Mamkin partner je vinár a veľký cestovateľ – učil nás porozumieť vínu. Pri každom obede alebo večeri sme víno spoločne hodnotili – jeho čírosť, farbu, vôňu, chuť. My sme si však v tom čase povedali, že jasné, všetko to tam cítime, a kopli sme to do seba na ex,“ smeje sa Izabela.
Čo sa dozvieš po odomknutí?
- Či sestry pred podpísaním zmluvy vedeli, že v priestoroch nie je signál, a čo si o tom myslia ľudia.
- Prečo ponúkajú vína len z jedného vinárstva.
- Prečo si zrzky za rozbitie pohára účtujú 10 eur.
- Aké rôzne tapas vo vinárni ochutnáš.
- Kedy môžeš vo vinárni zažiť večery flamenca a živú hudbu.
- Ako ľudia reagujú na strmé točité schody, ktoré vedú do prevádzky.
- S ktorými známymi bratislavskými prevádzkami zrzky spolupracujú.