Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. júna 2021, 14:16
Čas čítania 1:02
Viktor Kniš

Takto môže vyzerať štátna karanténa. Vojaci a policajti sú pripravení vrátiť sa na nonstop kontroly na hraniciach

NEWS KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Vladimír Krčméry pred rokovaním ústredného krízového štábu naznačil, že poradný orgán vlády sa pripravuje aj na opätovné obmedzovanie hraníc.

Režim na hraniciach sprísnia, podmienkou bude vyplnenie formulára e-hranica a očkovanie alebo PCR test, informoval minister zdravotníctva. 

Ministerstvo vnútra pracuje s variantom štátnej karantény pri návrate zo zahraničia, ale aj s aplikáciou e-karanténa. Povedal to odborník na tropickú medicínu Vladimír Krčméry pred rokovaním ústredného krízového štábu, ktorý mimoriadne zasadá v súvislosti s rozširujúcim sa nebezpečným variantom koronavírusu s označením delta. Podľa odborníkov je len otázkou času, kedy tento variant vytlačí zo Slovenska tzv. britskú mutáciu. 

„Máme aj alternatívu britského modelu, občania si dopredu budú môcť vybrať hotel, v ktorom zostanú, nebudú musieť byť nevyhnutne v niektorom zo zariadení,“ povedal Krčméry na margo štátnej karantény.

Zároveň zdôrazňuje, že poradný orgán vlády v tomto prípade myslí na zaočkovaných, ktorí budú zvýhodnení. „Keď si urobia PCR test aj tí, ktorí prídu z čiernych krajín a majú v sebe dve dávky vakcíny, majú ľahší režim,“ doplnil. 

Odporúčané
Covid automat: od pondelka bude opäť nové rozdelenie okresov. Takéto pravidlá v nich budú platiť Covid automat: od pondelka bude opäť nové rozdelenie okresov. Takéto pravidlá v nich budú platiť 20. júna 2021, 18:46

Závery z rokovania ústredného krízového štábu budú známe najskôr dnes večer. 

Aj Policajný zbor je pripravený na všetky varianty kontroly hraníc – od najľahšej až po 24-hodinovú neustálu kontrolu, hovorí policajný prezident Peter Kovařík.

„Ak pôjdeme do najťažšieho režimu, bude to veľmi náročné. Stúpajú nám dopravné nehody, zvyšuje sa trestná činnosť, treba naozaj rozumne využívať prostriedky Policajného zboru,“ skonštatoval Kovařík. Predpokladá, že na hraniciach budú pôsobiť okrem policajtov aj vojaci.


Ak sa zavedie nepretržitá kontrola na hraniciach spojená s kontrolou každého cestujúceho, podľa policajného prezidenta bude treba na hraniciach rátať so zdržaním. „Nie je však v našej kompetencii kontrolovať, odkiaľ ľudia naozaj idú. To by mohla vyriešiť e-karanténa,“ dodal Kovařík. Spresnil aj, že sa ráta s nákupom telefónov ako čítačiek nových covidových pasov.

Domov
Zdieľať
Diskusia