Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. júna 2021, 18:46
Čas čítania 1:27
Daniel Mikolášik

Covid automat: od pondelka bude opäť nové rozdelenie okresov. Takéto pravidlá v nich budú platiť

NEWS KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Na Slovensku je len jeden okres červený. Väčšina sa nachádza v žltej fáze.

Od pondelka (21. 6.) bude podľa covid automatu len jeden okres v červenej zóne, teda v druhom stupni varovania (okres Myjava). Väčšina okresov na Slovensku je žltá, a teda v druhom stupni ostražitosti. Žiadny okres naďalej nie je bordový ani čierny.

Odporúčané
FOTO: Plné bufety, obsadené ležadlá a dlhé rady na tobogany. Takto to cez víkend vyzeralo na bratislavských kúpaliskách FOTO: Plné bufety, obsadené ležadlá a dlhé rady na tobogany. Takto to cez víkend vyzeralo na bratislavských kúpaliskách 20. júna 2021, 13:24

Pre okresy v červenej a ružovej farbe platia povinné respirátory v interiéri, vonku ti stačí rúško s dodržaním dvojmetrového bezpečnostného rozstupu. Podniky majú otvorené len terasy, povolený je okienkový predaj a donášky. Hromadné podujatia sú pre červený okres povolené len do 10 osôb, pre ružové do 25 osôb v interiéri a 50 v exteriéri.

Oranžové okresy môžu mať interiéry prevádzok otvorené pre najviac štyri osoby pri stole alebo pre osoby z jednej domácnosti. Ak sa koná hromadné podujatie v interiéri, zaplnených môže byť 25 percent kapacity (maximálny počet na státie je 250 a na sedenie 50 ľudí), v exteriéri 50 percent (maximálny počet na státie 500 a na sedenie 100 ľudí).

Covid automat od pondelka 21.6.
Zdroj: MZ SR

V žltých okresoch nie je respirátor povinný ani v interiéri, stačí rúško, ktoré musíš mať aj v exteriéri na hromadných podujatiach. Podniky nemajú obmedzenie na kapacitu, jedine interiérové reštaurácie. Na hromadnom podujatí v interiéri môže byť sedenie obsadené na 50 percent kapacity (maximálne 250 osôb na sedenie a 100 na státie), v exteriéri až 75 percent (maximálne 500 osôb na sedenie a 250 na státie). 

Zelené okresy majú povinné rúško v interiéri v spoločných priestoroch a na hromadných podujatiach aj v exteriéri. Podniky aj obchodné centrá nemajú obmedzenia, opäť len interiérové reštaurácie. Na hromadných podujatiach môže byť obsadených na státie maximálne 50 percent kapacity, na sedenie v interiéri aj exteriéri 75 percent kapacity, najviac však do 1 000 osôb v exteriéri a 500 osôb v interiéri.

Rozdelenie okresov
II. stupeň varovania – červená – 1 okres: Myjava
I. stupeň varovania – ružová – 1 okres: Kysucké Nové Mesto
II. stupeň ostražitosti – oranžová – 15 okresov: Bánovce nad Bebravou, Banská Štiavnica, Čadca, Gelnica, Humenné, Námestovo, Nové Mesto nad Váhom, Piešťany, Ružomberok, Senica, Skalica, Sobrance, Spišská Nová Ves, Trnava a Vranov nad Topľou
I. stupeň ostražitosti – žltá – 45 okresov: Bardejov, Bratislava I – V, Bytča, Detva, Dolný Kubín, Galanta, Hlohovec, Ilava, Košice I – IV, Košice-okolie, Krupina, Levice, Levoča, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Malacky, Martin, Medzilaborce, Michalovce, Nové Zámky, Partizánske, Pezinok, Poprad, Považská Bystrica, Prešov, Prievidza, Revúca, Rimavská Sobota, Rožňava, Senec, Snina, Trebišov, Tvrdošín, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Žilina a Zvolen
Monitoring – zelená – 17 okresov: Banská Bystrica, Brezno, Dunajská Streda, Kežmarok, Komárno, Nitra, Poltár, Púchov, Sabinov, Šaľa, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník, Topoľčany, Turčianske Teplice, Veľký Krtíš a okres Zlaté Moravce
Domov
Zdieľať
Diskusia