Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. júna 2021, 16:15
Čas čítania 0:45
Viktor Kniš

Cestovanie na Slovensku obmedzovať nebudeme, vyhlásil minister zdravotníctva Lengvarský. Aké sú nové podmienky?

NEWS CESTOVANIE KORONAVÍRUS OČKOVANIE
Uložiť Uložené

Zo záverov ústredného krízového štábu vyplýva, že cestovanie do zahraničia sa zatiaľ obmedzovať nebude. Výrazne výhodnejšie podmienky však budú mať zaočkovaní.

Pri návrate zo zahraničia budú na hraniciach kontrolovať očkovacie preukazy alebo pôjdu Slováci do povinnej domácej karantény, z ktorej budú prepustení, keď si dajú spraviť PCR test na piaty alebo až ôsmy deň. Na tlačovej konferencii to oznámil minister zdravotníctva, podľa ktorého budú musieť vyplniť aj online formulár. Podľa ministra vnútra budú policajti a vojaci hranice prísne kontrolovať.

Formulár e-hranica budú musieť vyplniť zaočkovaní aj nezaočkovaní. Druhá skupina sa testu nevyhne a ministerstvo zdravotníctva rozmýšľa aj nad tým, že výnimky by nemuseli platiť ani pre pendlerov. 

„Nepustia vás na Slovensko bez toho, aby ste boli zaregistrovaní a objednaní na PCR test,“ ozrejmil Vladimír Lengvarský. „Je úplne jedno, v ktorej krajine ste boli,“ dodáva.  

Podľa odborníka na tropické choroby Vladimíra Krčméryho chráni prvá dávka očkovania pred novým vírusom delta asi na 30 %, pri druhej dávke je to viac ako 80 %. Vakcíny podľa neho môžu výrazne znížiť záťaž na nemocnice, pretože nová mutácia koronavírusu sa šíri 3- až 7-krát rýchlejšie ako súčasná britská mutácia. 

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský dodáva, že na tretiu vlnu pandémie sa vláda zatiaľ pripravuje. Konkrétny podiel delta mutácie na Slovensku zatiaľ nie je známy, ozrejmil šéf rezortu, na sekvenovaní vzoriek sa však už pracuje. 

Odporúčané
MAPA: Na Slovensku budú zúriť búrky, v týchto okresoch môžu udrieť najsilnejšie MAPA: Na Slovensku budú zúriť búrky, v týchto okresoch môžu udrieť najsilnejšie 21. júna 2021, 15:06
Domov
Zdieľať
Diskusia