Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. júna 2021, 15:06
Čas čítania 0:46
Viktor Kniš TASR

MAPA: Na Slovensku budú zúriť búrky, v týchto okresoch môžu udrieť najsilnejšie

NEWS POČASIE
Uložiť Uložené

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahy prvého a druhého stupňa pred vysokými teplotami a výstrahy prvého stupňa pred búrkami.

Slovenský hydrometeorologický ústav varuje pred búrkami na väčšine Slovenska, výrazné ochladenie sa však zatiaľ nechystá, práve naopak. Zúrivé búrky z tepla môžu priniesť aj krúpy, preto si treba dávať pozor.  

Odporúčané
Takto môže vyzerať štátna karanténa. Vojaci a policajti sú pripravení vrátiť sa na nonstop kontroly na hraniciach Takto môže vyzerať štátna karanténa. Vojaci a policajti sú pripravení vrátiť sa na nonstop kontroly na hraniciach 21. júna 2021, 14:16

„S búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 až 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 65 až 85 km/h. Intenzita sprievodných javov je v danom ročnom období a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ ozrejmil ústav.

Dodal, že pri búrkach je možný aj prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov, napríklad stekanie vody zo svahov, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov. Búrky môžu podľa meteorológov sprevádzať ojedinele aj krúpy.

Počasie
Zdroj: SHMÚ

SHMÚ vydal výstrahy prvého a druhého stupňa pred vysokými teplotami. Platia pre takmer celé Slovensko.


Teplota vzduchu môže dosiahnuť počas pondelka na niektorých územiach Slovenska až 35 stupňov Celzia. Výstraha druhého stupňa pred horúčavami tak platí pre Bratislavský, Nitriansky a Trnavský kraj, ale aj pre okres Trebišov.


Na horúčavy si však treba dávať pozor takmer na celom Slovensku. Výstraha prvého stupňa sa týka Banskobystrického, Trenčianskeho a Košického kraja, ale aj okresov Poprad a Vranov nad Topľou, Bytča a Žilina. Teplota tu môže miestami podľa meteorológov vystúpiť na 33 až 34 stupňov Celzia

Domov
Zdieľať
Diskusia