Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Tento obsah je sponzorovaný obsah spoločnosti Telekom
28. júna 2021, 12:32
Čas čítania 4:39
Sponzorovaný obsah

Chceš byť youtuber, spevák alebo ítečkár? Zisťovali sme, čo kvôli tomu musíš urobiť

ZAUJÍMAVOSTI MILENIÁLI
Uložiť Uložené

Psychologička a úspešní Slováci radia, ako môžeš prísť na to, čím by si sa mohol živiť, a ako to môžeš dosiahnuť.

Stojíš pred rozhodnutím, kam sa vybrať na strednú či vysokú školu, a čím viac premýšľaš nad svojou budúcnosťou, tým viac si zmätený? A možno si už na strednej škole, no prišiel si na to, že ťa nebaví. Určite v tom nie si sám, stáva sa to mnohým z nás.

V spolupráci s Telekomom sme zisťovali, čo môžeš v takomto prípade robiť a ako môžeš zistiť, čomu by si sa mohol v budúcnosti venovať. Nechaj si poradiť od skúsenej psychologičky a úspešných Slovákov, ktorí stoja za skvelými projektmi. 

Zhovárali sme sa so psychologičkou Natáliou Vinceovou, ktorá je zároveň učiteľkou psychológie na strednej škole. V minulosti pôsobila aj ako školská psychologička, vďaka čomu má bohaté skúsenosti v rámci poradenstva mladým. O svoje skúsenosti sa podelili technologický podnikateľ a spoluzakladateľ startupov Virtual Medicine a Virtual Everything Tomáš Brngál, usporiadateľka festivalu Atmosféra Grétka Pavlovová a delegátka mladých pri Organizácii Spojených národov Nikola Sekerešová. O ich príbehoch si môžeš prečítať v našom predchádzajúcom článku.

Čo robiť, ak nevieš, čo so svojou budúcnosťou?

Vyberať si, čo chceš v budúcnosti robiť, keď si ešte len na základnej škole, môže byť veľmi náročné. Podľa toho, akú školu si vyberieš, sa zvyčajne uberá aj smer tvojho povolania. Navyše mnohokrát za teba rozhodujú rodičia a vyberajú ti školu, ktorá sa vôbec nezhoduje s tvojím výberom.

V prípade, že si nerozhodný a nevieš, akým smerom by si sa chcel uberať, psychologička Natália Vince radí navštíviť centrum pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie (mali by byť v každom okresnom meste), kde ti psychológ poskytne bezplatné poradenstvo. Pomôže ti zistiť, aké sú tvoje silné stránky, a na základe toho spoločne odhalíte, aké povolanie by ťa mohlo v budúcnosti baviť, a teda aj škola, ktorá má k tomu najbližšie.

Diana Ristová na natáčaní Pána profesora.
Diana Ristová na natáčaní Pána profesora. Zdroj: TV Markíza

Ak si na strednej škole a prišiel si na to, že študuješ niečo, čo ťa nebaví, nemusíš to hneď vnímať ako neriešiteľnú situáciu. „Najprv je potrebné preskúmať, či túžba zmeniť školu súvisí s tým, že sa žiakovi nedarí (hoci ho to baví) alebo zistil, že ho to skutočne nebaví (lebo výber školy nebol na ňom, ale na rodičovi alebo napríklad na kamarátovi, ktorý ho presvedčil, nech s ním ide na rovnakú školu),“ vysvetľuje psychologička. V momente, keď si budeš istý, prečo ťa tvoja škola nebaví, Natália Vince odporúča povedať o tom rodičom. Ak máš strach, že to rodičia nevezmú najlepšie, skús sa najskôr porozprávať s učiteľom alebo so školským psychológom a následne sa porozprávať s rodičmi v ich prítomnosti. Dodáva tiež, že je ideálne meniť školu, kým si maximálne v 2. ročníku. 

Zisti, na čo máš talent a aké sú tvoje silné stránky 

Ako vidíš, najdôležitejšia vec, na ktorú sa treba pri výbere budúceho povolania/školy pozerať, nie sú napríklad peniaze či sláva, ale to, či tu môžeš uplatniť svoj talent. Len čo robíš niečo, čo ťa baví, prináša ti to napríklad aj tie peniaze.

Tomáš Brngál, spoluzakladateľ Virtual Medicine a Virtual Everything, odkazuje nerozhodným mladým ľuďom, aby zistili, na čo majú talent a aké sú ich silné stránky. „Je dôležité mať sny, ale práve tvoje talenty sú tá vec, ktorá ťa k splneniu tvojho sna posunie. Preto by podľa mňa človek nemal nasledovať len svoje sny, ale aj svoje talenty. Keď vieš, že si v niečom naozaj dobrý, tak by si to mal čo najviac rozvíjať. A ak náhodou ešte nevieš, čo sú tvoje talenty, tak ich určite skús čo najskôr objaviť.“

„Len čo je tam tá vášeň, tak to bude úplne iný typ roboty, ako keď budeš robiť niečo, čo robíš iba pre peniaze. Ak to, s čím žiješ a s čím sa zobúdzaš, pretavíš do projektu alebo práce, tak to je najviac, čo môžeš robiť. Lebo to je to, vďaka čomu ťa bude baviť život, ktorý žiješ,“ hovorí Grétka Pavlovová, organizátorka festivalu Atmosféra.

Grétka Pavlovová na festivale Atmosféra.
Grétka Pavlovová na festivale Atmosféra. Zdroj: Grétka Pavlovová



Nikola Sekerešová zároveň odporúča, aby si skúšal robiť viaceré veci. „Keďže sme generácia, ktorá má neskutočné množstvo možností, treba využiť každú jednu z nich. Minimálne si môžu spraviť test v aplikácii, ktorú vytvoril Telekom. Buď nech si potvrdia, že to, čomu sa venujú, má zmysel, alebo nech prídu na to, čo ich baví.“

Nikola hovorí o webovej aplikácii Telekom, ktorá je jednou z možností, ako prísť na to, čo by si mohol v budúcnosti robiť. Odpovieš tu na niekoľko jednoduchých otázok, vďaka ktorým zistíš, aké sú tvoje silné stránky, či sa ti viac hodí práca osamote alebo v tíme a čím sa so svojím talentom a zručnosťami môžeš stať. 

Urobiť si test

Chceš byť ítečkár alebo umelec? Stretni sa s nejakým

Psychologička Natália Vince zároveň odporúča ideálne sa nakontaktovať na človeka, ktorý robí to, čo ťa práve zaujíma a o čom rozmýšľaš, že by si sa tomu chcel venovať. Ak chceš robiť s technológiami, nájdi si niekoho z tohto odboru. Ak rozmýšľaš, že chceš ilustrovať knižky, spoj sa s ilustrátorom kníh. 

„Tak sa mladý človek môže dozvedieť, čo tá práca zahŕňa. Ak je to možné, môže nejaký čas stráviť s tým človekom alebo niečo pomocné vykonávať,“ vysvetľuje. Hneď ako budeš mať reálny zážitok, zistíš, ako vyzerá bežný pracovný deň tohto človeka. Možno prídeš na to, že to nie je úplne to, čomu sa chceš v budúcnosti venovať. Skrátka dostaneš reálny pohľad na to, čo všetko táto práca obsahuje.

umelec, grafik, umenie, obrazy, maliar
Zdroj: Unsplash.com/Ari He

Neboj sa zlyhaní, posúvajú ťa správnym smerom

Možno ťa od tvojej vysnívanej práce odrádzajú nielen kamaráti či rodičia, ale hlavne strach z toho, že zlyháš. V prípade, že máš strach a radšej preto volíš nejakú školu, ktorá je pre teba istejšia, môžeš sa skúsiť porozprávať so psychológom. Ako sme spomínali už vyššie, keď si budeš istý svojím talentom a silnými stránkami, budeš mať oveľa väčšiu istotu v tom, že povolanie, ktoré si vyberieš, ťa bude baviť. 

Psychologička Natália Vince odporúča pozhovárať sa s rôznymi úspešnými ľuďmi, prípadne si prečítať rozhovory s nimi. „Pokojne sa ich opýtajte na to, či sa im všetko len darilo. Rozhodne vás vyvedú z omylu. Okrem rozhovorov pomáha aj čítať životopisy úspešných ľudí – aj tam môžeme nájsť mnoho príkladov, ako sa každý pasuje s nejakými ťažkosťami a zlyhaniami, ale ochota nevzdať sa a ďalej to skúšať ich napokon doviedla k úspechom,“ odporúča.

Tomáš Brngál sa na zlyhania pozerá cez svoju vlastnú skúsenosť zo štúdia na medicíne. „Pokiaľ niekto nezomrie, tak sa dá každý neúspech nejakým spôsobom zvrátiť. Aj toto ma naučila škola. Keďže som chodil na medicínu a tam sme chodili asistovať na operácie, veľmi citlivo som vnímal, že keď raz niekto zomrel, bola to naozaj konečná. V podnikaní to vnímam tak, že áno, podnikanie je vojna, v ktorej zomierajú firmy, ale našťastie nie ľudia. A tí ľudia sa vedia poučiť a ísť do toho boja znova. Ísť doň múdrejší, silnejší, zatiaľ čo v medicíne, tam naozaj ide o tú najkritickejšiu vec. Tam keď niekto zomrie, tak to už nezvrátiš. Vďaka tomuto nadhľadu som sa tak dokázal pozerať aj na svoje neúspechy – že je to zvrátiteľná vec.“

Neúspechov sa netreba báť, rovnako ako sa netreba nechať odradiť strachom, že na niečo nemáš. Niektoré tvoje sny sa ti môžu zdať príliš vzdialené a nesplniteľné, no možno ani netušíš, že v tebe drieme talent na to, aby si si ich splnil. Môžeš to zistiť aj vďaka webovej aplikácii od Telekomu. 
Vyskúšaj aplikáciu
Domov
Zdieľať
Diskusia