Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. júna 2021, 16:00
Čas čítania 8:22
Dominik Vetrák

Recenzia: Ratchet & Clank: Rift Apart – je to skutočne najkrajšia hra na svete, na ktorú sa nechytá nič iné?

TECH RATCHET & CLANK: RIFT APART
Uložiť Uložené

Po 8 rokoch sa vraciame do príbehu Ratcheta a Clanka, tentoraz aj s novým lombaxom Rivet a búraním dimenzií. Mal by si si hru kúpiť?

Päť rokov po poslednej časti, ktorá bola malou prerábkou a reštartom série, a osem rokov po poslednej regulárnej hre sme sa konečne dočkali. Insomniac Games vydávajú hru Ratchet & Clank: Rift Apart exkluzívne pre PS5, vďaka čomu hra využíva všetky hardvérové možnosti, ktoré nová konzola ponúka.

Odporúčané
10 najočakávanejších hier v lete 2021. Majitelia PS5 sa budú radovať z Ratcheta a Final Fantasy, no čo ostatní hráči? 10 najočakávanejších hier v lete 2021. Majitelia PS5 sa budú radovať z Ratcheta a Final Fantasy, no čo ostatní hráči? 5. júna 2021, 14:30

Čo vyparatil Dr. Nefarious tentoraz?

Dej sa začína po udalostiach hry Into the Nexus. Ratchet & Clank už dlho nemuseli zachraňovať galaxiu a užívajú si „dôchodok“. Captain Quark a ostatné postavy im prichystali veľkú oslavu, na ktorej Clank podaruje Ratchetovi prístroj zvaný Dimensionator, vďaka ktorému bude môcť Ratchet prehľadať rôzne dimenzie a svety. Konečne sa bude môcť stretnúť so svojou stratenou rodinou a ostatnými zástupcami rasy lombax, ktorí z tejto dimenzie odišli, keď bol Ratchet ešte dieťaťom.

Ratchet & Clank: Rift Apart
Zdroj: Playstation Studios/Insomniac Games

Všetko však pokazí Dr. Nefarious. Ukradne Dimensionator, spôsobí chaos a Ratcheta s Clankom vtiahne do dimenzie, kde Dr. Nefarious vyhráva a podmaní si celú galaxiu. Clank sa dostane do rúk ďalšieho lombaxa, dievčaťa menom Rivet, ktoré je v podstate verziou Ratcheta v novej dimenzii. Ratchet ich musí nájsť a spoločne s nimi sa pokúsiť zachrániť všetky dimenzie skôr, ako sa rozpadnú. 

V deji ťa čaká nejedno malé aj väčšie prekvapenie a najmä jedna úžasná postava, ktorú v ukážkach nepredstavili. Má zaujímavý príbeh a spoločne s ostatnými rieši svoje psychické problémy. Nemyslíme si, že predošlé hry šli takto hlboko do pocitov postáv, takže je to v sérii vítaný progres.

Príbeh je zaujímavý, no chýbali nám v ňom silnejšie zvraty či viac nových postáv. Drvivá väčšina z nich sú totiž len dimenzionálne alternatívy už známych bytostí, ktoré sa akurát správajú inak než ich originálne verzie z predošlých titulov. Dej však v týchto hrách nikdy nebol kľúčový, takže chápeme, že tvorcovia odrazu nenapísali bohatší a premyslenejší seriál. Nakoniec, Ratchet & Clank je stále rodinná hra. 

Ratchet & Clank: Rift Apart
Zdroj: Playstation Studios/Insomniac Games

Je Rivet úžasná nová postava alebo absolútne úžasná?

Rozhodne však poteší Rivet. Okrem Ratcheta a Clanka sme sa v sérii nedočkali plnohodnotne hrateľnej tretej postavy, ktorá by dostala toľko priestoru. Rivet je rovnako ako Ratchet z rasy lombax a rovnako ako on, aj ona sa usiluje o mier v galaxii a bojuje proti každému, kto ohrozuje nevinných.

Je neuveriteľne milá, má skvelé dialógy a okamžite si ju zamiluješ. Nedokážeme si predstaviť pokračovanie bez nej a dúfame, že sa už navždy budú s Ratchetom deliť o pódium (ideálne aj v coop pre 2 hráčov). Ratchet & Clank sú stále hlavnými postavami, ale Rivet má takmer rovnako veľa priestoru ako v príbehu, tak aj v hrateľnosti. 

Súčasťou tejto série je aj humor, a aj keď sme sa párkrát usmiali, myslíme si, že v predošlých dieloch bol lepší. Čo sa týka dialógov, prekážalo nám akurát to, že keď sme ich prerušili nejakou akciou, útokom či prechodom do istej sekcie, dialógy sa skončili a postavy sa k nim už viac nevrátili. Často sme teda prišli o výživné rozhovory medzi postavami. 

Ak si si užil bullet hell v hre Returnal, Ratcheta si zamiluješ

A s tým súvisí asi aj všeobecný problém hier, v ktorých sa postavy rozprávajú počas akcie. Vnímať titulky či dialógy počas výbuchov a chaotickej scény je veľmi náročné. A že tých chaotických scén v hre zažiješ. Ak si hral Returnal, už vieš, čo je to „bullet hell“. Akčné peklo, keď na teba strieľa všetko možné a do toho sa pridajú mnohé efekty, čo tvorí naozaj strhujúci obraz. Občas sa v ňom však stratíš.

Ratchet & Clank: Rift Apart
Zdroj: Playstation Studios/Insomniac Games

Strieľajú nepriatelia, strieľaš ty, medzi vami bláznivo pobehujú civilisti, hýbu sa nepriatelia, a keď ich zabiješ, už klasicky z nich dostaneš „súčiastky“. Občas sa teda stane, že ani nebudeš vedieť, kam strieľaš. Veľmi to však neprekáža, keďže nábojov máš veľa a pôsobí to efektne. 

Hru môžeme k Returnalu prirovnať aj vo využití ovládača Dualsense. V Returnale sme vďaka nemu cítili dokonca aj kvapky dažďa. Ratchet Dualsense nevyužíva až tak úžasne, no určite je to oproti predošlej hre štúdia Insomniac Games Spider-Man: Miles Morales krok vpred. Čakali sme však, že haptickú odozvu spracujú lepšie.

Adaptívne tlačidlá (L2, R2) využili podobne ako Returnal. Zbrane majú väčšinou dva módy. Stisnutím R2 do polovice vystrelíš menej, ale presnejšie alebo jednoducho namieriš priamo na nepriateľa, stisnutím R2 vystrelíš naplno (napríklad pri brokovnici Enforcer sú to jeden alebo dva náboje). 

Zbraní je celkovo 24, po osem v každom z troch zobrazovacích „kruhov“. Hru sme prešli na 100 percent za nejakých 15 hodín, no neodomkli sme asi šesť zbraní. Nevieme, či ide o technickú chybu (bug) alebo sa sprístupnia až v Challenge Mode (náročnejší mód, ktorý sa sprístupní po dohraní).

V každom prípade je škoda, že sme si už počas prvého hrania neužili všetky zbrane. Na jednej strane nám tie nové aspoň obohatia druhé prejdenie hry (už teraz sa tešíme, ako si Rift Apart dáme znova), na druhej strane si však myslíme, že všetky zbrane by mali byť sprístupnené už pri prvom hraní.

Séria je známa svojimi šialenými zbraňami a ich efektnými, ale aj efektívnymi útokmi. Poteší ťa tak, že okrem obľúbených kúskov z predošlých hier vývojári vymysleli aj originálne a nové štýly zbraní. Jednou z najzaujímavejších je Topiary Sprinkler, ktorý z nepriateľov na chvíľu urobí obrastené rastliny. 

Ratchet & Clank: Rift Apart
Zdroj: Playstation Studios/Insomniac Games

Oveľa prístupnejšia hra pre deti, ktorej chýba väčšia výzva

Hrateľnosť je aj vďaka nim nesmierne zábavná. Tvorcovia sa fungujúcu formulku nesnažili zmeniť, iba ju okoreniť. V rámci bojiska sa tak môžeš presúvať pomocou takzvaných rifts, ktoré ťa prenášajú z miesta na miesto. Môžeš tak získať strategickú výhodu nad nepriateľom, aj keď, úprimne, vôbec to nebudeš potrebovať. Máme totiž dojem, že Rift Apart je oveľa jednoduchšia hra ako predošlé tituly. Počas súboja sme sme za celú hru zomreli iba raz. Aj to len pre nepozornosť – nikdy sme nemali nedostatok nábojov.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 99180 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aká je hra náročná a čím nás sklamala.
  • Koľko rôznych planét navštíviš.
  • Ako tvorcovia zapracovali unikátne vlastnosti ovládača Dualsense.
  • Prečo je SSD v PS5 revolučné a čím nás načítavanie posadilo na zadok.
  • Čo má Rift Apart spoločné s A Crack in Time a či ide o najlepší diel celej série.
Domov
Zdieľať
Diskusia