Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. mája 2021, 14:07
Čas čítania 1:10
Tímea Krauszová

Bieloruské väznice sú peklom. Väzňov ponižujú a mučia, dusia sa v stiesnených priestoroch a psychicky chradnú

Bieloruské väznice sú peklom. Väzňov ponižujú a mučia, dusia sa v stiesnených priestoroch a psychicky chradnú
Zdroj: Getty Images/Konstantin Zavrazhin
NEWS BIELORUSKO
Uložiť Uložené

O zážitkoch z obávanej väznice Okrestina hovorí 54-ročný Nikolaj Kozlov, bývalý policajný podplukovník.

Postaviť sa Alexandrovi Lukašenkovi je nebezpečné. Mnohí z opozície – novinári, policajti aj iní – sa stávajú politickými väzňami a prežívajú mučenie, ktoré v modernom svete nemá čo hľadať. O mukách, ktoré zažil vo väznici Okrestina – jednej z najobávanejších bieloruských väzníc vôbec –, pre Politico porozprával bývalý policajný podplukovník a opozičný politik Nikolaj Kozlov.

Dusil sa a takmer prišiel o zrak

Kozlov sa v cele tlačil s ďalšími piatimi ľuďmi. V Okrestine sa nedá vetrať, nezhasínajú tam v noci svetlá a bežne väzňov bijú a slovne napádajú. Keď strážnikov upozornil, že za toto správanie sa budú musieť raz zodpovedať, nasledoval tvrdý trest. „Na podlahu v cele nám vyliali silne koncentrované bielidlo. Niekto začal kašľať, všetkým sa nám začala točiť hlava,“ opísal Kozlov. Väzni sa do dvoch minút začali dusiť, zvonili a búchali na dvere. Strážnici si vtedy zrejme uvedomili, že pokojne niekoho mohli aj zabiť.

Domov
Zdieľať
Diskusia