Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. mája 2021, 13:07
Čas čítania 0:40
Tímea Krauszová

Za šikanovanie online alebo zverejnenie súkromných fotiek či videí bez súhlasu môžeš ísť odteraz do väzenia

NEWS KYBERŠIKANOVANIE
Uložiť Uložené

Novela zákona začne platiť 1. júla tohto roka.

Do Trestného zákona má pribudnúť nový trestný čin nebezpečného elektronického obťažovania (kyberšikana). Vo štvrtok ráno ho schválili v parlamente, novela zákona začne platiť 1. júla tohto roka.

Odporúčané
Prečo museli Priatelia skončiť, aj keď v sledovanosti absolútne rozprášili aj také hity ako Game of Thrones? Prečo museli Priatelia skončiť, aj keď v sledovanosti absolútne rozprášili aj také hity ako Game of Thrones? 27. mája 2021, 9:33

Za šikanovanie či zverejnené fotky do basy

Do zákona teda pribudne konkrétne vysvetlenie „nebezpečného elektronického obťažovania“. 

Trestné sadzby sa líšia podľa závažnosti a konkrétnej formy šikanovania. Ak osoba niekoho online úmyselne dlhodobo ponižuje, zastrašuje, neoprávnene koná v jej mene alebo spôsobuje iné podobné dlhodobé obťažovanie, hrozia jej 3 roky vo väzení. Za mreže môžeš poputovať aj vtedy, keď neoprávnene zverejníš alebo sprístupníš niekomu inému fotky, videá či zvukové nahrávky „osobnej povahy, ktoré si získal so súhlasom danej osoby“. Musí pritom ísť o záznam, ktorý by mohol ohroziť vážnosť druhého človeka alebo mu privodiť vážnu ujmu na právach.

V prípade chránených osôb alebo osobitných motívov hrozí agresorovi za kyberšikanu trest 1 až 4 roky za mrežami. Ak spôsobí značnú škodu alebo trestný čin spáchal s úmyslom získať značný prospech, alebo už bol za takýto čin odsúdený v posledných dvoch rokoch, hrozí mu vyšší trest: 2 až 6 rokov vo väzení.

Domov
Zdieľať
Diskusia