Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. mája 2021, 9:33
Čas čítania 4:42
Dominik Vetrák

Prečo museli Priatelia skončiť, aj keď v sledovanosti absolútne rozprášili aj také hity ako Game of Thrones?

Prečo museli Priatelia skončiť, aj keď v sledovanosti absolútne rozprášili aj také hity ako Game of Thrones?
Zdroj: NBC
FILMY A SERIÁLY SERIÁL PRIATELIA
Uložiť Uložené

Už dnes si budeme môcť pozrieť stretnutie priateľov po 17 rokoch. Prečo je seriál taký úspešný a kultový a prečo si ho užívajú viaceré generácie?

NBC odvysielala prvú epizódu Priateľov 22. septembra 1994. Seriál neprestala vysielať až do 6. mája 2004. Počas tohto obdobia stihla vydať 10 sérií a 236 epizód o obyčajných ľuďoch, z ktorých sa stali aj naši priatelia. Skupina ľudí, s ktorými sme sa dokázali stotožniť, byť ich fanúšikmi a rozoberať ich problémy, ale i radosti. Nebolo to však také ružové od samotného začiatku. 

V USA šlo najprv o celkom obyčajný a ničím výnimočný seriál. Po prvej sérii dokonca televízna stanica NBC uvažovala, že Priateľov zruší a ďalšie série sa nenatočia. Nakoniec sa však rozhodla pokračovať. Toto rozhodnutie nepochybne potešilo mnohých ľudí. Tie najlepšie série totiž určite prišli až po tej prvej.

Odporúčané
Recenzia: Army of the Dead Recenzia: Army of the Dead 22. mája 2021, 13:10

Tvorcovia vtedy mali za sebou pár seriálov, no až s Priateľmi prišiel obrovský úspech. Expert na popkultúru Juraj Malíček vraví, že seriál bol na tú dobu dosť progresívny.

„Fenoménom sa v 90. rokoch stali aj vďaka témam, ktoré rozoberali. Skvelým príkladom je lesbický vzťah matky Rossovho dieťaťa s inou ženou. Vtedy nebolo bežné, aby niečo podobné šlo v hlavnom vysielacom čase na veľkej televíznej stanici v mainstreame. Druhou vecou je už inkluzivita a fakt, že v seriáli nehrali černošskí či ázijskí herci. Hollywood však bol v tých rokoch celkom iný, čo môžeme vidieť aj na iných seriáloch," hovorí pre Refresher Malíček. 

Seriál sa nesnažil šíriť nejaké dramatické posolstvá, no zobrazoval život taký, aký je, a vďaka tomu sa nám tak dostal pod kožu. Väčšinou času šlo o feel-good formát, ktorý sa snažil dej nenarúšať negatívnymi udalosťami vo svete. Neriešili hladomor, vojny, ekológiu a dej nijako neovplyvnil ani pád Dvojičiek, ktorý sa udial počas vysielania ôsmej série.

Friends
Zdroj: NBC

„Jednou z najväčších kritík inak vynikajúceho seriálu bolo to, že mladí ľudia po skončení školy žijú v New Yorku v drahých bytoch. Priatelia sa snažili žiť a fungovať v reálnom svete, prispôsobovali si ho však svojim potrebám a konceptu seriálu,“ upozorňuje Juraj Malíček. 

Odporúčané
KVÍZ: Ako dobre poznáš Chandlera z Priateľov, ktorého hral zosnulý Matthew Perry? Over si svoje znalosti zo slávneho seriálu KVÍZ: Ako dobre poznáš Chandlera z Priateľov, ktorého hral zosnulý Matthew Perry? Over si svoje znalosti zo slávneho seriálu 30. októbra 2023, 15:00

Seriál sa zväčša nezaoberal tým, kde vlastne jednotliví „priatelia“ pracujú, odkiaľ berú peniaze a podobne. Inokedy mali zase až príliš veľa voľného času, ale to sú detaily, ktoré nikto neskôr nerozoberal.

„Na Slovensku sa seriál začal vysielať celkom rýchlo po americkej premiére. My sme vtedy boli pár rokov po zmene politického aj spoločenského režimu, takže aj Priatelia boli pre nás niečo nové, svieže a nevídané, aj keď sme vo viacerých prípadoch nechápali kontext deja či humoru, čo je vidieť aj na pôvodných prekladoch. Seriál ukázal, že problémy tej generácie sú globálne, takže sme k tým postavám mali zase bližšie, keďže sa nás ich problémy týkali priamo," vraví Malíček.

„Jedna z epizód, ktorá silne zarezonovala, bola tá, v ktorej Ross žiada Rachel, aby sa obliekla ako princezná Leia zo Star Wars. Diváci vtedy tematizovali Leiu a herečku Carrie Fisher, ktorá ju hrala, ako sexuálny objekt. Celej tej generácii fanúšikov Star Wars to bolo blízke, lebo rovnako ako Ross, aj my sme o nej mali sexuálne fantázie,“ dodáva.

Priatelia sa stali celosvetovým fenoménom a lokálne televízne stanice ich vysielajú do dnešného dňa. Ako je však možné, že je seriál taký populárny a úspešný aj po 17 rokoch, keď ho objavuje nová generácia divákov?

Odporúčané
8 dôvodov, prečo by si sa mala inšpirovať šatníkom Rachel Green 8 dôvodov, prečo by si sa mala inšpirovať šatníkom Rachel Green 18. októbra 2023, 11:00

Jednoduchou odpoveďou by bolo, že sú v ňom sympatické postavy, vtipné udalosti, dialógy a témy, ktoré sú blízke aj dnešnému divákovi. Priatelia boli skvelým odrazom vtedajšej doby, o ktorej sa tak dnešní diváci dozvedajú viac než z historických knižiek (ktoré nečítajú). 

Doba sa menila spoločne s pribúdajúcimi sériami, takže diváci v reálnom čase sledovali zmeny v spoločnosti a technológiách. Mladí ľudia si v seriáli dokážu nájsť množstvo zaujímavostí o tom, ako žili ich rodičia.

Prečo sa Priatelia skončili?

Seriál sa po 10 rokoch skončil. Juraj Malíček ponúka jedno z logických vysvetlení, prečo sa tak autori rozhodli. Vysvetľuje, že s postavami sme žili 10 rokov, počas ktorých sa nejakým smerom vyvíjali a menili.  

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 98796 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo sa seriál skončil.
  • Aké neuveriteľné sumy zarábali herci za jednu epizódu, pričom prekonali aj hercov z Game of Thrones.
  • Koľko ľudí videlo záverečnú epizódu.
  • Ktoré slávne osobnosti a herci sa v Priateľoch objavili v menších rolách.
  • Koľko trvalo natočenie jednej epizódy.
  • Ktoré postavy mali byť pôvodne vedľajšie.
Domov
Zdieľať
Diskusia