Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. mája 2021, 11:27
Čas čítania 3:30
Richard Bonde

Nový Android 12 a pokroky v umelej inteligencii. Pozri si zhrnutie včerajšej prezentácie Google I/O

Nový Android 12 a pokroky v umelej inteligencii. Pozri si zhrnutie včerajšej prezentácie Google I/O
Zdroj: Michael Short/Bloomberg/Getty Images
TECH ANDROIDY GOOGLE SMARTFÓNY
Uložiť Uložené

Úvodný keynote na tohtoročnej konferencii Google I/O priniesol niekoľko zaujímavých noviniek.

Po dvojročnej prestávke sa vrátila konferencia Google I/O. Kalifornská technologická spoločnosť túto developerskú udalosť organizuje už od mája 2008 v ročných intervaloch, ale minulý rok sa pre pandémiu koronavírusu nekonala. Aj keď obmedzenia stále pretrvávajú, v Googli sa rozhodli event predsa len zorganizovať, tento rok však výlučne online cez youtubový livestream a Google Meet.

Sundar Pichai, CEO spoločnosti Google.
Sundar Pichai, CEO spoločnosti Google. Zdroj: Google

Ešte pred začiatkom konferencie bolo z mnohých zdrojov zrejmé, čo na nej takmer určite uvidíme a čo bude s najväčšou pravdepodobnosťou predstavené neskôr. Očakávalo sa najmä predstavenie operačného systému Android 12 a viaceré zlepšenia v oblasti Google služieb

Na oficiálnu stránku Google I/O do opisu napísali len jedinú vetu: „Pripojte sa k nám a zistite, ako pokračuje naša misia organizovať informácie o svete a robiť ich univerzálne prístupnými a užitočnými.“ A celý úvodný keynote sa skutočne niesol v duchu tejto myšlienky.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako sa z vyhľadávania Googlom stalo ešte lepšie vyhľadávanie Googlom.
  • Že umelá inteligencia sa čoskoro stane naším každodenným pomocníkom.
  • Ako vyzerá nové rozhranie „Material You“ a ako sa hodí na nový Android 12.

Umelá inteligencia naprieč Google službami

Prvá polovica prejavu bola zameraná najmä na pokrok v oblasti umelej inteligencie. V službách Vyhľadávanie, Mapy a Fotky predstavili zlepšenia, ktoré nie sú na prvý pohľad až také signifikantné, ale v rámci celého Google ekosystému sa zameriavajú presne na to, na čo o pár riadkov vyššie spomínaný opis konferencie – na robenie informácií dostupnejšími a užitočnejšími.

Odporúčané
Odolný voči poškriabaniu, nárazu aj pádu. Tento obal na mobil vyrobený zo špeciálneho materiálu sľubuje účinnú ochranu Odolný voči poškriabaniu, nárazu aj pádu. Tento obal na mobil vyrobený zo špeciálneho materiálu sľubuje účinnú ochranu 13. marca 2024, 13:00

Prvou zložkou tohto avizovaného pokroku v práci s umelou inteligenciou je zlepšené vyhľadávanie Googlom. Po novom sa vo vyhľadávaní budú okrem výsledkov z webstránok objavovať aj ďalšie položky. Pôjde napríklad o nákupné košíky, do ktorých si naprieč webstránkami používateľ popridával produkty a nedokončil nákup, Googlom generované odpovede, ktoré sú vďaka pokrokom v oblasti umelej inteligencie a službe Google LaMDA (o ktorej píšeme o pár riadkov nižšie) úplne prirodzené, ale aj ďalšie prekvapivo zaujímavé výsledky, ako napríklad tento:

Pri vyhľadávaní vybraných športovcov Googlom sa bude zobrazovať aj možnosť prezrieť si výkon daného športovca prostredníctvom rozšírenej reality priamo u používateľa doma.
Pri vyhľadávaní vybraných športovcov Googlom sa bude zobrazovať aj možnosť prezrieť si výkon daného športovca prostredníctvom rozšírenej reality priamo u používateľa doma. Zdroj: Google

Aktualizácii sa podrobia aj Google mapy. Novinkou je tzv. rušnosť oblasti. Je to služba, ktorá bude od svojho počiatku fungovať aj na Slovensku a na základe zozbieraných dát zo smartfónov s Androidom vie používateľovi povedať, približne koľko ľudí sa nachádza na mieste, kam by chcel ísť (napr. reštaurácia alebo kultúrna pamiatka).

Domov
Zdieľať
Diskusia