Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. mája 2021, 12:41
Čas čítania 0:49
Viktor Kniš

Bratislava je v európskej top trojke najdrahších nehnuteľností v pomere k platu, tvrdí analytik

NEWS NEHNUTEĽNOSTI
Uložiť Uložené

V pomere k životnej úrovni máme jedny z najdrahších nehnuteľností v Európskej únii, upozorňuje bankový analytik Zdenko Štefanides.

Ceny bytov na Slovensku v prvom štvrťroku 2021 opäť veľmi rýchlo rástli aj napriek pandémii. Stále platí, že dopyt prevyšuje ponuku, čo podľa šéfa ekonomického tímu Zdenka Štefanidesa spôsobilo nárast cien o 4,2 %. 

„Teraz ceny konzistentne stúpajú na nové historické maximá už štvrtý kvartál za sebou tempom presahujúcim 3 %. Od predchádzajúceho vrcholu v polovici roka 2008 sú ceny nehnuteľností vyššie v priemere o 25 %. Ceny bytov dokonca o 35 %,“ upozorňuje skúsený analytik s 20-ročnými skúsenosťami vo svojom komentári na portáli HN.

Štefanides obzvlášť upozorňuje na ceny bytov v Bratislave. Tie sú podľa neho v pomere k životnej úrovni, resp. priemernému platu po Paríži a Prahe najdrahšie v Európskej únii. „To platí aj z pohľadu ceny nájomného k platu. Na rovnakom treťom mieste v prípade nájomného za jednoizbový byt a len o jednu priečku nižšie v prípade trojizbového bytu,“ dodáva na margo štatistík. 

Odporúčané
Najdrahší byt v prvom slovenskom mrakodrape bude stáť asi 2,2 milióna eur, hovorí šéf JTRE Pavel Pelikán Najdrahší byt v prvom slovenskom mrakodrape bude stáť asi 2,2 milióna eur, hovorí šéf JTRE Pavel Pelikán 6. mája 2021, 14:24

Odborník upozorňuje, že súčasný rozdiel medzi reálnou cenou bytov a aktuálnou cenou je na úrovni približne 19 %. Tieto „nožnice“ sa podľa neho stále otvárajú, čím sa dvíha nadhodnotenosť nehnuteľností. Šéf ekonomického tímu VÚB banky dodáva, že v čase hospodárskej krízy v rokoch 2007 a 2008 bola nadhodnotenosť na úrovni 23 %. 

„Na druhej strane, v pomere k platom sú ceny nehnuteľností na bývanie aj napriek ich nedávnemu rýchlemu rastu ešte stále zhruba o 20 % nižšie ako v roku 2008,“ dodáva Štefanides. 

Domov
Zdieľať
Diskusia