Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. mája 2021, 21:42
Čas čítania 1:30
Tímea Krauszová

V Bratislave sú ľudia v uliciach aj po deviatej. Policajti ich musia posielať domov, ešte stále platí zákaz vychádzania

V Bratislave sú ľudia v uliciach aj po deviatej. Policajti ich musia posielať domov, ešte stále platí zákaz vychádzania
Zdroj: Refresher/Samuel Majdek
NEWS KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Už krátko pred deviatou sa v centre zhromaždili aj mestskí policajti pripravení v prípade potreby zasiahnuť.

Premiér Eduard Heger síce dnes oznámil koniec núdzového stavu, ten však platí až do piatkovej polnoci. To znamená, že akékoľvek uvoľnenie platí až od soboty. Desiatky ľudí v Bratislave si však z toho ťažkú hlavu nerobili a už v piatok večer popíjali pred Starou tržnicou v centre mesta bez toho, aby si odsledovali čas.

bratislava
Zdroj: Refresher/Samuel Majdek

Krátko pred deviatou sa v centre zhromaždili aj mestskí policajti pripravení v prípade potreby zasiahnuť. V uliciach bol aj nočný primátor Bratislavy Martin Královič, ktorý malé skupinky ľudí postupne oslovoval a upozorňoval ich, že hoci sa zákaz zajtra ruší, dnes ešte stále platí so začiatkom o deviatej večer. 

Odporúčané
Núdzový stav končí, oznámil premiér Eduard Heger Núdzový stav končí, oznámil premiér Eduard Heger 14. mája 2021, 15:09

O deviatej záverečná

V piatok večer vznikla bizarná situácia. Zákaz vychádzania dnes v „ružovej“ Bratislave platí od deviatej večer. Končí však už o polnoci, keď končí aj núdzový stav. Spolu s ním sa pre nás ruší aj zákaz vychádzania a zákaz zhromažďovania, a po víkende začína aj ďalšia vlna uvoľňovania opatrení.

bratislava
Zdroj: Refresher/Samuel Majdek

Na tie tri hodiny však zákaz vychádzania platí. A práve na toto policajti spolu s nočným primátorom upozorňovali ľudí, ktorí sa zbehli v centre mesta. „Od deviatej hodiny máme zvýšený výkon služby. Viacero hliadok, aj denných, aj nočných, chodí po verejných priestranstvách a terasách. Upozorňujeme ľudí, že od deviatej je zákaz vychádzania.“ Podľa Královiča trvá približne hodinu (čiže do desiatej), než sa ľudia naozaj roztrúsia a poberú domov.

Nepadali pokuty ani nedošlo k nejakým agresívnym výmenám názorov. Ľudia dnes dali na slová polície a po upozornení, obrazne povedané, zdvihli kotvy.

bratislava
Zdroj: Refresher/Samuel Majdek

Na prípravy na zmeny po polnoci polícia nemala veľa času. Královič vidí správnu cestu v malých krôčikoch, aby v meste nenastal veľký chaos. „Postupné uvoľňovanie a postupný návrat života do Bratislavy je spôsob, akým sa vieme vrátiť k tomu normálu, ktorý sme poznali pred pandémiou,“ povedal nám.

bratislava
Zdroj: Refresher/Samuel Majdek

Královič predpokladá, že terasy dostanú zelenú zajtra až do polnoci, takže v prípade priaznivého počasia budú chcieť ľudia využiť možnosť tráviť čas s priateľmi dlhšie, než to bolo povolené do dnešného večera. „Našou úlohou bude zabezpečiť, že budú terasy zatvorené a nebude sa porušovať nočný pokoj.“ 

Odporúčané
Pred pár mesiacmi sme objavili ilegálnu párty s desiatkami ľudí, prezrádza nočný primátor Bratislavy Martin Královič (Rozhovor) Pred pár mesiacmi sme objavili ilegálnu párty s desiatkami ľudí, prezrádza nočný primátor Bratislavy Martin Královič (Rozhovor) 4. marca 2021, 9:30

Podľa Královičových slov mala polícia v posledných týždňoch hlavne dobré skúsenosti. Ak aj upozornili niekoho na porušovanie opatrení, väčšina ľudí si nechala povedať a nasadili si respirátor či rúško, prípadne sa pobrali domov. Ako to bude vyzerať v uliciach Bratislavy počas víkendu, budeme mapovať aj my a prinesieme ti reportáž.

Domov
Zdieľať
Diskusia