Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. mája 2021, 15:09
Čas čítania 1:12
Tímea Krauszová

Núdzový stav končí, oznámil premiér Eduard Heger

NEWS KORONAVÍRUS VLÁDA EDUARDA HEGERA
Uložiť Uložené

Oznámil to predseda vlády na tlačovej besede po rokovaní vlády.

„Na Slovensku končí núdzový stav. Sľúbili sme vám, že nebude trvať ani o minútu dlhšie, ako je nevyhnutne potrebné. A tento sľub sme práve teraz splnili, a preto sme núdzový stav zrušili,“ oznámil premiér Eduard Heger. Informoval o tom po boku lídrov koaličných strán na tlačovej besede. Tú zvolal po piatkovom rokovaní vlády. 

Núdzový stav končí zajtra

Oficiálne sa núdzový stav skončí v sobotu 15. mája (núdzový stav končí uplynutím dnešného dňa). Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala novelu zákona o hospodárskej mobilizácii, vďaka čomu mohol núdzový stav skončiť aj skôr ako v utorok (teda 20 dní po tom, čo ho prijala vláda, a pred tým, než ho schválil aj parlament). Mimoriadna situácia bude na Slovensku platiť aj naďalej. Zrušeným núdzovým stavom sa ruší aj zákaz vychádzania a zákaz stretávania.

Najväčšiu zmenu však predstavuje pre zdravotníctvo. Bez núdzového stavu môžu zdravotníci štrajkovať či podať výpoveď, čo im teraz umožnené nie je. Skončí sa im aj pracovná povinnosť. Novela zákona, ktorú dnes podpísala prezidentka, by mala umožniť riadiť nemocnice aj naďalej tak ako počas núdzového stavu, ale bez obmedzenia ostatných občanov. Protipandemické opatrenia môže vládať prijímať aj počas mimoriadnej situácie alebo vo výnimočnom stave.

Odporúčané
V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? 25. decembra 2022, 12:00

Koniec núdzového stavu krátko pred tlačovou besedou potvrdil na Facebooku aj minister práce Milan Krajniak. Spolu s Hegerom na besede ľuďom poďakovali za dodržiavanie opatrení, ktoré bolo kľúčové pre zlepšenie pandemickej situácie v krajine.

K ďakovným rečiam sa pridala aj Veronika Remišová, ktorá poďakovala aj pracovníkom v prvej línii. Koaliční lídri spoločne opätovne vyzvali ľudí, aby sa prihlásili do čakárne a dali sa zaočkovať.

„Nad pandémiou budeme mať vyhraté vtedy, keď budeme všetci chránení, všetci zaočkovaní a budeme tu môcť žiť tak ako pred krízou: slobodne a bez obmedzení,“ povedala Remišová. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský takisto poďakoval zdravotníkom a vyjadril nádej, že aj bez núdzového stavu bude dostatok zamestnancov v zdravotníctve, ktorí sa budú starať o ľudí. 

Odporúčané
Aktualizované: Vo fitnescentrách napokon test potrebovať nebudeš Aktualizované: Vo fitnescentrách napokon test potrebovať nebudeš 14. mája 2021, 13:49
Domov
Zdieľať
Diskusia