Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. mája 2021, 16:45
Čas čítania 0:58
Adam Novosad

Takto vyzerá nový covid automat, ktorý dnes schválila vláda: antigénové testy sa stávajú minulosťou

NEWS KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Vláda schválila nový covid automat, ktorý chce adresnejšie reagovať na aktuálny vývoj situácie.

Vláda na svojom dnešnom zasadnutí schválila fungovanie nového covid automatu, ktorého cieľom je reagovať presnejšie a vhodnejšie na vyvíjajúcu sa epidemickú situáciu.

Celoplošné využívanie antigénového testovania sa v novom automate stáva minulosťou, pretože schválená verzia počíta s používaním antigénových testov len pri zhoršujúcej sa epidemickej situácii či v ohniskách.

Nový automat je podľa všetkého prechodným riešením predtým, ako ministerstvo zdravotníctva spoločne s odborníkmi zapracuje na dodatočných zmenách, ktoré sa do automatu premietnu.  

Vláda SR
Zdroj: MZ SR

Na testovanie sa budú používať najmä PCR testy ako základný nástroj na monitorovanie vývoja pandémie. Medzi antigénové a PCR testy pribudnú aj LAMP testy, ktoré by mali dosahovať podobnú presnosť ako PCR metóda, ale sú dostupnejšie aj menej komplikované a nákladné na vyhodnocovanie.

Naopak, doteraz hojne využívané antigénové testy zostanú v úzadí a štát ich plánuje opätovne používať v prípade, ak sa situácia začne výrazne zhoršovať a bude vyžadovať pravidelné testovanie veľkého počtu obyvateľov, aby sa predchádzalo vzniku ohnísk.

Odporúčané
VIDEO: Cyklista v Hriňovej minul malého chlapca po skoku len o pár centimetrov. Na trase však chlapec nemal čo robiť VIDEO: Cyklista v Hriňovej minul malého chlapca po skoku len o pár centimetrov. Na trase však chlapec nemal čo robiť 12. mája 2021, 15:48

Nový automat zahŕňa rovnaké výnimky, ktoré platia aj dnes. Z testovacej stratégie sa môžeš vyškrtnúť, ak si absolvoval očkovanie. V prípade mRNA vakcín Pfizer a Moderna nebudeš musieť testy podstupovať dva týždne po druhej dávke vakcíny, ale v prípad vektorovej vakcíny ako AstraZeneca či Johnson & Johnson budú postačovať štyri týždne po prvej dávke.

Automat bude brať do úvahy štyri základné faktory, podľa ktorých bude krajina prechádzať medzi jednotlivými fázami. Hlavným je 7-dňový výskyt infekcie na základe počtu pozitívnych testov, druhým percentuálny podiel pozitívnych z PCR testovania, tretím počet hospitalizovaných pacientov v nemocniciach a štvrtým reprodukčné číslo.

Domov
Zdieľať
Diskusia