Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
9. mája 2021, 11:30
Čas čítania 2:39
Daniel Mikolášik

Navštívili sme unikátne laboratórium v centre Bratislavy a rozprávali sa s virtuálnym vedcom. Takto by vyzeral svet bez dymu

Navštívili sme unikátne laboratórium v centre Bratislavy a rozprávali sa s virtuálnym vedcom. Takto by vyzeral svet bez dymu
Zdroj: PMI
TECH
Uložiť Uložené

Virtuálnu realitu sme si vyskúšali na vlastnej koži.

V centre Bratislavy vyrástlo unikátne interaktívne laboratórium s názvom Svet bez dymu. Nachádza sa na námestí pri obchodnom centre Eurovea a vzniklo v rámci osvetovej iniciatívy v boji proti škodlivému cigaretovému dymu v snahe zlepšiť kvalitu života.

Hoci laboratórium vyzerá ako z pravého amerického filmu a na prvý pohľad sa snaží zaujať zábavným, pre niekoho možno až infantilným spôsobom, určené je predovšetkým pre dospelých fajčiarov.

Laboratórium sa nachádza pri Eurovei.
Laboratórium sa nachádza pri Eurovei. Zdroj: PMI

„Veríme, že každý dospelý fajčiar má právo na prístup k vedecky podloženým informáciám o bezdymových alternatívach, ktoré sú pre jeho zdravie oproti klasickým cigaretám preukázateľne lepšou voľbou. Preto v snahe informovať širšiu verejnosť o výsledkoch vedeckého pokroku na tomto poli prichádzame s iniciatívou Svet bez dymu,“ hovorí Petr Šedivec, generálny riaditeľ spoločnosti Philip Morris Slovensko, ktorá akciu organizuje.

Odporúčané
Navštívili sme záložňu, kde sa dá kúpiť rytierske brnenie, ale aj dvojmetrová socha Batmana. Ako celý biznis funguje? Navštívili sme záložňu, kde sa dá kúpiť rytierske brnenie, ale aj dvojmetrová socha Batmana. Ako celý biznis funguje? 28. apríla 2021, 9:34

„Prostredníctvom tejto aktivity sa dospelým slovenským fajčiarom snažíme názorne vysvetliť rozdiel medzi horením a zahrievaním tabaku, čo horenie so sebou prináša a prečo nastal čas zvážiť lepšie alternatívy. Najmodernejšie technológie 21. storočia nám dnes túto šancu dávajú,“ dodáva.

Virtuálny vedec sa s tebou dokáže rozprávať aj o klobásach

Laboratórium pri Eurovei vraj patrí virtuálnemu vedcovi a profesorovi Albertovi Dohorelovi, ktorý návštevníkov sprevádza počas prehliadky. Ide o fiktívnu postavu, ktorej však organizátori vymysleli celý príbeh, životopis a vlastnú identitu. V laboratóriu môžeš vidieť napríklad aj jeho papuče či bicykel. Návštevníkom sa však prihovára len z obrazovky.

Vnútri jeho laboratória sa nachádzajú aj rôzne vedecké prístroje, skúmavky, obrazovky, indikátory, ovládacie panely, digitálne röntgeny, holografické boxy či pomôcky na pokusy, ktoré ti asistent profesora ukáže priamo v laboratóriu. Virtuálny vedec po zoznámení sa pozná tvoje meno, vie, ako vyzeráš, a dokáže sa s tebou rozprávať a vtipkovať o čomkoľvek.

Virtuálny profesor Dohorel.
Virtuálny profesor Dohorel. Zdroj: PMI

My sme sa ho napríklad opýtali na to, ako chutia klobásky z nedymiacich udiarní, na ktorých výrobu si podľa svojho životopisu založil startup. „Moje údené bez dymu má svoju špecifickú chuť a omnoho menej škodlivých látok,“ odpovedal.

Okamžite reagovať aj na nečakané otázky dokáže virtuálny profesor vďaka tomu, že nejde len o naprogramovaný softvér s hlasovými funkciami, ako sú napríklad virtuálni asistenti v smartfónoch, ale o skutočného človeka. Hlas, pohyby, mimiku či reakcie profesorovi prepožičiava herec Peter Gecík.

Jeho pohyby sa dokonale prenášajú do digitálneho modelu profesora využitím technológie motion capture, ktorá je posunutá až na možnosť živého rozhovoru s virtuálnou postavou. To bolo v konečnom dôsledku veľmi zábavné a rozhodne ti to odporúčame vyskúšať na vlastnej koži.

Hlas a pohyby prepožičal profesorovi Dohorelovi herec Peter Gecík prostredníctvom technológie motion capture, ktorá umožňuje živý rozhovor s virtuálnou postavou.
Hlas a pohyby prepožičal profesorovi Dohorelovi herec Peter Gecík prostredníctvom technológie motion capture, ktorá umožňuje živý rozhovor s virtuálnou postavou. Zdroj: PMI

Herec po celý čas sedí v uzatvorenej digitálnej miestnosti nad laboratóriom aj s technikom a výkonnými počítačmi. Miestnosť s hercom sme mali možnosť exkluzívne navštíviť priamo počas návštevy. Mal na sebe množstvo snímačov, ktoré zachytávajú jeho pohyb a prenášajú ho do podoby virtuálneho profesora.

Okrem toho disponuje množstvom papierov a scenárov, aby si dokázal poradiť aj s náročnejšími otázkami zvedavých návštevníkov z oblasti vedy, výskumu a samotnej nedymovej technológie. Virtuálny popularizátor vedy profesor Dohorel jednotlivé fakty zrozumiteľne vysvetľuje aj v sérii tematických videí.

Viac ako polovica Slovákov fajčiarov nepozná hlavnú príčinu škodlivosti cigariet

Z najnovších prieskumov vyplýva, že menej ako polovica dospelých slovenských fajčiarov označuje za hlavnú príčinu škodlivosti fajčenia pre ľudské zdravie práve chemické látky, ktoré vznikajú počas horenia tabaku.

Pritom sú to práve tieto látky, ktoré spôsobujú ochorenia spojené s fajčením. Odborníci sa zhodujú, že nikotín, ktorý je síce návykový a nie je bez rizika, nie je ich hlavnou príčinou.

Cieľom iniciatívy je priblížiť dospelým fajčiarom a ich blízkym vedu a výskum, ktoré stoja za modernými bezdymovými nikotínovými a menej rizikovými alternatívami, ako je napríklad zariadenie IQOS. Zariadenie na nahrievanie tabaku totiž produkuje v priemere o 95 percent menej toxických látok ako klasické cigaretové fajčenie, pri ktorom z horenia vzniká dym.

V laboratóriu môžeš vidieť niekoľko názorných ukážok, napríklad porovnanie aerosólu z bezdymového zariadenia a dymu z klasickej cigarety.
V laboratóriu môžeš vidieť niekoľko názorných ukážok, napríklad porovnanie aerosólu z bezdymového zariadenia a dymu z klasickej cigarety. Zdroj: PMI

Je však dôležité podotknúť, že aj tieto alternatívy sú škodlivé a návykové. Zariadenie na nahrievanie tabaku je určené predovšetkým pre fajčiarov, ktorí sa nevedia alebo nechcú zbaviť zlozvyku. Výstava s unikátnym laboratóriom a virtuálnym profesorom je dospelej verejnosti prístupná od 8. do 26. mája 2021.

Spoločnosť Philip Morris International (PMI) sa výskumu a vývoju bezdymových alternatív cigariet venuje viac ako dvadsať rokov s ambíciou umožniť dospelým fajčiarom, ktorí by inak pokračovali vo fajčení cigariet, prechod na menej rizikový variant.

Spoločnosť vo svojom švajčiarskom vývojovom centre zamestnáva viac ako 430 vedcov, inžinierov a expertov. Tí sa okrem výskumu podieľajú na klinických štúdiách v tabakovom a nikotínovom priemysle.

laboratórium Svet bez dymu
vedec
profesor DohorelFajčiarom v laboratóriu názorne vysvetľujú rozdiel medzi horením a zahrievaním, čo so sebou horenie prináša a prečo nastal čas na menej rizikové alternatívy.laboratórium Svet bez dymu
vedec
profesor Dohorellaboratórium Svet bez dymu
vedec
profesor Dohorel
Zobraziť galériu
(5)
Domov
Zdieľať
Diskusia