Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. mája 2021, 17:05
Čas čítania 0:41
Adam Novosad

O žiadnej 25 % DPH neuvažujeme, vyvrátil Igor Matovič. Oznámil nový plán s 200 eurami na dieťa, 1 daňou a 1 odvodom

NEWS KORONAVÍRUS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Minister financií s odborníkmi zo svojho rezortu pripravoval nový plán niekoľko mesiacov.

Minister financií Igor Matovič dnes ohlásil novú daňovo-odvodovú reformu, na ktorej v posledných mesiacoch pracoval s odborníkmi zo svojho nového rezortu. Na začiatku však odmietol tvrdenia o zavádzaní 25 % DPH, ktoré sa v médiách šírili v posledných dňoch.

Matovič
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Matovič vyhlásil, že daňová reforma má systém spraviť jednoduchším, prehľadnejším a pripravenejším na rast. Na tlačovej konferencii predstavitelia ministerstva financií opísali základné piliere pripravovanej reformy, ktorá bude stavať na rodine.

Štát bude chcieť vyplácať rodičom príspevok vo výške 200 eur, z doterajších daní a odvodov spraviť len jednu daň a jeden odvod a vytvoriť spravodlivejšie prostredie pre jednotlivé typy zamestnaneckých pomerov a druhov práce. „Na jednom mieste budeme vyberať komplet všetky odvody aj dane,“ skonštatoval Matovič k základným pilierom.

Odporúčané
Vláda už rokuje o zrušení zákazu vychádzania, nové uvoľňovanie bude oznámené v piatok Vláda už rokuje o zrušení zákazu vychádzania, nové uvoľňovanie bude oznámené v piatok 5. mája 2021, 15:04

Odvody by podľa nového návrhu platil len zamestnanec vo výške 25 percent, pričom aj odvody aj dane by sa vypočítavali zo superhrubej mzdy. Na druhej strane fyzické osoby aj firmy budú podľa uniknutého dokumentu z ministerstva financií údajne čeliť 20-percentnej dani z príjmov, ale plán počíta so zrušením nezdaniteľnej časti základu dane, výnimiek aj úľav. Zrušené by mali byť aj paušálne výdavky.

Domov
Zdieľať
Diskusia