Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. mája 2021, 19:09
Čas čítania 1:23
Tímea Krauszová

Bývanie bude ešte drahšie a menej dostupné. Ceny nehnuteľností rastú aj v roku 2021, najviac zdraželi domy

ZAUJÍMAVOSTI NEHNUTEĽNOSTI
Uložiť Uložené

Najväčší rast zaznamenali analytici v Trenčianskom a Nitrianskom kraji.

Ceny nehnuteľností na bývanie v prvom kvartáli tohto roku narástli o 4,2 %, najviac v Trenčianskom a Nitrianskom kraji. Domy pritom zdraželi rýchlejšie než byty. Vzhľadom na čoraz slabšiu ponuku nových nehnuteľností je možné, že ich ceny budú rásť aj naďalej. 

Vyplýva to z komentára analytikov úseku meny, štatistiky a výskumu (ÚMS) Národnej banky Slovenska (NBS). Podľa expertov bude mať predpokladaný mzdový vývoj v prvom štvrťroku 2021 negatívny vplyv na dostupnosť bývania.

Z roka na rok drahšie

Oproti minulému roku vzrástli ceny nehnuteľností o 15,5 %. V priemere je 1 štvorcový meter drahší o 77 € a jeho cena dosiahla úroveň 1 930 €/m². Najviac k tomu prispieva zdraženie v Bratislavskom kraji,  najmenej sa na raste podieľali Prešovský a Banskobystrický kraj.

Priemerná cena bytov sa v 1. štvrťroku 2021 zvýšila o 53 €/m² na 2 179 €/m², priemerná cena domov zas až o 102 €/m² na 1 471 €/m². Ceny nehnuteľností budú podľa predpokladov analytikov rásť aj naďalej. V kombinácii s očakávaným pomalším tempom rastu miezd je možné, že v prvom štvrťroku tohto roka bude dostupnosť bývania horšia ako predtým. Platí to pritom pre všetky kraje.

Domov
Zdieľať
Diskusia