Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. apríla 2021, 13:32
Čas čítania 1:22
Viktor Kniš

Jana Bittó Cigániková opäť nepodpíše programové vyhlásenie vlády. Hegerovci v ňom nechali body, s ktorými nesúhlasí

POLITIKA JANA BITTÓ CIGÁNIKOVÁ
Uložiť Uložené

V minulosti jej Igor Matovič vyčítal, že je opozičná poslankyňa, keď nepodporila programové vyhlásenie vlády.

Poslankyňa SaS Jana Bittó Cigániková opäť nepodpíše programové vyhlásenie vlády – záväzný dokument, ktorým sa koalícia riadi pri schvaľovaní zákonov. Predsedníčka zdravotníckeho výboru sa nestotožňuje s časťou obsahu, preto sa rozhodla odmietnuť ho rovnako ako pred rokom, keď vláda prijímala programové vyhlásenie pod premiérom Igorom Matovičom.

Ten jej v priebehu svojho premiérovania viackrát vyčítal, že dokument odmietla, a tvrdil aj, že je to jeden z dôkazov, že Cigániková z SaS má bližšie k opozícii ako ku koalícii. Vzhľadom na spory ju nazýval aj „slúžkou Jaroslava Haščáka“ – oligarchu, ktorý bol spolumajiteľom finančnej skupiny, pod ktorú patrí poisťovňa Dôvera. 

„Môj dôvod je úplne jasný. Body, ktoré sú v priamom konflikte s mojím presvedčením a so zdravým rozumom, v ňom ostali, a to napriek tomu, že som sa opakovane a znova usilovala o ich vyradenie,“ vysvetlila krátko po prijatí programového vyhlásenia na vláde Cigániková. 

Odporúčané
Cigánikovú nazval slúžkou Penty, Sulíka idiotom. Toto je 10 najbizarnejších výrokov Matoviča v roku 2020 Cigánikovú nazval slúžkou Penty, Sulíka idiotom. Toto je 10 najbizarnejších výrokov Matoviča v roku 2020 25. decembra 2020, 9:30

Dôvodom je, že v programovom vyhlásení sa píše o ambícii zaviesť len jednu poisťovňu. „Zásadne som proti tomu, aby súčasťou programového vyhlásenia vlády bolo koketovanie s myšlienkou zrušiť konkurenciu v zdravotnom poistení a zaviesť jednu jedinú štátnu zdravotnú poisťovňu,“ pripomenula Cigániková, podľa ktorej je konkurenčné prostredie v tejto oblasti dôležité. 

„Pluralita v zdravotnom poistení a s ňou spojená konkurenčná súťaž sú jednými z najdôležitejších a najprínosnejších vecí v zdravotníctve,“ dodáva. Myslí si, že aj súkromné poisťovne majú v štáte svoje opodstatnenie, pretože viac prihliadajú na financie. Všeobecná zdravotná poisťovňa však podľa nej má v súčasnosti kvalitné vedenie. 

 

Programové vyhlásenie vlády nepodpíše ani Tomáš Valášek, ktorý sa stal členom Progresívneho Slovenska. Namieta, že dokument sa po roku takmer nezmenil. Výhrady má aj voči niektorým zmenám.

„Mám výhrady voči zmenám v texte, napríklad z hľadiska ľudských práv je to horší dokument ako ten predošlý. Mám aj obavu, že vláda vo svojom súčasnom zložení – s Igorom Matovičom ako ministrom pre hocičo a čokoľvek – nedokáže dôveryhodne naplniť zahraničnopolitické záväzky akéhokoľvek programového vyhlásenia,“ uviedol s tým, že prvý mesiac zrekonštruovanej vlády nikoho nenaplnil dôverou.

Odporúčané
Jana Bittó Cigániková: Hatrákovú som prichytila pri klamstve, myslím si, že je kúpená (Rozhovor) Jana Bittó Cigániková: Hatrákovú som prichytila pri klamstve, myslím si, že je kúpená (Rozhovor) 6. mája 2022, 17:00

Ani nezaradený poslanec Národnej rady SR Miroslav Kollár pôsobiaci v strane Spolu nepodporí programové vyhlásenie. Uviedol to na štvrtkovej tlačovej konferencii. Namieta voči jeho neskorému zverejneniu aj voči tomu, že nereflektuje skúsenosti z boja s pandémiou.

Domov
Zdieľať
Diskusia