Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. apríla 2021, 8:06
Čas čítania 0:39
Jakub Paulík

Loď, ktorá blokovala Suezský prieplav, znova stojí. Majiteľ musí zaplatiť vyše 750 miliónov eur, inak mu ju nevydajú

Loď, ktorá blokovala Suezský prieplav, znova stojí. Majiteľ musí zaplatiť vyše 750 miliónov eur, inak mu ju nevydajú
Zdroj: TASR/AP/Suez Canal Authority
ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Kauza s loďou Ever Given sa ešte neskončila.

Kým japonský majiteľ lode Ever Given Shoei Kisen Kaisha nezaplatí 655 miliónov libier (v prepočte zhruba 753 miliónov eur), jeho loď zostane v Egypte úradne zaistená, informuje Independent. Podľa rozhodnutia súdu má ísť o finančnú kompenzáciu za ušlý zisk, ktorý Ever Given spôsobila blokovaním Suezského prieplavu. 

Tamojšie úrady uvádzajú, že majiteľ odmieta platiť. Do sumy majú byť okrem iného započítané aj náklady na záchrannú operáciu, vďaka ktorej sa podarilo loď vyslobodiť.

Bagrista Abdullah Abdul-Gawad, ktorý na tejto náročnej akcii pracoval, tvrdí, že mu za robotu neuhradili nadčasy. Pracovníci pri uvoľňovaní lode pritom údajne pracovali ako stroje a spávali iba 3 hodiny denne, napísal Business Insider.

Ever Given je jednou z najväčších lodí sveta. Váži zhruba 200 000 ton a trup lode meria približne 400 metrov. Suezský prieplav blokovala do 29. marca, teda približne týždeň. 

Prokuratúra v egyptskom meste Ismailia vyšetruje zaseknutie lode s cieľom zistiť, kto je vlastne na vine. Suezský prieplav je veľmi dôležitý pre námornú dopravu a jeho blokádou, ku ktorej došlo ešte 23. marca, vraj vznikla značná škoda. Prechádza cezeň zhruba 12 percent objemu globálneho obchodu.

Odporúčané
Ayrton Senna, jeden z najlepších pretekárov histórie. Hviezdna kariéra, tragická smrť a večný život Ayrton Senna, jeden z najlepších pretekárov histórie. Hviezdna kariéra, tragická smrť a večný život 14. apríla 2021, 14:30
Domov
Zdieľať
Diskusia