Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. apríla 2021, 10:45
Čas čítania 4:44
Marián Mauik Biel

LG mobily mali ducha inovácie, ale cit pre biznis nie. Na tieto modely budeme spomínať

LG mobily mali ducha inovácie, ale cit pre biznis nie. Na tieto modely budeme spomínať
Zdroj: LG
TECH
Uložiť Uložené

Po takmer 20 rokoch končí LG s vývojom a predajom mobilov. Ešte nedávno pritom patril medzi najsilnejších konkurentov Samsungu.

Možno to tak nevyzerá, lebo posledné roky sa LG postupne dostalo do úzadia, ale aj tak bude stále platiť, že to bol veľký hráč v oblasti mobilov a smartfónov a že priniesol niekoľko inovácií, ktoré potom inšpirovali všetkých ostatných vrátane Samsungu a Applu. Vybrali sme modely, ktoré najviac formovali charakter tejto značky, pričom mnohé z nich sa stali srdcovou záležitosťou miliónov spokojných používateľov.

Odporúčané
LG oficiálne končí s mobilmi LG oficiálne končí s mobilmi 5. apríla 2021, 12:34

Kórejská spoločnosť LG je gigant s viac ako 200-tisíc zamestnancami. Založili ho už dva roky po konci druhej svetovej vojny. LG má viacero divízií, do spotrebnej elektroniky sa pustili v päťdesiatych rokoch. Prvý mobilný telefón predstavili v roku 1995.

Na Slovensku sa mobily tejto značky začali dostávať do povedomia približne pred 15 rokmi. Možno si pamätáš na LG C1200 v ponuke T-Mobilu z roku 2004. V rokoch totálnej dominancie Nokie to nemali ľahké a boli známi ako značka, ktorá sa zameriava na „véčka“.

LG C1200.
LG C1200. Zdroj: LG

Prvý zásadnejší zlom prišiel s modelom LG KG800, nazývaným aj LG Chocolate, v roku 2006. Išlo o elegantnú „vysúvačku“ s 2-palcovým displejom. Ako jeden z prvých disponoval kapacitnými podsvietenými tlačidlami pod obrazovkou a v tom období to bol top model. Za prvé tri mesiace sa ich vo svete predalo 1,4 milióna kusov.

LG Chocolate.
LG Chocolate. Zdroj: LG

O rok neskôr prišiel legendárny model LG Prada – prvý mobil na trhu s kapacitným dotykovým displejom. Dovtedy sa používali len tlakové dotykové displeje, ktoré boli menej pohodlné a menej presné. Pár dní po predstavení LG Prada mal premiéru prvý iPhone. Jednou z jeho predností podľa Steva Jobsa bol práve kapacitný dotykový displej. Kto im ho dodával? LG.

LG Prada.
LG Prada. Zdroj: LG

Prada niesla meno po známej módnej značke, ktorá pri vývoji dizajnu s LG spolupracovala. Aj preto bol mobil na tie časy približne dvojnásobne drahší než porovnateľní konkurenti – v prepočte stál okolo 600 eur. Aj tak sa ich za prvý rok a pol predalo 1 milión kusov.  

Jednou z hlavných čŕt mobilov LG bola dizajnová odvaha. Nebáli sa experimentovať s tvarmi, materiálmi, farbami. Ukážkou toho je napríklad LG GD900, známy skôr ako LG Crystal, z roku 2009. Išlo o vysúvací mobil, ktorý však mal numerickú časť priehľadnú. Tlačidlá reagovali na dotyk. Pravdepodobne išlo o najfuturistickejší mobil roka.

LG Crystal.
LG Crystal. Zdroj: LG

Hoci to boli zaujímavé kúsky, stále sa nedá hovoriť o smartfónoch. Fungovali totiž len na vlastných systémoch. LG, samozrejme, išlo do Androidu naplno už od roku 2010.

Mimochodom, v tom období boli štvrtým najväčším predajcom mobilov na svete s takmer rovnakým trhovým podielom ako Apple.

V segmente Androidov si meno začali budovať až s modelom LG Optimus 2X, ktorý bol prvým smartfónom s dvojjadrovým procesorom na svete. Ešte viac však zaujal LG Optimus 3D z roku 2011, ktorý bol zas prvým smartfónom s dvojitým zadným fotoaparátom a 3D displejom.  

Domov
Zdieľať
Diskusia