Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. apríla 2021 o 11:19
Čas čítania 1:18
Daniel Mikolášik

Čia krv sa nachádza v kontroverzných „satanistických“ teniskách Lil Nas X-a? Každý pár obsahuje len jednu kvapku

Čia krv sa nachádza v kontroverzných „satanistických“ teniskách Lil Nas X-a? Každý pár obsahuje len jednu kvapku
Zdroj: MSCHF
MÓDA LIL NAS X NIKE
Uložiť Uložené

Po bojkote a žalobe od spoločnosti Nike udelil federálny súd výrobcom dočasný súdny zákaz.

Raper Lil Nas X spôsobil v priebehu predošlých dní rozruch po tom, čo predstavil tzv. satanove tenisky v spolupráci s brooklynským umeleckým kolektívom MSCHF. Ide o klasickú siluetu Nike Air Max 97, ktorá však je ozvláštnená prvkami ako obrátený kríž, pentagram či kvapka skutočnej ľudskej krvi v podrážke.

Odporúčané
Nike žaluje „satanistické" tenisky Air Max, ktoré predstavil známy raper. 666 párov obsahuje ľudskú krv a pentagram Nike žaluje „satanistické" tenisky Air Max, ktoré predstavil známy raper. 666 párov obsahuje ľudskú krv a pentagram 30. marca 2021 o 8:20

To však nepohoršilo len verejnosť, ale aj samotný športový gigant Nike, ktorý s oficiálnym vydaním nesúhlasí, dištancuje sa od neho a kolektív MSCHF žaluje v súvislosti s kontroverzne upraveným párom s logom legendárneho „swooshu“ za porušenie autorských práv.

Mnohých však zaujíma, čo znamená, že tenisky obsahujú ľudskú krv a komu vlastne patrí. Ako informuje portál Unilad, v „medzipodrážke“ sa nachádza zvláštna červená tekutina, ktorá je zmesou červeného atramentu a jednej kvapky ľudskej krvi. Celkovo teda dizajnéri použili 666 kvapiek – do každého limitovaného páru jednu.

Lil Nas XNike Air Max 97Satan Shoes
Zdroj: MSCHF

Niektorí sa mylne domnievali, že ide o krv samotného rapera a tvorcu hitu Old Town Road. Spoluzakladateľ kolektívu MSCHF Daniel Greenberg sa však v rozhovore pre Complex rozhodol odhaliť tajomstvo krvavej prísady.

Keďže išlo o pomerne veľké množstvo krvi, nebolo by ani možné, aby pochádzala z tela jedného človeka. Pravdou je, že krv na výrobu satanistického páru darovali samotní zamestnanci brooklynského MSCHF. Greenberg však nechcel prezradiť viac podrobností o tom, ako sa ich krv zbierala a aplikovala do tenisiek.

Odporúčané
10 najlepších tenisiek Nike a Air Jordan, ktoré vyšli tento rok: Travisy, ktoré rozhýbali pražskú O2 arénu aj Drakeov pár Nocta 10 najlepších tenisiek Nike a Air Jordan, ktoré vyšli tento rok: Travisy, ktoré rozhýbali pražskú O2 arénu aj Drakeov pár Nocta 17. augusta 2024 o 11:00

Naznačil, že ich zamestnanci boli veľmi ochotní, no s odberom krvi nemali najpríjemnejšie skúsenosti. Viac však prezradiť nechcel. Vraj sa to totiž nerobilo „prinajmenšom najlepším spôsobom“.

Lil Nas XNike Air Max 97Satan Shoes
Zdroj: MSCHF

„Mohol by som vám povedať, že to je len typ grafiky. Ale v žiadnom prípade to nie je dobrý spôsob, ako ich (tenisky) urobiť,“ dodal. Ubezpečil však, že v teniskách nie je veľa ľudskej krvi a viac jej aplikovať ani nechceli, pretože by to mohlo spôsobiť väčšie problémy.

Do predaja sa dostalo len limitovaných 666 párov (satanistická symbolika) a predávali sa za 1 018 amerických dolárov (v prepočte cca 860 €). Ich resell sa však vzhľadom na exkluzivitu odhaduje na výrazne vyššie sumy. 

Čierno-červené tenisky majú na sebe aj označenie 10:18, čo odkazuje na biblický verš v Evanjeliu podľa Lukáša: „On im povedal: Videl som satana padať z neba ako blesk.“ 

Domov
Zdieľať
Diskusia