Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
30. marca 2021, 8:20
Čas čítania 0:55
Daniel Mikolášik

Nike žaluje „satanistické" tenisky Air Max, ktoré predstavil známy raper. 666 párov obsahuje ľudskú krv a pentagram

Nike žaluje „satanistické" tenisky Air Max, ktoré predstavil známy raper. 666 párov obsahuje ľudskú krv a pentagram
Zdroj: MSCHF
MÓDA LIL NAS X NAJZAUJÍMAVEJŠIE PÁRY TENISIEK NIKE
Uložiť Uložené

Športový gigant považuje kontroverznú spoluprácu za porušenie práv z ochrannej známky.

Len pred pár dňami známy americký raper Lil Nas X predstavil tzv. satanove tenisky v spolupráci s brooklynským umeleckým kolektívom MSCHF, ktorý sa podieľal na dizajne a samotnom zhotovení. 

Základ vychádza z klasickej siluety Nike Air Max 97, ktorý je však ozvláštnený prvkami ako obrátený kríž, pentagram či kvapka skutočnej ľudskej krvi v podrážke.

Odporúčané
Ivana tetuje Lila Wayna, Chrisa Browna či Miu Khalifu: Volajú si ma k sebe domov, často počúvam ich pripravované albumy (Rozhovor) Ivana tetuje Lila Wayna, Chrisa Browna či Miu Khalifu: Volajú si ma k sebe domov, často počúvam ich pripravované albumy (Rozhovor) 28. marca 2021, 14:30

Športový gigant Nike však s oficiálnym vydaním nesúhlasí, dištancuje sa od neho a kolektív MSCHF žaluje pre kontroverzne upravený pár s logom legendárneho „swooshu“, píše BBC. Tenisky v spolupráci s Lil Nas X-om, známym aj vďaka hitu Old Town Road, oficiálne vydali v pondelok a údajne sa vypredali za menej ako minútu.

Lil Nas XNike Air Max 97Satan Shoes
Zdroj: MSCHF

Do predaja sa dostalo len limitovaných 666 párov (opäť satanistická symbolika) a predávali sa za 1 018 amerických dolárov (v prepočte cca 860 €). Ich resell sa však vzhľadom k exkluzivite odhaduje na výrazne vyššie cifry.

Nike však kontroverznú spoluprácu považuje za porušenie práv z ochrannej známky. Tenisky podľa oficiálneho stanoviska neschvaľuje a nepovoľuje ich distribúciu. Spoločnosť sa preto obrátila na súd, ktorý žiada, aby MSCHF pozastavilo predaj ich tenisiek a aby im súd zakázal naďalej používať ich siluety na úpravy.

Lil Nas XNike Air Max 97Satan Shoes
Zdroj: MSCHF

Širšia verejnosť sa o teniskách dozvedela minulý týždeň v piatok, keď vyšiel videoklip k Nas X-ovej skladbe MONTERO (Call Me By Your Name), v ktorej sa po striptérskej tyči kĺže z neba do pekla. Čierno-červené tenisky majú na sebe aj označenie 10:18, čo odkazuje na biblický verš v Evanjeliu podľa Lukáša: „On im povedal: Videl som satana padať z neba ako blesk.“

Lil Nas XNike Air Max 97Satan Shoes
Zdroj: MSCHF
Domov
Zdieľať
Diskusia