Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. marca 2021, 15:44
Čas čítania 5:42
Viktor Kniš

Richard Sulík: Možno mám zásluhy na tom, že Matovič neprispieva na Facebooku (Rozhovor)

Richard Sulík: Možno mám zásluhy na tom, že Matovič neprispieva na Facebooku (Rozhovor)
Zdroj: TASR
REFRESHER REFRESHER+ RICHARD SULÍK SLOBODA A SOLIDARITA
Uložiť Uložené

So šéfom strany Sloboda a Solidarita sme sa porozprávali o koaličnej kríze, tajomnej demisii Milana Krajniaka aj o predčasných voľbách.

Strana Sloboda a Solidarita dala Igorovi Matovičovi ultimátum – ak do budúcej stredy nepodá demisiu, odíde z vlády a koalície. Richard Sulík pripúšťa, že SaS by mohla odísť do opozície ešte skôr, ak bude definitívne jasné, že premiér Matovič zostane na svojej pozícii. „Desať dní, ktoré sme dali Igorovi Matovičovi, je maximálna lehota. Je dobré v tejto ťažkej dobe, keď nás čakajú ťažké rozhodnutia, si ich dobre premyslieť,“ povedal v rozhovore pre Refresher predseda SaS. 

Richard Sulík dnes navštívi aj prezidentku. „Keby padla vláda, kompetencie hlavy štátu sa výrazne zvýšia, bola by skoro kľúčový hráč,“ ozrejmil, nepovedal však, aké témy s ňou ide konzultovať. 

Odporúčané
KOALIČNÁ KRÍZA: Minister práce Milan Krajniak podáva demisiu, ale nevysvetlil prečo KOALIČNÁ KRÍZA: Minister práce Milan Krajniak podáva demisiu, ale nevysvetlil prečo 15. marca 2021, 10:04

V rozhovore o vládnej kríze dodáva, že sa neopakuje situácia z roku 2010, keď rovnako strana SaS bola hlavným aktérom konfliktu. „Keby sme odišli teraz, vláda by nepadla. Takisto sme vtedy súhlasili s predčasnými voľbami, teraz sme proti ním. Chceme rekonštrukciu vlády,“ zdôraznil Richard Sulík, ktorý zároveň súhlasí, že koaličná kríza do veľkej miery vyblokovala funkčnosť koalície. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Čo si Richard Sulík myslí o demisii Milana Krajniaka
  • Prečo nepovažuje odchod zo stoličky ministra za jednoduchý
  • V čom bola podľa Sulíka problematická tlačovka premiéra Igora Matoviča, na ktorej zaznelo, že demisia Mareka Krajčího je najabsurdnejšia v histórii

Minister práce Milan Krajniak včera pomerne prekvapivo podal demisiu. V politike ste dosť dlho na to, aby ste to vedeli vyhodnotiť, aj keď my možno nie. Uniklo mi, čo tým chcel naznačiť a kde mala byť sebareflexia, keďže jeho odstúpenie nikto nepožadoval. Beriem na vedomie, ako sa rozhodol. 

Možno chcel naznačiť, že odstúpiť je jednoduché. Beriete to aj ako signál pre seba? Svoju funkciu ste už ponúkli.Ani pre Milana Krajniaka odstúpenie nebolo jednoduché a mal na to pádne dôvody, len ich zatiaľ nepoznáme. Čo sa týka mňa, tiež to nebude jednoduché, strávil som na ministerstve hospodárstva rok svojho života a spravili sme kus dobrej roboty. Ale pre dobro v koalícii som pripravený sa toho vzdať. Je to cena za to, že Igor Matovič odíde z postu predsedu vlády.

Sulík
Zdroj: TASR

Asistentka poslanca NR SR Jána Benčíka Slávka Henčeková po Krajniakovej demisii napísala status: „Podľa čl. 78 ods. 3 Ústavy SR nemožno poslanca vziať do väzby bez súhlasu NR SR. Poslanca, nie ministra. Žmurk.“ Čo si o tom myslíte? Aj keby som si o tomto hneď niečo myslel, verejne to hovoriť nebudem. Prejdime k ďalšej otázke.

Po odchode Krajniaka si ešte viac Slovákov môže myslieť, že dnes vláda nevládne, ale víri chaos.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 96003 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo prichádza do úvahy, že SaS odíde z vlády ešte skôr, ako uplynie desaťdňové ultimátum
  • Prečo si Richard Sulík myslí, že má zásluhu na tom, že premiér nepíše statusy na Facebook
  • Či by SaS išla do vlády s Hlasom-SD
  • Kam odíde Richard Sulík, keď opustí ministerstvo hospodárstva
  • Či je vláda v tejto situácii pripravená riešiť núdzový stav a sprísnenie opatrení
Domov
Zdieľať
Diskusia