Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. marca 2021, 17:06
Čas čítania 1:36
Tímea Krauszová

Len štyri pracovné dni, rovnaká výplata, žiadne prepúšťanie. Španielsko si chce naostro vyskúšať 4-dňový pracovný týždeň

Len štyri pracovné dni, rovnaká výplata, žiadne prepúšťanie. Španielsko si chce naostro vyskúšať 4-dňový pracovný týždeň
Zdroj: Pexels / Vlada Karpovich
NEWS PRÁCA ŠPANIELSKO
Uložiť Uložené

Nápad 32-hodinového pracovného týždňa našiel podporu v parlamente, momentálne pripravujú detaily pilotného programu.

Španielsko by sa mohlo stať prvou krajinou na svete, v ktorej si na národnej úrovni vyskúšajú štvordňový pracovný týždeň. Parlament súhlasil s pilotným programom pre firmy, ktoré sa chcú zapojiť. Detaily ešte nedoladili, no firmy by mali dostať finančnú podporu a na projekt by mohli dohliadať profesionáli, zástupcovia parlamentu aj odborov. S návrhom prišla menšia ľavicová strana Más País, prijali ho začiatkom tohto roka, informuje britský Guardian. Nateraz pokračujú debaty a pripravuje sa presná štruktúra pilotu.

Štyri dni v práci za rovnakú plácu

Možnosťou štvordňového pracovného týždňa sa v minulosti zaoberali už aj iné krajiny, ako napríklad Nový Zéland či Nemecko. Paradoxne by mohol zvýšiť produktivitu, zlepšiť duševné zdravie pracovníkov a pomôcť v boji s klimatickými zmenami.

Domov
Zdieľať
Diskusia