Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. marca 2021, 18:35
Čas čítania 0:48
Kamila Šebestová

V Bratislave sa môžeš stať lovcom komárov a spríjemniť tak leto v hlavnom meste

NEWS BRATISLAVA KOMÁRE
Uložiť Uložené

Hlavné mesto hľadá dobrovoľníkov pre monitoring komárích liahnísk.

Letné invázie komárov sú dlhodobým problémom hlavného mesta. Magistrát sa preto rozhodol robiť nábor dobrovoľníkov, spolu s ktorými by komáre porazili ekologickou cestou. 

Dobrovoľníci by od apríla pomáhali monitorovať komárie liahniská v prírode. Ich úloha by spočívala v odobraní vzorky z liahnísk a dokumentovaní situácie pomocou mobilnej aplikácie počas prechádzky v prírode. Pred lovením komárov absolvujú odborné školenie, kde im bude pridelená „odberová žufanka“. Potom sa vydajú do bratislavskej prírody, kde by mali stráviť jednu či dve hodiny týždenne. 

Zozbierané dáta poslúžia našim odborníkom na vyhodnotenie situácie a v závislosti od koncentrácie lariev dajú následne pokyn na zásah biologickým larvicídom BTI,“ upresnil magistrát. „Komáre sú voči BTI úplne bezbranné. Ale len v larválnom štádiu. Na účinný zásah tak máme vždy len presne vymedzený čas, kým sú komáre larvami,“ dodáva. 

Mesto odmieta bojovať proti tomuto problému chemickými postrekmi, keďže tvrdí, že majú karcinogénne účinky či dokonca negatívny vplyv na plodnosť. 

Nábor lovcov komárov.
Nábor lovcov komárov. Zdroj: Stránky mesta Bratislavy.

Stránka lovcikomarov.sk vtipne vysvetľuje, prečo je pre mesto eliminácia komárov potrebná a čo dobrovoľníkov čaká. Môžu sa na nej zaregistrovať pomocou formuláru. Lovcom komárom sa môže stať hocikto, kto už dovŕšil vek 18 rokov, má smartphone s prístupom na internet, chuť tráviť pár hodín do týždňa v bratislavskej prírode a ideálne by ním chcel byť do konca sezóny.  

Odporúčané
WHO odkazuje štátom, aby sa nebáli očkovať vakcínou AstraZeneca. Tromboembolické príhody sa týkajú len 0,0007 % prípadov WHO odkazuje štátom, aby sa nebáli očkovať vakcínou AstraZeneca. Tromboembolické príhody sa týkajú len 0,0007 % prípadov 12. marca 2021, 15:02
Domov
Zdieľať
Diskusia