Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. marca 2021, 15:02
Čas čítania 0:35
Jakub Paulík

WHO odkazuje štátom, aby sa nebáli očkovať vakcínou AstraZeneca. Tromboembolické príhody sa týkajú len 0,0007 % prípadov

WHO odkazuje štátom, aby sa nebáli očkovať vakcínou AstraZeneca. Tromboembolické príhody sa týkajú len 0,0007 % prípadov
Zdroj: TASR/AP/Evgeniy Maloletka
NEWS ASTRAZENECA OČKOVANIE VAKCÍNA
Uložiť Uložené

Akékoľvek prípadné nežiaduce účinky sú neustále skúmané odborníkmi.

Krajiny ako Dánsko, Nórsko, Island a Thajsko zareagovali na tromboembolické príhody, ktoré sa vyskytli u pacientov pri očkovaní vakcínou od spoločnosti AstraZeneca tým, že ňou dočasne prestali očkovať.

Odporúčané
Zdravotný analytik Smatana: Výmena Krajčího môže situáciu ešte zhoršiť, problémom je jeho poradný tím (Rozhovor) Zdravotný analytik Smatana: Výmena Krajčího môže situáciu ešte zhoršiť, problémom je jeho poradný tím (Rozhovor) 11. marca 2021, 9:30

Svetová zdravotnícka organizácia však uvádza, že sa spojitosť prípadov s vakcínou nepreukázala, a tak štáty vyzýva, aby pokračovali v očkovaní, uvádza Independent. WHO je toho názoru, že v súčasnosti neexistuje dôvod na to, aby sa vakcína nevyužívala.

Vec začala prešetrovať aj Európska lieková agentúra EMA. Počet prípadov tromboembolických príhod nie je podľa jej zistení vyšší než u bežnej populácie. Z 3 miliónov Európanov zaočkovaných do 9. marca 2021 sa tieto príhody vyskytli len u 22 ľudí, čo je v prepočte 0,0007 % prípadov.

K vakcíne od AstraZeneca sa vyjadril aj Slovenský ústav pre kontrolu liečiv. „Podľa výsledkov predbežného preskúmania nič nenasvedčuje tomu, že by prípady trombózy boli spôsobené očkovaním. Trombóza nie je uvedená v možných nežiaducich účinkoch vakcíny a nepatrí medzi typické nežiaduce účinky vakcín,“ napísali vo svojom stanovisku.

Domov
Zdieľať
Diskusia