Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. marca 2021, 9:30
Čas čítania 14:40
Viktor Kniš

Zdravotný analytik Smatana: Výmena Krajčího môže situáciu ešte zhoršiť, problémom je jeho poradný tím (Rozhovor)

Zdravotný analytik Smatana: Výmena Krajčího môže situáciu ešte zhoršiť, problémom je jeho poradný tím (Rozhovor)
Zdroj: TASR
REFRESHER
Uložiť Uložené

Bývalý šéf Inštitútu zdravotnej politiky Refresheru porozprával o chýbajúcich dátach, očakávaniach po výmene ministra zdravotníctva a o svojich postcovidových syndrómoch, v dôsledku ktorých nežije kvalitný život.

Martin Smatana je bývalým šéfom Inštitútu zdravotnej politiky (IZP), z ktorého odišiel v lete 2020. Ešte v prvej vlne pandémie jeho úrad zverejňoval predikčné modely vývoja pandémie a pracoval s veľkým objemom dát. Dnes však verejné nie sú. „Myslím si, že je to zámer, aby verejnosť nemala informácie. Okrem tých, pri ktorých úrady chcú, aby sme ich mali,“ hovorí zdravotný analytik. IZP neskôr premenovali na Inštitút zdravotných analýz.

Smatana otvorene kritizuje nákup antigénových testov určených na samotestovanie. Myslí si, že ak by nahradili dnes známe mobilné odberové miesta, je to cesta do pekla. 

Zdravotný analytik reaguje aj na aktuálnu politickú situáciu. Podľa neho výmena ministra zdravotníctva Mareka Krajčího nič zásadné nerieši, pretože by museli vymeniť aj jeho poradcov. „Musíme sa pozrieť na celý ministerský poradný tím, ku ktorého kvalite mám veľké výhrady. Mareka Krajčího vedú zlým smerom a radia mu zle,“ povedal Smatana v rozhovore pre Refresher. 

Odporúčané
Pavol Čekan: Budúce leto bude už také, ako si všetci pamätáme (Rozhovor) Pavol Čekan: Budúce leto bude už také, ako si všetci pamätáme (Rozhovor) 22. novembra 2020, 12:31
V tomto článku si prečítaš:
  • Prečo si zdravotný analytik Smatana myslí, že koalícia si vybrala najhoršie obdobie na krízu.
  • Ako vníma možnú výmenu ministra Krajčího a prečo ju nepovažuje za najlepší nápad.
  • Prečo je ohlásenie zmeny testovacej stratégie veľkým problémom a aké úskalia má samotestovanie.
  • Prečo sa môže samotestovanie skončiť katastrofou.

Čo vám napadlo, keď Richard Sulík požiadal o rekonštrukciu vlády?

Bol som strašne smutný. Pevne som veril, že odborníci, ktorí prišli za pánom premiérom, prinesú záver v podobe jednej veľkej spoločnej tlačovky, ako si pamätáme za prvej vlny. Stáli tam zástupcovia všetkých politických strán a za nimi odborníci, analytici, infektológovia a epidemiológovia. Namiesto toho sa teraz totálne rozhádali. Mne je jedno, či vládnu modrí alebo červení, dôležité je, že sa teraz mali spojiť a odhodiť problémy. Dnes nikto nevie, čo nás čaká. Je to od nich vrcholne nezodpovedné. 

Smatana
Zdroj: TASR


Ide však o politiku a hádky k nej patria.

Keď išlo napríklad o euroval, išlo o peniaze, teraz ide o ľudské životy. Štát ich má chrániť. Chápem, že situácia bola zlá, a aj ja som za nejakú zmenu, ale teraz stačila jedna spoločná tlačovka a chvíľku sa verejne neosočovať. Tie minulotýždňové opatrenia ani neboli poriadne ohlásené, to je sila...


Keby opatrenia ochotne netlmočili médiá, tak ich nikto nepozná.

Presne. Máme termín do 21. marca, inak nás podľa schváleného materiálu čaká ťažký lockdown. 


Respirátory začíname povinne nosiť od tohto týždňa, efekt sa pravdepodobne ani nemôže prejaviť. Ešte sa chcem vrátiť k momentu, keď premiér zvolal okrúhly stôl. Vy ste pri ňom nesedeli. Dostali ste pozvánku? 

Nedostal som pozvánku. 


Ako hodnotíte, že sa s premiérom stretli ľudia, do ktorých si z času na čas rád rypne. 

Odborníci, ktorí boli v miestnosti s premiérom, si svoje miesto vyslúžili vďaka rokom tvrdej práce. Sú zvyknutí na čokoľvek a za okrúhly stôl si išli splniť svoju úlohu, ktorú dostali. Schvaľujem aj návrh desiatich opatrení, aj keď mi je ľúto, že boli porušené už v čase, keď ich prijali. Bod 10 – lepšia komunikácia – prestal platiť ešte v ten víkend. Bola tam však aj prioritizácia vakcinačnej stratégie, ktorá sa negatívne zmenila ešte v ten večer. 


Predpokladám, že aspoň trochu viete, čo sa tam dialo. Denník N písal, že emócie boli pri plošnom testovaní aj otváraní škôl.

Nedivím sa, keď v tom čase už mali podpísaný nákup na 35 miliónov testov. Čo sa týka škôl, ide o veľkú tému. Bohužiaľ, premeškali sme moment otvoriť školy, keď sme mohli, a otvárame ich teraz, keď stále nie sme v optimálnej situácii. Pozitívna správa je, že na Slovensku prebehlo pilotné testovanie kloktacími testami, a verím, že čoskoro sa začnú školy rutinne testovať. 

„Ak by sa vymenil pán minister Krajčí a zostali by tam poradcovia, nič by sa nezmenilo, práve naopak, situácia by sa mohla zhoršiť, lebo by sa narušila kontinuita a procesy,“ hovorí zdravotný analytik Martin Smatana. 


S Marekom Krajčím ste sa stretli, chvíľu ste pod ním pracovali. Bolo by riešením vymeniť ho? 

Zo skúseností, ktoré mám, sa postave ministra často dáva príliš veľká pozornosť. Oni niekedy len komunikujú rozhodnutia, ktoré im niekto poradil alebo odporučil. Musíme sa pozrieť na celý ministerský poradný tím, ku ktorého kvalite mám veľké výhrady. Mareka Krajčího vedú zlým smerom a radia mu zle.

Jeho výmena teda neprinesie zmenu v riadení pandémie?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 95806 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či by malo ministerstvo zverejňovať predikčné modely.
  • Prečo ministerstvo nezverejňuje podrobné dáta, aj keď ich pravdepodobne má.
  • Ako sa Martin Smatana liečil z koronavírusu v nemocnici a prečo stále tvrdí, že v dôsledku postcovidových syndrómov nežije kvalitný život.
  • Aké ďalšie problémy čakajú slovenské zdravotníctvo v nasledujúcich rokoch.
  • Čo si myslí o iniciatíve Dáta bez pátosu, ktorá má často iné dáta ako vláda.
Domov
Zdieľať
Diskusia