Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je sponzorovaný obsah hry čLOVEčina.
18. marca 2021, 18:03
Čas čítania 3:28
Sponzorovaný obsah

Ľudia sa zabudli rozprávať. Má im v tom pomôcť slovenská hra čLOVEčina

Ľudia sa zabudli rozprávať. Má im v tom pomôcť slovenská hra čLOVEčina
Zdroj: čLOVEčina
ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Košičanky vymysleli unikátnu hru, ktorá pomáha vzťahom oslabeným pandémiou.

Rok pandémie poriadne zaútočil na niekoľko oblastí našich životov a vzťahy nie sú výnimkou. Niekoho trápi ponorková choroba v partnerstve, medzi spolubývajúcimi či v rodine, iným chýba osobný kontakt a poriadny rozhovor. Toto obdobie nás a naše vzťahy skúša a necháva vyplávať na povrch všetky problémy, ktoré sme doteraz mohli ignorovať. Dve Košičanky však vymysleli hru čLOVEčina, ktorá ti pomôže lepšie spoznať seba aj tvojich blízkych. 

Hra čLOVEčina

Pandémia rozdelila mnohé páry aj kamarátov, ktorí sa nemôžu stretávať, a niektoré rodiny, naopak, takpovediac zavrela doma. Podľa psychologičky Zuzany Tomčíkovej, s ktorou sme sa zhovárali na tému problémov vo vzťahoch počas pandémie, vzťahy momentálne „zažívajú testovacie a transformačné obdobie“. 

čLOVEčina, hra, slovensko, ľudia
Zdroj: čLOVEčina

Boli sme zvedaví, ako to vnímajú aj naši fanúšikovia. Prostredníctvom nášho Instagramu sme sa opýtali, či pandémia narušila ich vzťahy. Až 62 % sa vyjadrilo, že áno, a zvyšných 38 % uviedlo, že pandémia nenarušila ich vzťahy. Okrem toho sme sa pýtali aj na to, ktoré z ich vzťahov najviac utrpeli v dôsledku pandémie a čo považujú za hlavný problém. 

Ukázalo sa, že najviac utrpeli vzťahy našich fanúšikov medzi priateľmi, pomerne rovnako sú na tom vzťahy v rodine a partnerské vzťahy. Ako najčastejší problém oslabených vzťahov uviedli izoláciu, čo tvorilo viac ako polovicu odpovedí.

Podľa psychologičky Zuzany Tomčíkovej väčšina problémov, ktoré nastali po príchode pandémie v rôznych medziľudských vzťahoch, pramení práve zo vzťahu k samému sebe. „Absencia sociálnych kontaktov verzus ‚ponorka‘ z toho, že sme všetci spolu, má v mojom vnímaní spoločný prvok a tým je samota. To, ako to individuálne prežívame, záleží na tom, aký vzťah máme so samotou – či ju máme radi, prirodzene ju vyhľadávame a potrebujeme alebo nás desí a snažíme sa ju ‚prekričať‘ spoločnosťou iných. Od toho sa odvíja, ako vieme vydržať spolu aj sami so sebou,“ dodáva.

Mnohé problémy, ako aj zlá komunikácia boli v našich vzťahoch aj predtým, momentálna situácia ich len vyniesla na povrch. „Ak predtým boli vo vzťahoch neefektívne komunikačné vzorce, tak je možné, že teraz ich negatívny presah vynikol ešte viac a vzťahy na to doplácajú. Rovnako to platí naopak. Vzťahové väzby, kde bolo aj predtým bežné komunikovať otvorene, priamo, nevyhýbať sa chúlostivým témam a vyjadrovaniu pocitov, tak tam môže byť komunikácia v tieto dni veľmi nápomocná pri udržaní psychickej pohody aj za okolností, ktoré aktuálne žijeme,“ vysvetľuje Zuzana Tomčíková. 

čLOVEčina, pár, láska
Zdroj: čLOVEčina

A čo môžu ľudia robiť, aby problémom vo vzťahoch predchádzali aj napriek tomu, že sú izolovaní a nemôžu komunikovať osobne? „Fungovať pokiaľ možno čo najbližšie tomu, akoby ich od seba oddelili bežné udalosti života – služobná cesta, štúdium v zahraničí a podobne. Teda využívať iné komunikačné kanály a prispôsobiť tomu svoj spôsob komunikovania. Zvlášť v oblasti emocionálneho prežívania adresovať svoje emócie tomu, komu ozaj patria. Vzťahy – kvalitné (a nemusí ich byť desať, stačí jeden či dva) – sú skvelou záchrannou sieťou. Je to bezpečný priestor, kde sa môžeme deliť o svoje strachy a obavy, môžeme si rozdeliť záťaž, môžeme sa vyplakať aj od srdca smiať. Aj keď spolu osobne nie sme, je dobré robiť pre seba malé, obyčajné gestá, milé prekvapenia či pokračovať v zaužívaných zvykoch, aj keď v inej forme (ako spoločná ranná káva, bozk pred spaním, poobedný telefonát, prechádzka podvečer a podobne),“ odpovedá Tomčíková. 

čLOVEčina pomáha ľuďom otvorene komunikovať

Skvelou pomôckou, ako prebudiť v akýchkoľvek vzťahoch zdravú a úprimnú komunikáciu, je práve hra čLOVEčina. Stoja za ňou dve mladé Košičanky a podľa ich slov hra ľuďom pomáha „cítiť sa, tak naozaj. Samých seba aj seba navzájom. Byť na seba zvedaví. Byť k sebe otvorení a citliví, no zároveň za seba preberať plnú zodpovednosť. Mať úctu k spoločnej zraniteľnosti a odkrývať nám zákutia našich sŕdc, kam možno často nechodievame“.

Autorky hry čLOVEčina Alexandra a Daniela
Autorky hry čLOVEčina Alexandra a Daniela Zdroj: čLOVEčina
Žiadne kocky, hracia plocha ani panáčiky. A víťazom je každý. Hra čLOVEčina podnecuje úprimné rozhovory medzi členmi rodiny, partnermi, kamarátmi či kolegami. Obsahuje kartičky, na ktorých sú rôzne otázky, výzvy a aktivity. Tie sú vytvorené tak, aby otvárali dôležité osobné témy, podporovali vo vzťahu otvorenosť, záujem a prijatie. Hra ľudí podnecuje do toho, aby svojich milovaných nevnímali povrchne, ale nazreli hlbšie do ich aj do svojho vnútra a boli si tak ľudsky blízko. 

Momentálne existujú tri verzie hry čLOVEčina: univerzálna, vianočná, ktorá je orientovaná viac na rodinu, a párová. „Každá z nich je veľmi svojská, a preto sú naše edície veľmi rôznorodé a každá prinesie iný zážitok. Najbližšie by sme sa chceli viac zamerať na tému sebalásky a rozvíjanie vzťahu so samým sebou/samou sebou,“ dodávajú autorky hry. 

čLOVEčina, hra, slovensko, ľudia
Zdroj: čLOVEčina

Hra je veľmi univerzálna a uchytila sa nielen medzi partnermi, v rodinách, ale aj na pracoviskách či u psychológov. „Naša hra teší primárne v priateľstvách, manželstvách či rodinách, ale je aj častou súčasťou ambulancií školských aj klasických psychológov, ktorí ju používajú pri terapiách. Navyše sa stala súčasťou mnohých firemných kultúr, kde ju v rámci teambuildingov používajú na prácu s tímom a na oslovovanie jeho vzťahovej roviny. Dokonca jej použitie zvažuje aj jedna väznica v rámci svojej kultúrno-osvetovej činnosti pri práci s odsúdenými,“ prezradili pre Refresher autorky.

čLOVEčina, hra, slovensko, ľudia
Zdroj: čLOVEčina

Hra čLOVEčina vznikla v lete minulého roka a doposiaľ sa stihlo predať vyše 7 500 kusov. A aké sú na ňu ohlasy? „Zo spätných väzieb vnímame, že našu hru robí takou obľúbenou to, že je celistvá. Bude s nami oslavovať naše úspechy, radosti aj vzlety, no nezľakne sa ani našich tieňov. Takmer zakaždým dostávame feedback, že hra pozýva naozaj do takých tém, do akých sa v bežnom ruchu života neponárame a často nám ani nenapadne zamýšľať sa nad nimi. Pritom v sebe nesú mnoho krásneho poznania,“ odpovedá Alexandra, jedna z autoriek hry. 

Kúpiť hru čLOVEčina
Domov
Zdieľať
Diskusia