Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. marca 2021, 21:24
Čas čítania 0:54
Marián Mauik Biel

Pozri sa, ako by vyzeralo video s dávno mŕtvym človekom. Stačí jedna fotografia

TECH UMELÁ INTELIGENCIA
Uložiť Uložené

MyHeritage rozšírila možnosti úprav starých fotografií pomocou umelej inteligencie

Platforma MyHeritage sa zaoberá rodokmeňmi a všetkým, čo je s tým spojené, ako sú napríklad známe DNA testy na vypátranie tvojej etnicity alebo stratených príbuzných. Okrem iného si na ich webe môžeš tiež zdarma vylepšiť staré fotografie. Alebo z nich urobiť krátke video.

Odporúčané
Urobil som si testy DNA: Zistil som, odkiaľ pochádzam a našiel som 1135 príbuzných Urobil som si testy DNA: Zistil som, odkiaľ pochádzam a našiel som 1135 príbuzných 3. augusta 2019, 11:25

Doteraz si mohol do systému nahrať fotografiu hoci aj svojej praprababky a špeciálne filtre ju dokázali výrazne vylepšiť. Strojové učenie pomerne presne uhádlo, kde a aké chýbajúce pixle doplniť.

Neskôr pribudla možnosť pokročilého vyfarbenia (kolorizovania). Teda dedkova čiernobiela fotografia z dovolenky v Juhoslávii spred polstoročia nabrala s farbou úplne iný nádych.

Najnovšie MyHeritage využíva algoritmy strojového učenia v kombinácii s takzvanou deep fake technológiou.

MyHeritage
Zdroj: Wikimedia

Mohol si sa s ňou stretnúť pri množstve videí, kde umelá inteligencia dokáže naživo upravovať tvár človeka vo videu. Hoci je vývoj v tejto oblasti v začiatkoch, už má dych berúce výsledky. Až také kvalitné, že sa začínajú ozývať hlasy na jej zakázanie. Nie je ťažké si predstaviť, ako ľahko by sa s touto technológiou dali manipulovať ľudia napríklad počas volebného obdobia.

Tomáš Garrigue Masaryk
Tomáš Garrigue Masaryk Zdroj: Wikimedia

MyHeritage však dovoľuje vytvoriť len zhruba 10-sekundové video alebo skôr animáciu. Stačí nahrať portrétovú fotografiu alebo dokonca maľbu. Na výber je až 10 rôznych druhov animácií. Na webe môžeš kombinovať aj všetky tri spomenuté utility – fotografiu zlepšiť, vyfarbiť a ešte ju aj animovať.  

Domov
Zdieľať
Diskusia