Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. februára 2021, 15:22
Čas čítania 1:04
Tímea Krauszová

V novozélandskom Aucklande zavádzajú lockdown kvôli jednému prípadu koronavírusu

V novozélandskom Aucklande zavádzajú lockdown kvôli jednému prípadu koronavírusu
Zdroj: TASR/AP
NEWS NOVÝ ZÉLAND
Uložiť Uložené

Krajine sa mimoriadne dobre darí a nové prípady nákazy berú vážne.

Novozélandský Auckland je od nedele minimálne na týždeň späť v lockdowne. Dôvodom je nový prípad koronavírusu, ktorý odhalili v sobotu. Pôvod nákazy je zatiaľ neznámy, premiérka Jacinda Ardern oznámila nové opatrenia v sobotu na mimoriadnej tlačovej konferencii. Zvyšok krajiny zavádza opatrenia druhého stupňa, ktoré obmedzujú napríklad verejné zhromaždenia, píše austrálsky ABC.net.

Zisťujú, kde sa nakazil

Ardern na tlačovke povedala, že ide o nepríjemnú situáciu, ale je jej povinnosťou chrániť ostatných obyvateľov. Nakazeným je 21-ročný muž, nazývaný Prípad M, a jeho mladší brat navštevujúci strednú školu, s ktorou prepojili viacero prípadov nákazy.

Úrady sa snažia zistiť, kde sa Prípad M mohol nakaziť, a preto musí absolvovať pohovor, aby pomohol s trasovaním. Medzičasom urobili jeho mladšiemu bratovi tri testy, všetky tri boli negatívne, a je asymptomatický. Naďalej ho však evidujú ako kontakt s nakazeným.

Keďže nakazený muž mal prvé príznaky v utorok, oficiálne bol v očiach úradov nákazlivý od nedele. To znamená, že niekoľko dní mohol nakaziť aj iných ľudí, postupne tieto kontakty overujú.

Odporúčané
10 knižných scén, ktoré vo filmoch o Harrym Potterovi nedávajú zmysel alebo nám chýbajú, pretože sú nesmierne cool 10 knižných scén, ktoré vo filmoch o Harrym Potterovi nedávajú zmysel alebo nám chýbajú, pretože sú nesmierne cool 27. februára 2021, 9:30

V Aucklande zavádzajú opatrenia tretieho stupňa. To znamená, že ľudia môžu vyjsť z domu len pre nevyhnutné nákupy a v prípade nevyhnutnej dochádzky do práce. Zmeny platia od nedele rána, zatiaľ na týždeň. Obmedzenia sa týkajú aj hromadných podujatí, napríklad plánovaný turnaj v krikete sa uskutoční bez divákov.

Podobný lockdown zo dňa na deň zažili takmer dva milióny obyvateľov Aucklandu aj po Valentínovi, po tom, čo mala jedna rodina pozitívny test a potvrdili u nich vážnejšiu britskú mutáciu. Regionálne úrady sa teraz snažia overiť, či sa nový prípad nákazy nejako s februárovým ohniskom spája – nateraz odhalili 12 takýchto prípadov nákazy.

Nový Zéland zadnamenal od začiatku pandémie koronavírusu 2 376 pozitívnych prípadov.

Domov
Zdieľať
Diskusia