Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. februára 2021, 14:52
Čas čítania 0:45
Adam Novosad

Slovensko a Česko má zrejme vlastnú novú mutáciu koronavírusu. Je nákazlivejšia a v testoch sa môže javiť ako britský variant

NEWS
Uložiť Uložené

Predbežné informácie hovoria o tom, že v Česku a na Slovensku vznikla osobitná mutácia.

Stredná Európa nečelí len návalu britskej mutácie koronavírusu. Všetko nasvedčuje tomu, že jej v Česku aj na Slovensku sekunduje nový variant mutácie s názvom B.1.258, ktorý sa objavil nezávisle od britskej mutácie a rovnako sa šíri rýchlejšie ako pôvodná verzia koronavírusu, uvádza Virological.

Nový variant z našich končín podľa doterajších informácií zmutoval na spike proteíne, čo je proteín, ktorý vírusu slúži na zachytávanie na bunkách a preniká ním do organizmu. Ako v prípade britskej mutácie, aj československá mutácia môže spôsobovať komplikácie v reakcii imunitného systému, ktorý na ňu nemusí zareagovať tak účinne, ako v prípade pôvodného vírusu. Mala by byť zrejme nákazlivejšia a niesť vyššiu vírovú nálož.

Odporúčané
PRIESKUM: Takmer 60 percent ľudí na Slovensku vníma vakcínu pozitívne. Ochota nechať sa zaočkovať rastie PRIESKUM: Takmer 60 percent ľudí na Slovensku vníma vakcínu pozitívne. Ochota nechať sa zaočkovať rastie 11. februára 2021, 14:01

Zo skúmaných vzoriek medzi septembrom a decembrom minulého roka výskumníci identifikovali variant B.1.258 v približne 59 percentách z 251 vzoriek z Českej republiky, zatiaľ čo na Slovensku sa tento variant objavil u 25 percent zo 72 skúmaných vzoriek. Okrem týchto krajín sa vedcom podarilo nový variant zachytiť aj v štátoch ako Nemecko, Dánsko či Holandsko.

Zhromaždené dáta naznačujú, že kvôli špecifickej mutácii variantu rozšíreného na Slovensku mohli úrady vírus identifikovať ako britskú mutáciu, aj keď jej prítomnosť nemusela byť taká vysoká, ako sa ukázalo v testoch. Mohlo tak ísť najmä o mutáciu B.1.258, ktorá sa v testoch môže javiť takmer identicky.

Domov
Zdieľať
Diskusia