Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
11. februára 2021, 14:01
Čas čítania 1:15
Tímea Krauszová

PRIESKUM: Takmer 60 percent ľudí na Slovensku vníma vakcínu pozitívne. Ochota nechať sa zaočkovať rastie

NEWS KORONAVÍRUS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Muži sú vakcíne naklonení viac ako ženy.

Zatiaľ čo v januári 2021 bolo očkovaniu proti koronavírusu pozitívne naklonených 53,2 % respondentov, začiatkom februára toto číslo narástlo na 57,3 %. Vyplýva to z prieskumu agentúry Ipsos, ktorá robila prieskum pre verejnoprávnu RTVS. Len niečo viac než tretina opýtaných odpovedala, že zaočkovať nechá určite. Pre úspešnosť vakcinačného programu a vytvoreniu kolektívnej imunity na Slovensku by sme v ideálnom prípade potrebovali až dvojnásobný počet zaočkovaných obyvateľov.

Takto odpovedali Slováci

„Skôr áno“ odpovedalo ďalších 22,7 percenta, odpoveď „skôr nie“ zvolilo 16,5 percenta opýtaných, a „určite nie“ označilo 19,8 percenta ľudí. Dohromady tak viac ako 36 % respondentov očkovanie vníma negatívne. Na otázku, či sa dajú zaočkovať, nevedelo odpovedať 6,3 percenta respondentov.

očkování
Zdroj: TASR/Vladimír Šimíček

Stále je to však pozitívny trend, pričom muži majú k očkovaniu pozitívnejší postoj ako ženy (63,3 % vs. 51,2 %). Najvyššia miera ochoty zaočkovať sa je pritom u ľudí vo veku 18 až 24 rokov, najnižšia u ľudí vo veku 25 až 34 rokov. Okrem veku je podstatným ukazovateľom aj vzdelanie: respondenti s ukončenou základnou školou by sa nechali očkovať v 52,4 % prípadoch, pri vysokoškolsky vzdelaných to bolo až 67,8 %. 

Domov
Zdieľať
Diskusia