Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. februára 2021, 9:06
Čas čítania 4:47
Viktor Kniš

Ako chceli Kočner a Bödör „stisnúť Feriho za vajcia" a doraziť Matoviča

NEWS MARIAN KOČNER
Uložiť Uložené

Marian Kočner a Norbert Bödör cez Threemu vymýšľali plán, ako zatlačiť na bývalého šéfa Finančnej správy Františka Imreczeho, aby im pomohol s kompromitáciou Igora Matoviča.

Tento článok vznikol v spolupráci s medzinárodnou organizáciou investigatívnych novinárov OCCRP.

O údajných korupčných aktivitách, pre ktoré obvinili bývalého šéfa Finančnej správy Františka Imreczeho a podnikateľov Jozefa Brhela a Michala Suchobu, vedeli aj Marian Kočner a Norbert Bödör. Vyplýva to z prepisov z komunikácie cez šifrovanú aplikáciu Threema a taktiež z poznámok, ktoré sa našli v jednom zo zariadení Kočnera.

Informácie podľa komunikácie plánovali použiť na „vydieranie“ Imreczeho, aby im pomohol s kompromitáciou súčasného predsedu vlády Igora Matoviča vďaka systémom Finančnej správy. „Tak čo keby sme Feriho stisli za vajcia. Za tie lóve čo odtiaľ cez toho svojho koňa vyťahuje,“ napísal 6. januára 2018 Marian Kočner Norbertovi Bödörovi.

„Feri“ má byť František Imrecze a „jeho kôň“ má byť obvinený Michal Suchoba, na ktorého vydali medzinárodný zatýkací rozkaz.

Dnes je kauza Finančnej správy pod vedením nominanta Smeru-SD známa pod názvom Mýtnik. Týka sa utajených zakázok za viac ako 42 miliónov eur, za ktoré dodala firma Allexis podnikateľa Michala Suchobu štátu IT systémy.

Novinári majú k dátam prístup vďaka tzv. Kočnerovej knižnici, ktorú prevádzkuje medzinárodná organizácia investigatívnych novinárov OCCRP, ktorej členom je aj Refresher. Nové zistenia týkajúce sa podozrivých tokov peňazí, o ktorých vedel Kočner skôr ako polícia, zverejnilo ako prvé Investigatívne centrum Jána Kuciaka

Odporúčané
Bödörova schéma: Ako vraj konali v prospech Smeru a SNS, ako si mali deliť 400-tisícový úplatok a kto to celé dopodrobna opísal? Bödörova schéma: Ako vraj konali v prospech Smeru a SNS, ako si mali deliť 400-tisícový úplatok a kto to celé dopodrobna opísal? 8. novembra 2020, 16:53
V tomto článku si prečítaš:
  • Ktorých politikov chceli podľa Threemy diskreditovať Marian Kočner a Norbert Bödör
  • Prečo sa bavili o spôsobe, akým zatlačiť na ex šéfa Finančnej správy Františka Imreczeho, ktorého na post nominovala strana Smer-SD 
  • Čoho sa týka kauza Mýtnik a ako mali spraviť obvinení škodu viac ako 42 miliónov eur
  • Odkiaľ mohli mať Marian Kočner a Norbert Bödör informácie o finančných tokoch miliónov eur, ktoré mali neskôr pristáť na účte Michala Suchobu
  • Ako je do kauzy zapojená aj Medusa Group, ktorá prevádzkuje desiatky reštauračných zariadení na Slovensku

Ako chceli „doraziť“ Matoviča, ale Imrecze údajne nespolupracoval

Marian Kočner sa snažil podľa prepisov komunikácie cez Threemu 6. januára 2018 vysvetliť oligarchovi z Nitry Norbertovi Bödörovi, že pozná spôsob, ako využiť moc Františka Imreczeho na Finančnej správe na diskreditáciu politických nepriateľov.

Okrem súčasného predsedu vlády Igora Matoviča si brúsili zuby na „Lipsteina a vlekára“. „Lipstein“ je novozvolený šéf Úradu špeciálnej prokuratúry Daniel Lipšic, „Vlekár“ je súčasný predseda parlamentu a šéf hnutia Sme Rodina Boris Kollár. „Vlekár nemôže ísť do ďalších volieb!!!,“ písal Marian Kočner Norbertovi Bödörovi. O voľbách sa bavili viackrát aj v súvislosti s tým, že keď nebude pri moci strana Smer, dobré časy im skončili.

Odporúčané
Ak Kočnerovi nechutili palacinky, mohol sa sťažovať vyššie: takto fungujú jedálne v slovenských väzniciach Ak Kočnerovi nechutili palacinky, mohol sa sťažovať vyššie: takto fungujú jedálne v slovenských väzniciach 1. decembra 2023, 18:30

Dvojicu trápil aj jeden z bratov Pčolinských. Peter Pčolinský je dnes poslancom NR SR za Kollárovú stranu a Vladimír Pčolinský stojí na čele Slovenskej informačnej služby. 

Podľa výpovedí spolupracujúceho svedka Ľudovíta Makóa pracovala údajná organizovaná zločinecká skupina Norberta Bödöra na diskreditácii Igora Matoviča prvýkrát už v roku 2015, pretože „extrémne narušovali politický kurz strany Smer-SD.” V tom čase mal informácie získavať aj Kriminálny úrad finančnej správy, ktorému Makó šéfoval. Podľa Makóa sa kvôli tomu uskutočnilo aj stretnutie Kaliňák–Bödör–Gašpar na ministerstve vnútra, Kaliňák však Refresheru túto informáciu poprel.  

Odporúčané
Na ministerstve vnútra malo byť tajné stretnutie Kaliňák–Bödör–Gašpar. Riešili diskreditáciu Matoviča pred voľbami, vypovedal Makó Na ministerstve vnútra malo byť tajné stretnutie Kaliňák–Bödör–Gašpar. Riešili diskreditáciu Matoviča pred voľbami, vypovedal Makó 4. decembra 2020, 10:18

V roku 2016 pred parlamentnými voľbami Robert Fico na tlačovej konferencii ukazoval novinárom Matovičove dokumenty z Daňového úradu Trnava. Nie je jasné, ako sa Fico k dokladom dostal, polícia konštatovala, že bolo porušené daňové tajomstvo, no stíhanie neskôr zastavila.

Z prepisov komunikácie vyplýva, že Imrecze sa v roku 2018 na diskreditačnej akcii podieľať nechcel. „S FS neni veľká spolupráca,“ sťažoval sa Norbert Bödör Marianovi Kočnerovi. Ten ho však ubezpečoval, že dokážu Feriho „stisnúť za vajcia“, pretože majú podklady. Norbert Bödör dodal, že by sa „aj Brhel možno spamätal“. Oligarcha Jozef Brhel je rovnako obvinený v rámci kauzy Mýtnik.

Komunikácia cez Threemu medzi Marianom Kočnerom a Norbertom Bödörom zo 6. 1. 2018
Komunikácia cez Threemu medzi Marianom Kočnerom a Norbertom Bödörom zo 6. 1. 2018 Zdroj: OCCRP

Čo na Imreczeho a spol. Kočner s Bödörom mali? 

Ľudovít Makó, ktorý v kauze Mýtnik vystupuje ako spolupracujúci svedok, vo svojej výpovedi tvrdí, že ​„profit z IT zákaziek má František Imrecze uložený u Michala Suchobu, s ktorým sa mali vysporiadať, keď to bude František Imrecze potrebovať, s tým, že išlo o percentuálne podiely z hodnoty zákazky,” píše ICJK.

J​eden zo spolupracujúcich obvinených v kauze zase pred vyšetrovateľom vypovedal, že mu Michal Suchoba tvrdil, že musel vyplatiť Brhela.

Uznesenie o vznesení obvinenia hovorí o šéfoch finančnej správy a oligarcoch ako o „organizovanej skupine“. Imrecze, Suchoba a Jozef Brhel mali mať záujem, aby spoločnosť Allexis (kde mali majetkovú účasť), dodávala IT systém pre finančnú správu s úmyslom zabezpečiť si finančný prospech. Celkovú škodu pre štát vyčíslil vyšetrovateľ na viac ako 42 miliónov eur. Dodanie IT sytémov pre Finančnú správu SR zabezpečili v utajenej forme bez riadnej súťaže priamym zadaním vopred vybratej spoločnosti Allexis.

Odporúčané
ZÁZNAM: Zvrat v Kočnerovej kauze, priznal sa obžalovaný Tomáš Szabó ZÁZNAM: Zvrat v Kočnerovej kauze, priznal sa obžalovaný Tomáš Szabó 14. apríla 2022, 8:06

Marian Kočner mal informáciu o tom, čo sa malo diať s peniazmi zo zakázok, ktoré hlavní aktéri dohadovali na 10. poschodí hotela Hilton. Vyplýva to z poznámok, ktoré našla polícia v jeho telekomunikačných zariadeniach. „Prevod z FS na Mišovho koňa, odtial polovica do Čiech na Mišovu firmu čo robí upratovanie, odltiaľ priamo na Mišov súkromný účet v BA. Druhá polovica išla do siete Medúza. Na očistenie,“ popísal základnú kostru Kočner Bödörovi.

V dokumente s názvom „suchoba.pages“ sa nachádza postup, ako mal podnikateľ Michal Suchoba prevádzať peniaze cez niekoľko firiem, kým skončili na jeho bratislavskom účte. 

Nie je jasné, od koho môžu podrobne popísané toky peňazí pochádzať. „Ja viem, že tá info je na FSJ,“ písal Bödör Kočnerovi. 

Odporúčané
Bödörove „teambuildingy” vo vinici Radošina: Vždy tam vraj chodili aj Dušan Kováčik a Robert Kaliňák Bödörove „teambuildingy” vo vinici Radošina: Vždy tam vraj chodili aj Dušan Kováčik a Robert Kaliňák 7. decembra 2020, 18:33

Podľa ICKJ skratka „FSJ“ by mohla znamenať Finančnú spravodajskú jednotku Národnej kriminálnej agentúry, ktorú od roku 2014 do roku 2019 viedol Bernard Slobodník. Môže ísť aj o iný útvar Finačnej správy alebo polície. Slobodník, ktorý mal byť jedným z členov údajnej organizovanej zločineckej skupiny Norberta Bödöra spolu s Tiborom Gašparom a Dušanom Kováčikom, už rovnako spolupracuje s políciou.

Zo správ explicitne nevyplýva, s čím konkrétne potebovali Kočner a Bödör pomoc od Finančnej správy pod vedením nominanta strany Smer-SD Františka Imreczeho. 

Súbor “suchoba.pages”, ktorý mal Marian Kočner uložený v mobilnom telefóne.
Súbor “suchoba.pages”, ktorý mal Marian Kočner uložený v mobilnom telefóne. Zdroj: OCCRP

Dva toky miliónov eur z poznámok Mariana Kočnera

Kočner disponoval informáciou, že Finančná správa údajne poslala spoločnosti Allexis s.r.o. v roku 2016 7,5 milióna eur, pravdepodobne za časť informačného systému Alladin.

Peniaze sa následne mali rozdeliť na dva rôzne toky:

Kočner tvrdil, že po odbržaní peňazí z Finačnej správy Allexis s.r.o. previedla 4,2 milióna eur svojej českej matke Allexis Group, a.s. a odtiaľ vraj peniaze putovali do maltskej schránky Allexis Assets Ltd. Odtiaľ malo prísť 1,5 milióna eur priamo na súkromný účet Michala Suchobu, uvádza Investigatívne centrum Jána Kuciaka, ktoré zároveň z verejne dostupných registrov zistilo, že peniaze sa po prepočte menovým kurzom objavili v účtovných závierkach všetkých firiem. 

Suchoba
Zdroj: ICJK

Programovali IT systém Finančnej správy SR kuchári a čašníci z Medusa Group? 

Menšia polovica zo sumy 7,5 milióna mala putovať podľa Kočnera „na očistenie“. 3,4 milióna eur malo podľa poznámok Kočnera skončiť v IT firme QBSW. 

„V ten istý a nasledujúci mesiac mali presne 2 milióny mali prejsť z QBSW do firiem patriacich do skupiny Medusa (0,4 milióna do Presto, 0,9 milióna do Medusa Group a 0,7 milióna zrejme do rakúskej firmy zo siete Medúza, MISTRAL GASTRO GmbH),“ upozorňuje ICJK.

Zainteresované strany potvrdili, že sa úhrady udiali tak, ako ich mal zapísané Kočner, odsúdený za falšovanie 69-miliónových zmeniek. ​

Spoločnosť QBSW bola podľa marketingovej a komunikačnej manažérky Martiny Šarišskej subdodávateľom pre spoločnosť Allexis. „Pre spoločnosť Allexis sme na základe štandardných zmluvných vzťahov dodávali viaceré, pre štát objektívne potrebné, softvérové riešenia,” ​napísala Šarišská ICJK. 

Odporúčané
ZÁZNAM: Do kauzy Kuciak opäť vstúpi Najvyšší súd, bude rozhodovať o zaujatosti sudkyne Pamely Záleskej ZÁZNAM: Do kauzy Kuciak opäť vstúpi Najvyšší súd, bude rozhodovať o zaujatosti sudkyne Pamely Záleskej 28. februára 2022, 7:54

Otázkou zostáva, prečo IT firma QBSW poslala peniaze do Medusa Group práve v čase týchto transakcií. „Vami uvedené úhrady so spoločnosťou Allexis ani Finančnou správou nesúviseli,“ napísal majiteľ Medusa Group Peter Štecko Investigatívnemu centru Jána Kuciaka. S QBSW mala podľa neho Medusa Group „normálny obchodný vzťah“.

QBSW síce dodávala pre Medusa Group konkrétne softvérové riešenie, v takom prípade by však Medusa posielala peniaze QBSW. Prečo bol finančný tok opačný, nie je jasné. Majiteľ Medusa Group Peter Štecko nešpecifikoval, aké služby v hodnote 2 miliónov dodávala jeho sieť reštaurácií IT firme QBSW, ktorá cez Allexis pripravovala systémy pre Finančnú správu.

Domov
Zdieľať
Diskusia