Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. februára 2021, 20:13
Čas čítania 0:39
Jakub Paulík

Pri britskej mutácii stačí jedno kýchnutie a človek je nakazený , upozorňuje český epidemiológ. Bude nutné 3. kolo očkovania?

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Nové mutácie možno ovplyvnia aj počet očkovaní.

Pri novej mutácii koronavírusu už neplatí pravidlo rizikových 15 minút. Podľa epidemiológa Romana Prymulu stačí len to, aby si človek kýchol, a osoba vedľa neho sa nakazí, uvádza CNN Prima News s odkazom na jeho rozhovor pre Rádio Z.

Problematické je, že nový tip vírusu má väčšiu schopnosť nasadať na sliznice a dostávať sa do buniek. Ak sme v priamom kontakte, môžeme sa nakaziť, aj keď si dotyčný len kýchne. To mení pohľad na to, že kontakt 12 až 15 minút je bezpečný,“ upozorňuje epidemiológ.

Odporúčané
Samsung Galaxy S21 Ultra: Toto už je lákadlo aj pre jablčkárov (Recenzia) Samsung Galaxy S21 Ultra: Toto už je lákadlo aj pre jablčkárov (Recenzia) 1. februára 2021, 12:30

Nákazlivejší druh vírusu, ktorý prvýkrát zaevidovali v Británii, už pritom dávno nie je iba vecou zahraničia. V hlavnom meste Slovenska podľa magistrátu britská verzia dokonca prevažuje. Na malej, no diverzifikovanej vzorke, ktorá odráža spoločnosť, zdravotníci v Bratislave zistili, že 85 % testov pozitívnych na Covid-19 obsahovalo britskú mutáciu.

Epidemiológ Roman Prymula v Rádiu Z okrem iného spomenul, že nové mutácie môžu ovplyvniť očkovanie proti Coivdu-19. Podľa jeho tvrdenia výrobcovia vakcín od spoločností Pfizer/BioNTech a Moderna zvažujú tretie kolo preočkovania. Dvojfázové očkovanie už totiž pri britskej mutácii nemusí stačiť.

Domov
Zdieľať
Diskusia