Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. februára 2021, 17:11
Čas čítania 1:39
Tímea Krauszová

Haščák ponúkol väznici, v ktorej sedel, dar 50- až 100-tisíc eur. Riaditeľ peniaze odmietol, vec posunul NAKA

NEWS JAROSLAV HAŠČÁK
Uložiť Uložené

Chcel zasponzorovať väznicu a kúpiť nové obliečky či počítač.

Partner skupiny Penta Jaroslav Haščák podľa Denníka N ponúkol ilavskej väznici „sponzorský dar" vo výške 50- až 100-tisíc eur, a to v čase, keď bol sám vo väzbe. Riaditeľ ústavu Róbert Mudronček však peniaze odmietol a vec postúpil NAKA.

Chcel zlepšiť podmienky pre seba alebo pre iných?

Jaroslav Haščák skončil v rukách polície 1. decembra 2020. Zadržali ho pre podozrenie z korupcie a rozhodnutím Špecializovaného trestného súdu skončil vo vyšetrovacej väzbe. Senát Najvyššieho súdu ho 7. januára prepustil na slobodu, pretože dospel k záveru, že existencia väzobných dôvodov u obvineného nie je daná.

Haščák sa medzičasom vzdal všetkých výkonných funkcii a riadenia finančnej skupiny. Ostáva však jej spolumajiteľom. Prečítaj si príbeh o vzostupe (a páde) jedného z najbohatších ľudí na Slovensku, ktorý v uplynulých mesiacoch skončil za mrežami a na vlastnej koži okúsil surové podmienky slovenských väzníc.

Odporúčané
Jeden z najbohatších Slovákov skončil v putách. Sláva a pád Jaroslava Haščáka Jeden z najbohatších Slovákov skončil v putách. Sláva a pád Jaroslava Haščáka 1. decembra 2020, 21:29

Nie je jasné, či chcel Haščák jednoducho pomôcť zlepšiť kvalitu zariadenia, alebo išlo o snahu zlepšiť svoje vlastné podmienky počas pobytu v cele. Podľa informácií Denníka N po zhruba týždni vo väzbe poslal list riaditeľovi väznice, v ktorom ho žiadal o osobné stretnutie. Na toto majú všetci obvinení aj odsúdení právo, no musia žiadosť zdôvodniť. Haščák tvrdil, že väznici chcel pomôcť – v tom čase však nevedel, ako dlho napokon za mrežami pobudne.

Napokon teda riaditeľovi ponúkol štedrý dar, ten ho však odmietol s tým, že by to bolo neetické. Vec tiež nahlásil Národnej kriminálnej agentúre (NAKA), ktorá Haščáka vyšetruje v súvislosti s kauzou Gorila.

Týka sa spôsobu, akým sa bývalý šéf skupiny PENTA k nahrávke dostal. Obvinili ho z toho, že mu mal bývalý riaditeľ kontrarozviedky SIS Ľubomír Arpáš odovzdať nahrávku z bytu na Vazovovej ulici za necelých 200-tisíc eur vo forme úplatkov. Túto nahrávku, ktorá môže dokazovať korupciu na najvyšších miestach, mala mať k dispozícii len Slovenská informačná služba.

Odporúčané
Podľa súdu by Haščák mohol cez médiá ovplyvňovať verejnú mienku. Útek nehrozí napriek tomu, že je veľmi bohatý Podľa súdu by Haščák mohol cez médiá ovplyvňovať verejnú mienku. Útek nehrozí napriek tomu, že je veľmi bohatý 14. decembra 2020, 18:28

Haščák cez svojho obhajcu Martina Škublu povedal, že chcel nakúpiť nové obliečky, matrace, deky, vankúše aj oblečenie pre ľudí vo väznici. Rovnako chcel kúpiť aj nový počítač, odsúdení totiž môžu písať listy len na papier, perom či ceruzkou. Pri nákupoch vraj chcel nechať voľnú ruku riaditeľovi.

„Po približne dvoch týždňoch bola pánovi Haščákovi osobne tlmočená odpoveď, že ilavská väznica je príspevková organizácia, jej financovanie je dostatočné a o sponzorský dar nie je preto záujem,“ odpovedal Nku Škubla. Haščák sa na podmienky inak nesťažoval, dokonca pochválil aj príslušníkov ZVJS a označil ich za príjemných profesionálov. Spolu s právnikom podávajú trestné oznámenie a podnet na Úrad inšpekčnej služby Policajného zboru, Škubla totiž zdôraznil, že komunikácia medzi väzňom a väznicou podlieha služobnému tajomstvu a nemala sa vôbec dostať do médií.

Domov
Zdieľať
Diskusia