Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. februára 2021, 15:30
Čas čítania 3:01
Katarína Danková

Keby som bol žena, čo by som chcel? Zamýšľa sa ikonický návrhár Alber Elbaz v novej kolekcii vlastnej značky AZ Factory

MÓDA
Uložiť Uložené

Revolúcia v materiáloch sa práve udiala. Pre návrhára Albera Elbaza už nebude mať žiadna žena problémy so svojím výzorom a váhou. Pýtaš sa ako je to možné?

Izraelský módny návrhár Alber Elbaz známy vďaka svojej práci pre módne domy Guy Laroche, Yves Saint Laurent či Lanvin, z ktorého ho po nezhode s vedením prepustili pred 6 rokmi, je späť.

Odporúčané
Módny comeback: Značky, ktoré si možno (ne)pamätáš, sú späť Módny comeback: Značky, ktoré si možno (ne)pamätáš, sú späť 16. januára 2021, 14:30

Samotný návrhár to nevolá návrat, ale reštart. Po viacerých jednorázových spoluprácach a tvorbách, ako napríklad topánky pre Tod’s či tašky pre LeSportsac, po čase prichádza na módnu scénu. A nielen tak hocijako. 

Aj keď sa niekoľko rokov túlal módnym svetom a hľadal svoj smer, po pobyte v rodnej vlasti a neskôr v Silicon Valley v Kalifornii našiel, čo hľadal. Návrhár potreboval čas na premýšľanie a snívanie, aby sa do módy opäť zamiloval a mohol tvoriť skvelé modely budúcnosti. Počas svojej prvej prehliadky spomína, ako sa jednou návštevou v Spojených štátoch zrodila myšlienka v jeho hlave - môže tradícia a technológia koexistovať? Odpovedá na ňu veľkým áno.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Alber Elbaz (@alberelbaz8)

Značka AZ Factory, ktorá predstavuje iniciály prvého a posledného písmena mena samotného návrhára, ohlásila svoj vznik a prípravy minulý rok a práve pred pár dňami prišla s prvou tvorbou. Alber Elbaz svoje módne kreácie nenazýva kolekciou, sériou, či kapsulovým trendom. Dáva im oveľa epickejší názov: módne príbehy. Za všetkými návrhmi totiž stojí myšlienka urobiť dámsku módu komfortnú, hravú, ale zároveň ženám dodávajúcu silu a sebavedomie v každom okamihu.

„Aký by to bol pocit porušiť všetky pravidlá? Je to ako pôrod. Moje hormóny sa zbláznili. Plačem a hneď na to sa smejem,“ vysvetľuje svoju netradičnú, no o to presvedčivejšiu inšpiráciu sprevádzanú tvorbou návrhár milujúci metafory: „Spýtal som sa sám seba: Keby som bol žena, čo by som chcel? Niečo čo je najskôr pohodlné, zábavné a čo mi umožní zjesť veľký kus koláča. Niečo, čo mi umožní urobiť niečo tak veľmi jednoduché, čoho som sa doteraz bál.“

Vďaka dlhoročným skúsenostiam a pozorovaním okolitých žien zistil, že jednu vec majú všetky ženy rovnakú: boj so svojou váhou. Svojím módnym reštartom si svetoznámy dizajnér dal podmienku byť ako kúzelník a cieľ stvoriť magické šaty, ktoré vykúzlia z postavy každej ženy to, čo vždy chcela: „Nemôžem byť dizajnér, musím byť inžinier a začať premýšľať o novej (látkovej) technológii, ktorá ženy doslova objíme, aby mali pocit, že daný odev je robený presne na mieru.“

Úplný základ značky tvoria práve tieto „magické“ šaty. 11 verzií malých čiernych kokteilových šiat. K nim pribudli i malé béžové, slonovinové či červené šaty... Jednoducho, šaty v základných farbách pre každý typ pleti. Vyrobené sú z materiálu, ktorý návrhár nazýva AnatoKnit.

Domov
Zdieľať
Diskusia