Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. januára 2021, 19:33
Čas čítania 0:48
Lukáš Čelka

V Portugalsku povolili eutanáziu. Požiadať o ňu môžu ľudia trpiaci nevyliečiteľnou chorobou

NEWS EUTANÁZIA
Uložiť Uložené

Dnes o tom rozhodol portugalský parlament.

Portugalský parlament schválil zákon o legalizácii eutanázie. Portugalsko preto bude jednou zo siedmich krajín sveta, kde bude eutanázia oficiálne povolená. Požiadať o jej vykonanie  pod dohľadom lekára budú môcť nevyliečiteľne chorí pacienti vo veku nad 18 rokov, informoval o tom portál SME.

Samozrejme, žiadať o eutanáziu budú môcť len pacienti, ktorí sú mentálne spôsobilí učiniť takéto rozhodnutie. Pristupná bude iba štátnym občanom a osobám s legálnym pobytom v Portugalsku z dôvodu, aby do krajiny ľudia necestovali za účelom vziať si život pod dohľadom lekárskej pomoci.

Odporúčané
VIDEO: Bratislavčanovi, ktorý nakráčal so sekerou do Národnej rady, hrozí 8 rokov. Mal pri sebe papieriky s menami poslancov VIDEO: Bratislavčanovi, ktorý nakráčal so sekerou do Národnej rady, hrozí 8 rokov. Mal pri sebe papieriky s menami poslancov 29. januára 2021, 16:32

Zákon má v rukách už len konzervatívny prezident Marcelo Rebelo de Sousa, ktorý sa musí ako posledný pod neho podpísať. Už v minulosti povedal, že bude rešpektovať hlasovanie parlamentu.

Tamojší opoziční poslanci kritizovali načasovanie parlamentu a sú názoru, že takéto rozhodnutia nemali robiť práve v čase, keď v krajine zúri koronavírus a občania sa boja o svoje životy. Otvorený list parlamentu napísali aj zástupcovia tamojších liečebných zariadení, ktoré sú pandémiou zasiahnuté najviac. V liste uviedli, že „schválenie eutanázie predstavuje neúctu voči všetkým ľuďom, o ktorých sa staráme.


Hlava parlamentu Ines Real sa vyjadrila, že je neúctivé odvolávať sa na mimoriadne ťažký okamih v krajine a zamieňať si úmrtia súvisiace s koronavírusom s legislatívnym procesom, ktorého cieľom je umožniť eutanáziu trpiacim.

Domov
Zdieľať
Diskusia