Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. januára 2021, 11:33
Čas čítania 2:00
Marián Mauik Biel

Známu českú IT firmu prešetrujú americké úrady. Jej platformu zrejme využili ruskí hackeri pri útokoch na USA

TECH HACKERI
Uložiť Uložené

Ich programovací jazyk používa Google aj väčšina vývojárov Android aplikácií. A najnovšie aj ruskí hackeri, ktorí napadli americké úrady.

Koncom roka sa viaceré americké inštitúcie, úrady, ale aj súkromné firmy stali cieľom rozsiahleho a profesionálneho hackerkého útoku. Podľa informácii Washington Post ide o útok skupiny Cozy Bear, čo je ruská skupina hackerov spolupracujúcich so Službou zahraničnej rozviedky Ruska (SVR). Aktivity útočníkov sa dotkli aj v Prahe sídliaceho start-upu JetBrains, ktorého úspechy sú ako z nejakého seriálu.

Ruský pôvod útoku neskôr potvrdili aj FBI, NSA a CISA (Cybersecurity and Infrastructure Security Agency).

Odporúčané
Pozri sa ako reagujú internetoví podvodníci, ktorým hackeri v priamom prenose mažú všetky dáta Pozri sa ako reagujú internetoví podvodníci, ktorým hackeri v priamom prenose mažú všetky dáta 28. decembra 2020, 14:26

Vyšetrovanie je len na začiatku a podrobnosti budú známe až neskôr. Už teraz sa však rozmotávajú nitky tohto útoku. Hlavným cieľmi hackerov bol regulačný telekomunikačný úrad NTIA (Natianal Telekommunications and Information Administration) a tiež ministerstvo financií.

Prvé zistenia poukazujú na to, že napadnutie malo prebehnúť už v lete, keď úrady aktualizovali svoje počítače. Konkrétne malo ísť o aplikáciu Orion Platform od firmy SolarWind, ktorá sa stará o správu sieti. SolarWind má v USA 18-tisíc zákazníkov v štátnej správe aj súkromnom sektore.

Do aktualizačného balíka sa hackerom podarilo pribaliť aj malware, ktorý im potom dovoľoval prístup do MS Office 365. Jeho súčasťou je aj mailový klient Outlook, takže si útočníci mohli čítať všetku oficiálnu komunikáciu zamestnancov úradov a firiem. Aj takto mali hackeri dlhodobo monitorovať citlivé dáta amerických inštitúcií.

Domov
Zdieľať
Diskusia