Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. decembra 2020, 14:26
Čas čítania 4:03
Marián Mauik Biel

Pozri sa ako reagujú internetoví podvodníci, ktorým hackeri v priamom prenose mažú všetky dáta

TECH YOUTUBE
Uložiť Uložené

Telefonickí podfukári s indickým prízvukom dorazili aj na Slovensko. Niektorí z nich však natrafili na nesprávnu obeť.

Rozmohol sa nám tu taký nešvár. Neznáme číslo ti zavolá a na druhom konci sa ozve buď žena hovoriaca po slovensky s ruským prízvukom alebo niekto po anglicky so silným indickým prízvukom ako Rajesh z Veľkého tresku. Tvrdia, že sú technická podpora Microsoftu a musia ti urgentne pomôcť s tvojím počítačom, ktorý bol napadnutý vírusom alebo inou neplechou.

Vystrašený človek tomu občas podľahne a môže prísť o stovky eur. Na týchto podvodníkov si však za posledné mesiace začína brúsiť zuby stále viac hackerov, ktorí na svojich videách ukazujú, ako im vedia znepríjemniť život. Ten pocit zadosťučinenia pri počúvaní podvodníka, ako prosí o odpustenie, stojí za to.

Odporúčané
Príbehy Sloveniek, ktorým sa nevyplatilo poslať nahú fotku: Na druhý deň mi ju poslali cudzí ľudia, mali aj komentáre na môj výzor Príbehy Sloveniek, ktorým sa nevyplatilo poslať nahú fotku: Na druhý deň mi ju poslali cudzí ľudia, mali aj komentáre na môj výzor 29. novembra 2020, 9:30

Mimochodom, neznáme zahraničné číslo nemusí byť automaticky indícia, že ide o niečo pofidérne. Podľa viacerých ľudí, ktorí sa takéhoto hovoru dočkali už v posledné dni ide o slovenské čísla. Veľmi pravdepodobne podvodníci používajú rôzne VoIP (voice over internet) služby, ktoré dovoľujú vybrať si, aké číslo bude príjemca hovoru na mobile vidieť.

Obeť im sama predá kontrolu nad počítačom

Nejde o žiadnu novinku a podobné podvody sa robia už celé roky. Doteraz sa telefonickí podvodníci zameriavali na anglicky hovoriace krajiny. Tento rok si z nejakého dôvodu dali novú výzvu a skúšajú to aj štátoch, kde angličtina nie je až tak rozšírená.

YouTube kanály, ktoré sa zameriavajú na vyhľadávanie takýchto podvodníkov získavajú na popularite a niektoré už majú milióny pozretí. Hackeri alebo IT profesionáli podvodníkov vôbec nešetria a sú až brutálni.

Forma tohto podvodu sa občas mení. Najčastejšie je to spomenuté upozornenie, že s počítačom sa stalo niečo zlé a je nutná náprava. A práve „operátor z Microsoftu“ má jednoduché riešenie. Nie sú to žiadni kybernetickí géniovia a celá ich stratégia je postavená na sociálnom inžinierstve. Zjednodušene povedané: obeť prehovoria k tomu, aby im sama odovzdala dáta, peniaze alebo kontrolu nad počítačom.

Odporúčané
Bayashi je kráľ varenia, ktorý nepovie ani slovo. S natáčaním začal vďaka nešťastnej náhode, dnes zarába milióny Bayashi je kráľ varenia, ktorý nepovie ani slovo. S natáčaním začal vďaka nešťastnej náhode, dnes zarába milióny 15. februára 2024, 12:30

Takmer vždy je postup rovnaký. Nahovoria obeť, aby si nainštalovala softvér na vzdialenú správu počítača. Na internete je ich kopec a ide o legálny a praktický softvér, ktorý môže aj bezplatne používať ktokoľvek. Pokojne aj na nastavenie tlačiarne pre starého otca žijúceho na opačnom konci krajiny. Ale, samozrejme, dá sa aj zneužiť.

Stačí, že povolíš druhej strane prístup cez tento softvér a už len pozeráš ako ti kurzor sám behá po obrazovke. Potom veľmi často útočník na počítači obete sám nainštaluje malvér. Naivnejšiemu používateľovi stačí niečo jednoduchšie, aspoň stredne pokročilému môže zas nainštalovať ransomvér. A už niet inej pomoci, len „podpore z Microsoftu“ niekde v Kalkate zaplatiť za „pomoc“ pri odstránení malvéru alebo odblokovaní počítača.

Jeden z youtuberov, ktorí privádzajú podvodníkov k zúfalstvu
Jeden z youtuberov, ktorí privádzajú podvodníkov k zúfalstvu Zdroj: Kitboga

Druhým častým typom kybernetického zlodejstva je tvrdenie, že máš nárok na nejakú formu vrátenia peňazí. Znova prehovoria obeť k spusteniu softvéru na vzdialenú správu a potom počas transakcie nenápadne za sumu, ktorú si od nich obeť akože vyberá vsunú dve alebo tri nuly. Niečo v štýle – vyhrali ste 100 eur. Ale pri vypĺňaní dotazníka ste zadali 1 000 eur, takže 900 eur mi rýchlo vráťte, inak prídem o prácu.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 92506 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako hackeri či IT profíci „ničia" podvodníkov
  • Kto je jeden z najznámejších IT bojovníkov a aké točí videá
  • Čo robí proti internetovým podvodníkom slovenská polícia
Späť
Zdieľať
Diskusia