Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. januára 2021, 9:08
Čas čítania 0:48
Tímea Krauszová

Nejedzte surové mäso, varuje lekár. Pacientovi na Taiwane našiel v lýtku pásomnicu

NEWS TAIWAN
Uložiť Uložené

V extrémnych prípadoch by takáto infekcia mohla spôsobiť aj smrť.

Lekár z taiwanského mesta Tchaj-čung varuje ľudí pred jedením surového bravčového mäsa. Jednému zo svojich pacientov totiž našiel vo svaloch lýtka pásomnicu. Špecialista na nákazlivé choroby v Asia University Hospital pacienta prijal pre bolesť v lýtkach, a keď mierne lieky na bolesť nezaberali, museli ho hospitalizovať, píšu Taipei Times.

Surové mäso je riziko

Röntgenové snímky pacientových lýtok ukázali biele predĺžené tvary, lekár napokon určil diagnózu cysticerkóza. Ide o zápal tkaniva, ktorý zvyčajne nastáva po konzumácii surového alebo zle spracovaného mäsa. Pásomnica v prípade konzumácie zreje v čreve človeka asi 2 – 3 mesiace, potom môže do prostredia vylučovať články s vajíčkami. 

Odporúčané
Prekvapivé, ale taktiež bizarné módne momenty v roku 2020: Philipp Plein urazil pozostalých Kobeho Bryanta či videohra Balenciaga Prekvapivé, ale taktiež bizarné módne momenty v roku 2020: Philipp Plein urazil pozostalých Kobeho Bryanta či videohra Balenciaga 1. januára 2021, 14:29

Podľa slov lekára sa zvyčajne cysticerkóza objavuje v tenkom čreve hostiteľa a telo prirodzene vylučuje vajíčka aj mŕtve pásomnice, čiže infekcia ostáva nepovšimnutá. No môžu sa objaviť aj v inej časti tela, napríklad v mozgu, mieche, srdci či v svaloch. Neliečená infekcia by podľa experta mohla v niektorých prípadoch vyústiť až do smrti.

Pacient priznal, že občas jedáva surové bravčové. Bolesť napokon pominula po liečbe parazitickej infekcie liekmi, bude teda v poriadku a snáď si začne mäso aj variť. Podľa lekára môžeme za bezpečné považovať mäso uvarené aspoň na teplote 65,5 °C alebo zmrazené na -24 °C na jeden deň, prípadne na -5 °C na aspoň tri dni. 

Domov
Zdieľať
Diskusia