V extrémnych prípadoch by takáto infekcia mohla spôsobiť aj smrť.
Lekár z taiwanského mesta Tchaj-čung varuje ľudí pred jedením surového bravčového mäsa. Jednému zo svojich pacientov totiž našiel vo svaloch lýtka pásomnicu. Špecialista na nákazlivé choroby v Asia University Hospital pacienta prijal pre bolesť v lýtkach, a keď mierne lieky na bolesť nezaberali, museli ho hospitalizovať, píšu Taipei Times.
Surové mäso je riziko
Röntgenové snímky pacientových lýtok ukázali biele predĺžené tvary, lekár napokon určil diagnózu cysticerkóza. Ide o zápal tkaniva, ktorý zvyčajne nastáva po konzumácii surového alebo zle spracovaného mäsa. Pásomnica v prípade konzumácie zreje v čreve človeka asi 2 – 3 mesiace, potom môže do prostredia vylučovať články s vajíčkami.
Podľa slov lekára sa zvyčajne cysticerkóza objavuje v tenkom čreve hostiteľa a telo prirodzene vylučuje vajíčka aj mŕtve pásomnice, čiže infekcia ostáva nepovšimnutá. No môžu sa objaviť aj v inej časti tela, napríklad v mozgu, mieche, srdci či v svaloch. Neliečená infekcia by podľa experta mohla v niektorých prípadoch vyústiť až do smrti.
Pacient priznal, že občas jedáva surové bravčové. Bolesť napokon pominula po liečbe parazitickej infekcie liekmi, bude teda v poriadku a snáď si začne mäso aj variť. Podľa lekára môžeme za bezpečné považovať mäso uvarené aspoň na teplote 65,5 °C alebo zmrazené na -24 °C na jeden deň, prípadne na -5 °C na aspoň tri dni.