Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. decembra 2020, 11:59
Čas čítania 4:30
Viktor Kniš

Otázky a odpovede: Je očkovanie proti koronavírusu povinné a môžem si vakcínu kúpiť na internete a pichnúť sám?

Otázky a odpovede: Je očkovanie proti koronavírusu povinné a môžem si vakcínu kúpiť na internete a pichnúť sám?
Zdroj: TASR - Jaroslav Novák
NEWS VAKCÍNA
Uložiť Uložené

Očkovanie na Slovensku je dobrovoľné. Strategický plán ministerstva zdravotníctva ráta so 4 fázami očkovania.

Najprv zdravotníci a ohrozené skupiny (avšak tiež politici a silové zložky), do Veľkej noci aj bežná populácia. Taký je slovenský plán očkovania proti koronavírusu. 

Človek, ktorý sa zaočkuje, je v takom bezpečí, že si potenciálne môže zložiť rúško. Vyhlásil to v TV Markíza prvý zaočkovaný Slovák – infektológ a odborník na tropickú medicínu Vladimír Krčméry. „Výborný pocit, je to moja sedemnásta vakcína,“ povedal pred kamerami známy lekár a dodal, že všetkým odporúča, aby sa dali zaočkovať.

V tomto článku si prečítaš:
  • Či bude očkovanie proti koronavírusu povinné
  • Ako proces očkovania prebieha
  • Prečo si nemôžeš kúpiť vakcínu z internetu
  • Ako je možné, že vedci vyvinuli vakcínu tak rýchlo a prečo je bezpečná
  • Prečo sa nemusíš báť vedľajších účinkov
  • Kedy sa budeš môcť zaočkovať aj ty

Vakcínu vyvinuli podozrivo rýchlo. Je vôbec bezpečná?

Skutočné dôvody, prečo bola vakcína vyvinutá tak rýchlo, zhrnulo ministerstvo zdravoníctva SR

  • Vývoj vakcíny sa stal absolútnou prioritou vo vedeckých a farmaceutických kruhoch
  • Pri vývoji vakcíny bolo možné nadviazať na výskum a vývoj vakcíny na ochorenie MERS
  • Spoločnosti a úrady zefektívnili procesy a znížili byrokratickú záťaž, síce s riskom, avšak nie na úkor bezpečnosti (napr. firmy začali s výrobou vakcín ešte pred finálnym schválením)
  • Kvôli závažnosti pandémie ľahko našli dobrovoľníkov na klinické testy

Vakcínu schválila aj Európska lieková agentúra, ktorá vysvetľuje, že všetky dôležité fázy predklinického a klinického skúšania prebehli v riadnej dĺžke, aj keď na nich pracovali paralelne. 

Otázky a odpovede:
Zdroj: MZ SR

Prekonal som koronavírus, mal by som sa dať zaočkovať? 

Na očkovanie budú mať na Slovensku ľudia možnosť prihlásiť sa 90 dní po prekonaní koronavírusu. Človeku, ktorý Covid-19 prekoná, sa v tele vytvoria protilátky, vďaka ktorým je neskôr telo istý čas schopné bojovať s vírusom bez pomoci. 

„Je predpoklad, že keď človek prekoná koronavírus, najbližší mesiac, dva, tri koronavírus určite nedostane. Otázne je, koľko imunita po prekonaní koronavírusu pretrváva. To je vec prebiehajúcich štúdií,“ povedal Refresheru lekár Visolajský. 

Ako prebieha očkovanie?

Registrácia na očkovanie bude prebiehať podobne ako na PCR testy, bude potrebné vyplniť formulár na korona.gov.sk a počkať na potvrdzujúcu SMS s dátumom a časom. 

Pred zaočkovaním absolvujú pacienti na Slovensku antigénový test. Očkovať sa totiž môžu len tí, ktorí aktuálne neprekonávajú ochorenie Covid-19. Testy na protilátky (v určitom počte ich majú tí, ktorí ochorenie prekonali) sú zatiaľ predmetom diskusie.

Vakcína sa podáva do ramena, v dvoch dávkach s odstupom 21 dní. Je určená pre dospelých nad 18 rokov. Po vpichu počká pacient 30 minút na mieste, keby sa prejavili nežiadúce účinky.

Ako vakcína funguje? 

Existujú rôzne typy vakcín. Tzv mRNA vakcína od Pfizer a BioNTech  má pripraviť organizmus na obranu voči infekcii. Koronavírus používa na vstup do buniek tzv. spike proteín. Vakcína obsahuje genetickú informáciu (mRNA) na jeho tvorbu. Imunitný systém vďaka tomu v prípade nákazy rozpozná spike proteín ako cudzí a spustí obrannú reakciu. Spike proteín je len malou časťou vírusu a nie je schopný vyvolať infekciu COVID-19.

Vakcína od Pfizeru a BioNTechu je podľa dát z klinického testovania  maximálne účinná po týždni až dvoch od podania druhej dávky, uvádza New York Times. Vakcína od týchto výrobcov je účinná bez ohľadu na vek či váhu pacienta. 

Riaditeľ Neuroimunologického ústavu SAV Norbert Žilka má skúsenosti s vývojom vakcín. V tomto videu vysvetľuje, ako vakcíny fungujú a ako sa odlišujú.

Odkiaľ máme na Slovensku vakcíny? 

Členské štáty Európskej únie si vakcíny objednávajú spoločne. Následne sa pomerovo podľa počtu obyvateľov rozdelí aj počet ampuliek. Z celkového počtu vyrobených vakcín dostane v rámci EÚ Slovensko 1,22 % vakcín. Únia celkovo prerozdelí približne 2,8 miliárd dávok. 

Vakcíny od Pfizer a BioNTech nebudú jediné, ktorými sa na Slovensku bude očkovať. EÚ podpísala dohody o dodávke aj so spoločnosťami AstraZeneca, Sanofi-GSK, Johnson & Johnson,Moderna a CureVac. Slováci nebudú mať na výber očkovaciu látku, všetky, ktoré budú schválené Európskou liekovou agentúrou sa považujú za rovnako bezpečné. 

Charakteristika vakcín a stav vývoja k začiatku decembra 2020
Charakteristika vakcín a stav vývoja k začiatku decembra 2020 Zdroj: MZ ČR

Platí sa za očkovanie? 

Nie. Očkovanie na Slovensku je zadarmo, ministerstvo zdravotníctva umožní zaočkovať sa každému občanovi Slovenska, ktorý je držiteľom zdravotného poistenia. 

Môžem si kúpiť vakcínu na internete a pichnúť si ju sám?

Domov
Zdieľať
Diskusia