Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. decembra 2020, 18:26
Čas čítania 1:02
Adam Novosad

Akoby ste mali dieťa-kyborga. Vedci prvýkrát našli mikroplasty v placente

NEWS DETI
Uložiť Uložené

Výskumná štúdia priniesla nečakané výsledky, keď prvýkrát našla mikroplasty priamo v placente.

Náš život si dnes nevieme predstaviť bez mikroplastov. Aj keď tieto miniatúrne častice ani voľným okom nezahliadneš, v súčasnosti prenikli do takmer každej oblasti bežného života.

Skupina talianskych gynekológov preto prišla s nápadom preskúmať placentu viacerých tehotných žien, či mikroplasty dokázali preniknúť priamo do nej a mohli by potenciálne ovplyvniť vývoj dieťaťa, upozorňuje The Guardian.

Štúdia dopadla tak, ako sa predpokladalo. Spomedzi šiestich tehotných žien našli vedci stopy mikroplastov v placente štyroch z nich. V tejto placente zaznamenali približne desiatku častíc mikroplastov, ale keďže celkovo otestovali len po štyri percentá placenty, netrúfajú si odhadovať, aké veľké množstvo mikroplastov sa v nej skutočne vyskytuje.

Výsledok je prelomový najmä preto, že mikroplasty sme v placente našli vôbec prvýkrát v histórii, a tak sa zrejme spustí kolotoč dodatočných výskumov a štúdií. Momentálne nie je jasné, aký konkrétny vplyv môže mať prítomnosť týchto častíc v placente na samotný vývoj a zdravie bábätka v matkinom bruchu. Vedci však vyjadrili obavu, že by mohli niektoré oblasti vývoja brzdiť.

Odporúčané
Prezident Slovenskej lekárskej komory: Ak sa bude pandemická situácia vyvíjať ako doteraz, Slovenské zdravotníctvo skolabuje Prezident Slovenskej lekárskej komory: Ak sa bude pandemická situácia vyvíjať ako doteraz, Slovenské zdravotníctvo skolabuje 22. decembra 2020, 16:07

Gynekológ Antonio Ragusa, ktorý viedol výskumný tím analyzujúci tieto placenty, vyjadril obavu o to, ako bude rodenie detí vyzerať v budúcnosti.

Vraj boli matky v štúdii z výsledkov šokované a on sám tieto deti prirovnal ku kyborgom. „Je to ako mať dieťa-kyborga, ktoré už nie je zložené len z buniek človeka, ale zo zmesi biologického a anorganického materiálu,“ okomentoval závery štúdie.

Domov
Zdieľať
Diskusia