Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. decembra 2020, 17:08
Čas čítania 1:40
Martin Mičuda

Nový americký hyperšport s výkonom až 1 841 koní sľubuje maximálnu rýchlosť cez 500 km/h

Nový americký hyperšport s výkonom až 1 841 koní sľubuje maximálnu rýchlosť cez 500 km/h
Zdroj: <a rel="nofollow noopener" target="_blank" href="https://www.hennesseyspecialvehicles.com/2021-venom-f5/" onclick="gaTrack('article', 'bottom', 'source');">hennesseyspecialvehicles.com</a>
TECH
Uložiť Uložené

Hennessey predstavilo avizovaný hyperšport Venom F5.

Spoločnosť Hennessey je známa nielen vďaka rôznym tuningovým počinom, ale i vďaka snahe o zdolanie rýchlostných rekordov. Z fabriky v Texase tak odstupom času začali vychádzať nielen upravené modely iných značiek, ale aj vlastné superautá s cieľom zapísať sa do Guinnessovej knihy rekordov. Spomeňme tak model Venom GT, ktorý v roku 2014 prekonal Veyron Super Sport a stal sa najrýchlejším automobilom planéty. 

 
V roku 2017 nám značka ukázala predobraz chystaného hyperšportu, ktorý posunie latku opäť vyššie. Ide o model Venom F5, no a práve v uplynulých hodinách spoznávame jeho sériovú podobu a všetky podrobnosti. F5-ka už nestavia na základoch iného vozidla (GT bol upravený Lotus Exige). 

hennessey
Zdroj: www.hennesseyspecialvehicles.com

Ako je zvykom pri hyperšportoch, kabína je nízka a natlačená čo najviac dopredu kvôli motoru za ňou. Mimoriadne nízko je aj predná kapota, z ktorej doslova v rohoch vystupujú blatníky. Samozrejme, dizajn je do čo najväčšej miery prispôsobený aerodynamike. Zadné partie plynulo nadväzujú na pomaly klesajúcu líniu strechy. Výfuky sú pomerne vysoko, prakticky medzi koncovými svetlami. Na spodku je obrovský difúzor.

Odporúčané
Najvýkonnejší štvorvalec na svete nám vyrazil dych. Mercedes-AMG CLA 45 S je doslova kompaktný superšport Najvýkonnejší štvorvalec na svete nám vyrazil dych. Mercedes-AMG CLA 45 S je doslova kompaktný superšport 1. novembra 2020, 16:40


Jednotlivými tvarmi a líniami sa nový Venom F5 podobá na iné superšportové modely, i keď podoba je čisto náhodná. Istú inšpiráciu je ale badať aj v kokpite, ktorý je veľmi minimalistický – stredový panel obsahuje len najzákladnejšie ovládacie prvky, výduchy ventilácie a vystupujúci displej multimediálneho prostredia na vrchu.

 
Všetko podstatné sa nachádza na futuristicky tvarovanom volante s chýbajúcou vrchnou časťou venca. Týmto riešením odkazuje Hennessey na okruhové počiny a zároveň zlepšuje výhľad na digitálne budíky. Športové sedadlá disponujú škrupinovým tvarom s veľmi tenkou konštrukciou, použité sú ale bežne bezpečnostné pásy. 

hennessey
Zdroj: www.hennesseyspecialvehicles.com

Nepochybne, najdôležitejšie je to, čo sa nachádza za samotným kokpitom. O pohon novinky sa stará dvakrát preplňovaný 6,6-litrový osemvalec. Opäť ide o vlastný vývoj, čoho výsledkom je váha len 289 kilogramov a výkon až 1 354 kW / 1 841 koní a 1 617 Nm. Tieto údaje sú o to zaujímavejšie, keď napíšeme, že sila putuje cez 7-stupňovú semi-automatickú prevodovku výhradne len na zadné kolesá.

Vďaka rozsiahlemu použitiu uhlíkových komponentov pozoruhodný údaj reprezentuje aj samotná váha – suchá hmotnosť je len 1 360 kilogramov. Rýchlostné parametre sú nasledovné. Nový Venom F5 zrýchli z pokoja na 100 km/h len za 2,6 sekundy, na dvestovke je za 4,7 sekundy, no a maximálna rýchlosť má byť za magickou hranicou 500 km/h! 

 
V tomto bode sa dostávame k označeniu F5, ktorý odkazuje na najvyšší stupeň klasifikačnej stupnice sily tornáda. F5 zároveň reprezentuje aj názov jedného z jazdných režimov, no a práve výhradne v rámci neho dokáže Venom F5 pokoriť spomínanú rýchlostnú hranicu. Hennessey plánuje Venom F5 vyrábať od budúceho roka, a to v počte len 24 exemplárov. Ceny ešte špecifikované neboli.

Domov
Zdieľať
Diskusia