Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. decembra 2020, 15:07
Čas čítania 5:36
Marián Mauik Biel

REFRESHER Smartfón roka. Toto sú najlepšie mobily podľa redakcie aj čitateľov

REFRESHER Smartfón roka. Toto sú najlepšie mobily podľa redakcie aj čitateľov
TECH APPLE HUAWEI SAMSUNG XIAOMI
Uložiť Uložené

Pre niekoho to budú jasní favoriti, iného prekvapia. Tieto modely nás počas roka oslovili najviac.

Končí sa veľmi neštandardný rok. Pandémia nabúrala plány úplne každému. Jednotlivcom, ale aj firmám. Aj napriek tomu všetkému si výrobcovia smartfónov nedali prestávku a v roku 2020 uviedli na trh desiatky noviniek. Z nich mnohé vystupovali z radu svojimi funkciami alebo dizajnom.

Odporúčané
Státisíce ľudí hlasovaním rozhodli, že na kvalite kamery v mobile až tak nezáleží Státisíce ľudí hlasovaním rozhodli, že na kvalite kamery v mobile až tak nezáleží 4. decembra 2020, 16:38

Rukami nám prešlo množstvo z nich a občas sa našiel unikát, ktorý si zaslúži ocenenie. Prvý ročník REFRESHER Smartfón roka okrem udeľovania ocenenia v piatich kategóriách prináša aj cenu čitateľov. Traja z nich si odnesú aj hodnotné ceny od spoločnosti Samsung. 

REFRESHER Smartfón roka za ľudovú cenu (do 250 eur)

POCO X3

Víťazom v kategórii, kde veľkú úlohu hrala čo najnižšia cena si odnáša POCO X3. Vo verzii so 6/64 GB pamäťou sa predáva za neuveriteľných  230 eur. Až by si človek pomyslel, že ide o nejakú napodobeninu. V skutočnosti to je už tretia generácia mobilu od firmy, ktorá sa len nedávno osamostatnila a dovtedy bola dcérskou známej spoločnosti Xiaomi.

Odporúčané
Xiaomi Poco X3 NFC je novinka za neuveriteľnú cenu. Výbavou sa vyrovná dvojnásobne drahším konkurentom Xiaomi Poco X3 NFC je novinka za neuveriteľnú cenu. Výbavou sa vyrovná dvojnásobne drahším konkurentom 8. septembra 2020, 13:12

POCO X3 je víťazom preto, že na trhu nenájdeš mobil s takto štedro nadelenou výbavou za cenu pod tristo eur. Pri zozname parametrov by sme skôr tipovali cenovku okolo 400 eur. Vybavený je 6,67-palcovým full HD LCD displejom s obnovovacou frekvenciou 120 Hz, procesorom Snapdragon 732G a 6 GB operačnej pamäte. Vo svojej cenovej kategórii má jeden z najlepších fotoaparátov a aj slušnú ultraširokouhlú kameru. Zvyšné dva snímače sú skôr do počtu.

Nechýba mu 3,5 mm jack konektor, slot na microSD kartu, čítačka odtlačkov na bočnom tlačidle a dokonca až 5 160 mAh batéria s podporou rýchleho nabíjania. To všetko v príjemnom dizajne. Jednoducho slušný mobil strednej triedy, ale za polovicu očakávanej ceny.

POCO X3
POCO X3 Zdroj: POCO

REFRESHER Smartfón roka strednej triedy (do 500 eur)

Xiaomi Mi 10T Pro

Xiaomi Mi 10T Pro je podľa redakcie REFRESHER to najlepšie, čo sa tento rok objavilo na našom trhu za ešte vcelku prijateľný peniaz. Ale hlavne je to znova mobil s výbavou omnoho drahších konkurentov. V podstate až na jeden komponent je to smartfón, za ktorý by si inak platil o pekných pár stoviek viac.

Xiaomi Mi 10T Pro
Xiaomi Mi 10T Pro Zdroj: Xiaomi

Tým jediným rozdielom je použitie LCD a nie Oled displeja. Po trojtýždňovom používaní sme zistili, že sme boli predpojatí. Xiaomi použil vynikajúci displej typu LCD, ktorý má až 144 Hz obnovovaciu frekvenciu. To je stále rarita a takto plynulú obrazovku má len pár herných smartfónov. Mi 10T Pro je však klasický elegantný smartfón s prémiovou výbavou. Napríklad používa najnovší Snapdragon 865, teda zatiaľ to najvýkonnejšie vo svete Androidov.

Odporúčané
Xiaomi predstavuje novú vlajkovú loď s optikou Leica. Xiaomi 14 prináša o 32 % lepší výkon a výrazne nižšiu spotrebu energie Xiaomi predstavuje novú vlajkovú loď s optikou Leica. Xiaomi 14 prináša o 32 % lepší výkon a výrazne nižšiu spotrebu energie 15. marca 2024, 12:00

Za 500 eur ponúka veľmi slušnú 108 Mpix kameru, ktorá síce trochu zaostáva. Ale iba pri porovnaní s úplnou špičkou na trhu s dvojnásobnou cenou. To všetko poháňa až 5 000 mAh batéria. Víťazom tejto kategórie sa stal preto, lebo ak sme chceli nájsť čo najbližšieho kvalitatívne podobného konkurenta, dostávali sme sa minimálne na sumu 650 eur.

Xiaomi Mi 10T Pro
Xiaomi Mi 10T Pro Zdroj: Xiaomi

REFRESHER Smartfón roka prémiovej triedy (do 750 eur)

OnePlus 8T

V tejto kategórii už bolo rozhodovanie náročné. Tento rok sa na pulty obchodov dostalo viacero veľmi zaujímavých kúskov. Nakoniec si cenu  v kategórii REFRESHER Smartfón roka prémiovej triedy odnáša OnePlus 8T. Jeho cena sa už pohybuje pod 650 eur, takže by človek očakával skôr lepšiu strednú triedu. Preto nás veľmi milo prekvapilo ako sa v ňom spája výkon, praktickosť a ešte aj náš najobľúbenejší softvér.

OnePlus si už stihlo vybudovať dobré meno. Aj napriek tomu, že za rok predstaví v podstate len jeden model. Posledné roky to trochu rozšíril a uvádza vždy jarnú novinku a potom jej jesennú upravenú edíciu. Tento rok pridal výrobca aj nový cenovo dostupnejší rad Nord.

OnePlus 8T
OnePlus 8T Zdroj: OnePlus

Model 8T je teda niečo medzi 8 a 8 Pro z jari. Stále má Amoled 120 Hz displej, hoci už „len“ s full HD rozlíšením. Ale na uhlopriečke 6,55 palca nám prišiel stále veľmi jemný. Znova plná výbava so Snapdragonom 865, 8 alebo 12 GB RAM. Škoda, že už s tou modernou filozofiou, ktorá zakazuje slot pre microSD kartu či 3,5 mm jack. Víťazom tejto kategórie je aj pre svoju 48 Mpix kameru s výbornými výsledkami cez deň aj v šere a slušná je aj širokouhlá 16 Mpix kamera. Občas sme sa pohrali aj s 5 Mpix macro fotoaparátom, ale štvrtý čiernobiely snímač nám prišiel už zbytočný.

Odporúčané
Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia) Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia) 13. februára 2024, 9:30

Naopak extra praktické je až 65W rýchlonabíjanie. Stačí ranná polhodinová sprcha a mobil bol nabitý z 10 na takmer 100 percent. A áno, v balení je adaptér s plnou rýchlosťou. Za spomenutie stojí ešte nadstavba Androidu s názvom Oxygen OS. Nájdeš ho exkluzívne len na OnePlus a je to jednoducho najlepšia skúsenosť so systémom Android. Prehľadná, elegantná a hlavne kopec praktických doplnkových funkcií. Aj pre toto sa stáva OnePlus 8T víťazom prémiovej kategórie.

OnePlus 8T
OnePlus 8T Zdroj: OnePlus

REFRESHER Smartfón roka bez kompromisov

Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G

V kategórii, kde je jedinou podmienkou byť v čo najviac parametroch najlepší bez ohľadu na cenu asi mnohí očakávali novinku od Applu. Je pravda, že iPhone 12 Pro Max je po všetkých stránkach perfektný mobil. Ale ak sa na to pozrieme pragmaticky, tento rok prišiel ešte o kúsok lepší model. Víťazom tejto kategórie sa stáva Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G.

Dôvod je pomerne jasný. Displej? Minimálne v top 3 tohto roku. Jemný, veľký Amoled s 2K rozlíšením, 120 Hz a vysokým jasom. Výkon? Exynos 990, ktorý zvláda úplne všetko, hoci verziu so Snapdragonom 865+ by sme videli radšej. Čítačka prstov a tváre? Je tam. Odolnosť voči vode? Samozrejme. Slot na pamäťovú kartu? Áno. Výdrž batérie? Prakticky dvojdňová. Fotoaparáty? Tri. A všetky s perfektnými výsledkami vo všakovakých podmienkach. Hlavne pri HDR záberoch a portrétoch. K tomu úžasná stabilizácia videa. Dizajn? Výrazný a zaujímavý, hlavne v bronzovej farbe (hoci zakrivenie displeja by sme oželeli). Nech sa na to pozeráme akokoľvek, vo všetkom patrí k tomu najlepšiemu na trhu.

Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G
Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G Zdroj: Samsung

Ale ešte pridáva unikátnosť – digitálne pero S-Pen. Nie je to nevyhnutnosť. Ale keď si človek na to zvykne, je to na nezaplatenie. Najviac sme si obľúbili poznámky na vypnutom displeji a presnú prácu s textom. Občas sa veľmi zišla spúšť fotoaparátu v pere. To všetko navyše v cene už pod 1 000 eur, čo je tiež nemalá výhoda.

Odporúčané
Samsung predstavil novú vlajkovú loď. Novinky z legendárnej série S využívajú umelú inteligenciu už takmer na všetko Samsung predstavil novú vlajkovú loď. Novinky z legendárnej série S využívajú umelú inteligenciu už takmer na všetko 18. januára 2024, 14:30

Je samozrejmé, že to nebude ideálny smartfón pre každého. Hlavne pre jeho rozmery. Ale kto hľadal niečo, čo „má všetko“ a ešte aj vo výbornej kvalite, musel mu tento rok vyjsť Galaxy Note 20 Ultra 5G.

Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G
Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G Zdroj: Samsung

REFRESHER Smartfón roka – najlepší fotomobil

Huawei Mate 40 Pro

Fotenie sa stalo aj vďaka smartfónom jednou z najpoužívanejších funkcií, koníčkov, zvykov. Jednoducho každý fotí stále a všetko. Možno až príliš často a bez nejakého nápadu či konceptu. Nehovoriac o kvalite. Ako sme už písali, ak človek všetky svoje diela zverejňuje len na sociálnej sieti, kvalita fotoaparátu nie je až taká zásadná.

Ak si ale fotografický nadšenec a klasický fotoaparát z takých či onakých dôvodov nepoužívaš, tento rok si najlepšie zábery podľa nás urobil na Huawei Mate 40 Pro. Víťazom kategórie najlepší fotomobil sa stal aj pre to, že ide o výborne vybavený a elegantný smartfón, ktorému k dokonalosti chýba len nižšia cena a Google ekosystém. Ale, samozrejme, hlavne pre štvoricu jeho kamier.

Huawei Mate 40 Pro.
Huawei Mate 40 Pro. Zdroj: Marián Biel

Huawei Mate 40 Pro má primárny 50 Mpix snímač s perfektnou ostrosťou a dynamickým rozsahom. Vďaka jeho rozmerom sme s nim mali výborné výsledky v šere a zvláda aj prirodzený bokeh. Podobne ultraširokouhlá 12 Mpix kamera podávala veľmi dobré výsledky bez deformácii na okrajoch, hoci záber nie je taký široký ako u niektorých konkurentov. A občas sa zišiel aj 5-násobný optický zoom. To je stále dosť rarita medzi mobilmi.

Odporúčané
Vybíja sa tvoj MacBook príliš rýchlo? Vďaka týmto 6 tipom ti batéria vydrží dlhšie Vybíja sa tvoj MacBook príliš rýchlo? Vďaka týmto 6 tipom ti batéria vydrží dlhšie 14. januára 2024, 9:00

Navyše aj 13 Mpix predná kamera patrí k tomu najlepšiemu. Hlavne pre možnosť robiť ultraširokouhlé selfie. Huawei ešte vylepšil kvalitu videa a jeho stabilizácie a pridal pár funkcií, ako sledovanie pohyblivého objektu bez hýbanie mobilom alebo zvukový zoom.

Huawei Mate 40 Pro
Huawei Mate 40 Pro Zdroj: Huawei

REFRESHER Smartfón roka podľa čitateľov

iPhone 12 mini

Do hlasovania o najlepší alebo najpopulárnejší smartfón roka podľa čitateľov REFRESHERA sa zapojilo 1 467 ľudí. K prekvapeniu nedošlo a prakticky drvivú väčšinu hlasov si odniesli tohtoročné top modely od Applu a Samsungu. Hoci ešte deň pre ukončením hlasovania to vyzeralo na výhru Samsungu Galaxy Note 20 Ultra 5G, nakoniec to dopadlo inak. Zjavne počas posledných hodín prišlo mnoho Apple fanúšikov a výsledky sa posunuli iným smerom.

Nakoniec sa tak víťazom kategórie REFRESHER Smartfón roka podľa čitateľov stáva iPhone 12 Mini so ziskom 14,2 percenta.

IPhone 12 Pro Max a iPhone 12 mini.
IPhone 12 Pro Max a iPhone 12 mini. Zdroj: Refresher/Marián Biel

Niet sa čo čudovať, tento model má kopec benefitov, ktoré nie sú až také bežné. V prvom rade je to najmenšia vlajková loď na trhu. A okrem iPhonu SE aj rozmerovo najmenší smartfón spomedzi všetkých renomovaných značiek. Pritom stále ponúka ten istý procesor a aj hlavný fotoaparát ako ten najdrahší iPhone. Nehovoriac o tom, že ide o najlacnejší nový iPhone, hoci stále pri jeho cene okolo 800 eur patrí k tým drahým kúskom na trhu. Aj kvôli výsledkom tohto hlasovania kde 12 mini predbehol dvojnásobne drahší 12 Pro max veríme, že to bude jeden z najpredávanejších iPhonov za posledné roky.

iPhone 12 mini
iPhone 12 mini Zdroj: Apple

A víťazom čitateľskej súťaže sa stáva...

Týmto chceme ešte raz poďakovať spoločnosti Samsung Electronics Czech and Slovak, ktorá prvý ročník týchto ocenení okorenila aj troma hodnotnými cenami pre čitateľov.

Odporúčané
Nenápadný dizajn, 4 ochranné vrstvy a jednoduchá aplikácia. Tieto kryty účinne chránia objektív pred poškriabaním aj prasknutím Nenápadný dizajn, 4 ochranné vrstvy a jednoduchá aplikácia. Tieto kryty účinne chránia objektív pred poškriabaním aj prasknutím 9. januára 2024, 16:30

Každý hlasujúci mal pridelené číslo podľa toho v akom poradí sa do súťaže pripojil. Potom ho pomocou generátora náhodných čísiel vylosoval šéfredaktor REFRESHERA Matúš Baňovič. K zoznamu hlasujúcich nemal prístup, čím sa dodržala objektivita hlasovania.

Samsung Galaxy S20 FE vo farbe Cloud Navy v hodnote 649 eur vyhráva Vojtech Barczi.

Samsung Galaxy Buds Live vo farbe Mystic Black v hodnote 189 eur vyhráva Zuzana Hunková.

Samsung Galaxy Fit 2 v červenej farbe v hodnote 49 eur Matúš Melicherčík.

Gratulujeme!

Víťazov budeme čo najskôr kontaktovať.

Domov
Zdieľať
Diskusia