Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. januára 2023, 12:45
Čas čítania 2:21
Peter Vnuk

Nový MacBook bude stáť až 6 000 eur. Apple predstavil aj nový Mac Mini a dva výkonné procesory

Nový MacBook bude stáť až 6 000 eur. Apple predstavil aj nový Mac Mini a dva výkonné procesory
Zdroj: apple.com
TECH APPLE MACBOOK MODERNÉ TECHNOLÓGIE POČÍTAČOVÉ APLIKÁCIE TECHNOLOGICKÉ NOVINKY
Uložiť Uložené

M2 Pro má byť v MacBooku Pro až o 80 percent výkonnejší ako Core i9 od Intelu.

Spoločnosť Apple predstavila na začiatku roka 2023 dva high-endové procesory M2 Pro a M2 Max, ktoré bude vkladať do 14- a 16-palcových notebookov. SoC M2 Pro má 12 jadier pre samotný procesor a 19 grafických jadier. M2 Max ide ešte ďalej a počet grafických jadier zvyšuje až na 38 a má tiež väčšiu L2 cache. Preto zrejme profesionáli pracujúci s grafikou siahnu najmä po strojoch s M2 Max.

Adresovateľná operačná pamäť je pri prvom čipe na úrovni do 32 GB a druhý dokáže zvládnuť až do 96 GB. Oba procesory majú pôsobivých 67 miliárd tranzistorov, čo je o 10 miliárd viac, ako má M1 Max, a trojnásobok v porovnaní so základným M2.

M2, m2 max, procesor
Zdroj: YouTube/Apple

Zaujímavé je, že nové procesory obsahujú novú generáciu Secure Enclave, čo je systém na hardvérové manažovanie šifier a pre bezpečnosť je izolovaný od hlavného procesora. Neural Engine zasa prináša podporu úloh založených na strojovom učení s rýchlosťou 15,8 bilióna operácií za sekundu. To je o 40 percent rýchlejšie ako predošlá generácia a znamená to podporu rozpoznávania hlasu, analýzy videí, spracovania obrazu a podobne.

Odporúčané
Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia) Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia) 13. februára 2024, 9:30

Pri spracovaní animácií v apke Motion majú byť nové procesory o 80 percent výkonnejšie ako Core i9 od Intelu použité v minulosti a o 20 percent výkonnejšie v porovnaní s predošlou generáciou. Vo Photoshope to má byť 80 percent voči i9 a 40 percent oproti predchodcovi.

modelový rad Apple, M2
Zdroj: YouTube/Apple

S novými procesormi nové notebooky

Spolu s novými procesormi verejnosti predstavili tiež počítače, ktoré ich budú využívať. Ide o MacBook Pro, ktorý bude stáť v 14" verzii dvetisíc dolárov, no s maximálnou výbavou, čo znamená procesor M2 Max, 96 GB RAM a 8 TB úložisko, Apple hovorí o cene 6 300 dolárov. Väčší variant so 16" uhlopriečkou stojí v základe 2 500 dolárov a pri rovnakej maximálnej konfigurácii sa dostaneš na 6 500 dolárov.

Výdrž v prevádzke na batériu má byť pôsobivých 22 hodín a Apple zdôrazňuje, že ide o najdlhšiu výdrž, akú kedy Mac mal. Displej je typu Liqiud Retina XDR a obraz na externý monitor dokáže prostredníctvom HDMI poslať v rozlíšení 8K pri frekvencii 60 Hz alebo 4K a 240 Hz. Notebook má štyri porty Thunderbolt, podporu MagSafe 3 a – pre niekoho možno prekvapko – port jack 3,5 mm. Nechýba mu dokonca ani port na pamäťové karty SD.

macbook pro, M2
Zdroj: YouTube/Apple

Nové MacBooky s procesormi M2 Pro a M2 Max majú byť v predaji od 24. januára a majú byť vyrobené zo 100-percentných recyklovaných materiálov vrátane hliníka v konštrukcii a vzácnych kovov v magnetoch.

Nový Mac Mini

Spolu s procesormi a notebookmi uzrel svetlo sveta aj nový Mac Mini. Kompaktný stolový počítač bude ponúkať možnosť zvoliť si pri kúpe nový čip M2 Pro. Mal by byť relatívne lacnou alternatívou k high-endovému Mac Studio (ktorý zatiaľ M2 Pro a M2 Max nepodporuje), ktorý mieri na „profesionálnejších profesionálov“. Apple pri tomto počítači zdôrazňuje schopnosť streamovať súčasne dva streamy videa v rozlíšení 8K s frekvenciou 30 Hz alebo 12 streamov v rozlíšení 4K a takisto pri frekvencii 30 Hz.

Odporúčané
Vybíja sa tvoj MacBook príliš rýchlo? Vďaka týmto 6 tipom ti batéria vydrží dlhšie Vybíja sa tvoj MacBook príliš rýchlo? Vďaka týmto 6 tipom ti batéria vydrží dlhšie 14. januára 2024, 9:00

Výkon v jednotlivých aplikáciách udávajú na prezentácii v násobkoch. Mac Mini s M2 Pro má byť v Affinity Photo rýchlejší dvaapolkrát, vo Final Cut Pro 4,2-krát a 2,8-násobne rýchlejší je v hre Resident Evil Village v porovnaní s predchodcom.

Mac mini
Zdroj: YouTube/Apple

Okrem USB-C, HDMI, eternetu a portov Thunderbolt tu nájdeš aj podporu USB-A a jack 3,5 mm. V oblasti bezdrôtovej konektivity je to Wi-Fi 6E a bluetooth 5.3. Cenovka začne na úrovni približne 600 dolárov, čo má byť o stovku lacnejšie ako predchodca z roku 2020. Plná konfigurácia to dotiahne na približne 4 100 dolárov. Dátum príchodu na trh je aj v tomto prípade 24. január.

Domov
Zdieľať
Diskusia