Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. decembra 2020, 14:30
Čas čítania 3:58
Vladimíra Púpavová

Krachy, ktoré spôsobila pandémia. Skončila letecká spoločnosť aj šperky, ktoré pobúrili Slovensko

Krachy, ktoré spôsobila pandémia. Skončila letecká spoločnosť aj šperky, ktoré pobúrili Slovensko
Zdroj: Go2Sky
REFRESHER EKONOMIKA
Uložiť Uložené

Každý príbeh firmy, kde sa začne skloňovať slovo krach, je smutný. Tento rok však mnohé slovenské spoločnosti končia pre nepredvídateľnosť okolo situácie pandémie koronavírusu. Odborníci odhadujú, že budúci rok budú bankroty firiem časté.

Napriek tomu, že sa svetová ekonomika nachádza v najneistejších vodách, od poslednej svetovej vojny, dôsledky, ktoré spôsobujú najrôznejšie opatrenia proti pandémii koronavírusu po celom svete pocítime naplno až v roku 2021. Odhadujú to viacerí významní ekonómovia sveta. 

Ohrozené firmy

Je to logické, vzhľadom na to, že mnohé spoločnosti ešte čerpajú alebo dofinancujú svoje prevádzky z vlastnej rezervy. Problémy nastanú, keď sa im tieto peniaze minú. Poradenská spoločnosť Bisnode už v roku 2019 varovala pred mnohými nezdravými slovenskými spoločnosťami. Podľa jej analýzy malo v tom čase podnikať až 31 977 rizikových firiem a ďalších 1 592 firiem, ktorým hrozil úpadok. Celkovo vtedy Bisnode preveroval 217 563 firiem na Slovensku. Analýza podnikateľskej základne tak ukázala, že krachom je na našom trhu ohrozená každá šiesta firma.

Odporúčané
Podnájom je bez záväzkov, no vyhadzovanie peňazí. Na hypotéku potrebujú úspory, ktoré nemajú. Ako riešia bývanie mladí ľudia Podnájom je bez záväzkov, no vyhadzovanie peňazí. Na hypotéku potrebujú úspory, ktoré nemajú. Ako riešia bývanie mladí ľudia 12. decembra 2020, 14:28

Aj táto analýza vznikla na základe toho, že sa očakávalo, že sa skončí takzvaný ekonomický cyklus. Mnohí ekonómovia posledné dva roky varovali, že čoskoro nastane pokles. No na enormné výpadky, ktoré so sebou priniesol koronavírus, neboli pripravené ani najsilnejšie svetové trhy. Každá krajina sa so svojou ekonomickou situáciou vyrovnáva podľa svojich možností.

Na Slovensku zatiaľ podniky siahajú viac po čiastočnom prepúšťaní svojich zamestnancov alebo znižovaním nákladov. Medzi najohrozenejšie podniky patria najmä tie z gastrobiznisu, cestovného ruchu a najrôznejšieho kultúrneho charakteru. Na Slovensku je 12-tisíc gastropodnikov, ktoré zamestnávajú približne 50-tisíc ľudí. Odhad je, že až 40 percent budúci rok neprežije.

Firmy ešte stále mohli žiadať o dočasnú ochranou pred konkurzom, táto možnosť zatiaľ platí do konca roka. Niektorým žiadateľom sa zrejme skončí už budúci rok a to môže spôsobiť nárast bankrotov. 

Odporúčané
Hypotéka je záväzok na celý život, no podnájmov je málo a sú drahé. Ako mladí riešia bývanie? Hypotéka je záväzok na celý život, no podnájmov je málo a sú drahé. Ako mladí riešia bývanie? 12. novembra 2020, 13:56

Zázračné oživenie, (ne)skutočný krach

Ako prvý veľký zamestnávateľ ohlásil v marci hromadné prepúšťanie nábytkársky Decodom. Až 903 zamestnancov z 1170 pracovníkov, malo zostať na úrade práce. Slovenská spoločnosť to zdôvodňovala tým, že vládou oznámené ekonomické opatrenia sú nedostatočné a pokrývajú iba zlomok nákladov firmy.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 92549 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ktorá slovenská letecká spoločnosť skrachovala a prečo
  • Ktorá klenotnícka firma na Slovensku skončila
  • Prečo skončila známa firma, ktorá vyrábala turistické potreby a oblečenie
Domov
Zdieľať
Diskusia