Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. novembra 2020, 13:56
Čas čítania 6:40
Vladimíra Púpavová

Hypotéka je záväzok na celý život, no podnájmov je málo a sú drahé. Ako mladí riešia bývanie?

Hypotéka je záväzok na celý život, no podnájmov je málo a sú drahé. Ako mladí riešia bývanie?
Zdroj: Vizualizácia/JTRE
REFRESHER HYPOTÉKA NEHNUTEĽNOSTI
Uložiť Uložené

Hypotéka je jeden z najvážnejších záväzkov pre mladých ľudí. Podmienky na jej získanie sú každý rok prísnejšie a náročnejšie. Oplatí sa ešte celoživotné zadlženie alebo je vyhodnejšie využívať podnájom?

Otázka bývania je jedna z najvážnejších v živote každého človeka. V princípe každý musí niekde bývať, ale je len na ňom či uprednostní bývanie vo vlastnom alebo využije možnosť podnájmu.

Mladí manželia Michal a Eva z Bratislavy riešia otázku bývania, tak ako tisíce ich rovesníkov. „Pracujem ako pedagóg a moja partnerka je zdravotná sestra. Získať bývanie v hlavnom meste pre nás nie je jednoduché,“ hovorí Michal.

Ich príjmy sú pomerne nízke. Ůver, ktorý môžu od banky získať pokryje maximalne jednoizbový byt v okrajovej časti mesta. 

Obaja pracujeme v centre, preto uvažujeme, či sa nám vlastné bývanie oplatí. Ak si kúpime byt, budeme musieť každý deň straviť podstatnú časť dňa prepravou do práce a z práce,“ opisuje mladý učiteľ.  

Ak zostanú v podnájme, môžu bývať bližšie k práci, no ich finančný rozpočet je kvôli vysokým cenám nájmov zaťažený na maximum. Ako teda majú situáciu riešiť? 

V tomto článku si prečítaš:
  • Kedy sa ti viac oplatí podnájom
  • Ako sa vyvíjajú ceny bytov na Slovensku
  • Koľko aktuálne stojí m² v Bratislave a koľko na juhu či východe Slovenka
  • Či je kúpa nehnuteľnosti dobrou investíciou do budúcnosti
  • Na aké výdavky treba myslieť pred kúpu bytu
  • Ako fungujú investičné byty

Ďaleko od Viedne

Situácia mladých manželov nie je jednoduchá. V západných krajinách by bolo jednoznačné riešenie pre ich situáciu regulované nájomné bývanie. Problém je, že na Slovensku trh s bytmi tohto typu prakticky neexistuje. A už vôbec nie s regulovaným nájmom.

Odporúčané
Tomáš prenajíma luxusné autá a nehnuteľnosti v Dubaji: Modelky sa s autom len odfotia, niektoré nemajú ani vodičák (Rozhovor) Tomáš prenajíma luxusné autá a nehnuteľnosti v Dubaji: Modelky sa s autom len odfotia, niektoré nemajú ani vodičák (Rozhovor) 18. februára 2024, 14:30

Väčšina súkromných prenajímateľov využíva svoje nehnuteľnosti ako investíciu, ktorá často spláca ich vlastné úvery. Podnájom sa viac oplatí na regulovaných trhoch, ako poznáme napríklad v blízkej Viedni.

Rakúska metropola je známa tým, že až 78 percent obyvateľov žije v nájomných bytoch. Cenovo dostupné bývanie vo Viedni sa z veľkej časti financuje daňami. Mesto používa tieto dane na dotovanie dostupnej bytovej výstavby.

Len v roku 2017 investovalo 577 miliónov eur. Aktuálne má mesto vo vlastníctve 220-tisíc bytov a ďalších 200-tisíc patrí stavebným firmám, ktoré na stavbu bytov dostávajú od mesta výhodné pôžičky. Za to poskytujú ľuďom výhodný nájom a mesto tak dokáže regulovať ceny bývania. Napríklad za dvojizbový byt vo Viedni si môžu vypýtať od 340 eur do 650 eur.

Odporúčané
Boli legendou Bratislavy, na ktorú sa zabudlo. Kúpele Grössling dostanú novú tvár Boli legendou Bratislavy, na ktorú sa zabudlo. Kúpele Grössling dostanú novú tvár 4. novembra 2020, 18:46

 Vo viacerých mestách na Slovensku ako Bratislava, Nitra či Martin, môžeme pozorovať nové projekty nájomného bývania. Sú to však skôr „prve lastovičky“, ako dlhodobý trend. Najomné bývanie je jednou z hlavných tém súčasnej vlády, no zatiaľ nepredsatvila ucelený koncept rozvoja tohto sektora. 

Podnájom vs. hypotéka 

Keď teda nie je dosť štátnych či obecných nájomných bytov, stále si môžeš prenajať byt od súkromníka. Aktuálne platí, že ceny podnájmov, ktoré ponúkajú súkromníci, rastú výrazne pomalšie ako ceny bytov.

Podľa hlavného analytika Bencont Investments Rudolfa Bruchánika priemerná výška nájomného v Bratislave za posledných päť rokov vzrástla len zhruba o 15 percent, zatiaľ čo ceny bytov za rovnaké obdobie vzrástli o viac než 50 percent.

To znamená, že prenájom, ako alternatíva ku kúpe bytu, je dnes cenovo výhodnejšia, ako tomu bolo pred piatimi rokmi. To, či by mladí ľudia mali siahnuť skôr po prenájme, závisí od ich preferencií a finančných možností," vysvetľuje odborník na realitný trh.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 90966 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Kedy sa ti viac oplatí podnájom
  • Ako sa vyvíjajú ceny bytov na Slovensku
  • Koľko stojí m² v Bratislave a koľko na juhu či východe Slovenka
  • Či je kúpa nehnuteľnosti dobrou investíciou do budúcnosti
  • Na aké výdavky treba myslieť pred kúpu bytu
  • Ako fungujú investičné byty
Domov
Zdieľať
Diskusia